Rolluik ophanging kapot

GME

  • #1
Dag klussers,

Ik heb een probleem met mijn rolluik, hopelijk kunnen jullie mij daarmee helpen.

De laatste tijd schokt het rolluik bij het openen en het sluiten. Ik heb de kap eraf gehaald en ik trof aan de rechterkant een gebroken ophangveer aan, zie ook de onderstaande foto. Het vervangen van de ophangveer gaat mij wel lukken.

IMG-2090.jpg


Maar aan de linkerkant zag ik dat de ophanging is ingezakt is en half loshangt van de zijkant van de kap, wat wellicht lastig is te zien op de onderstaande foto. Hoe heet zo'n ding? En hoe is dat ding gemonteerd aan de kap en aan de rol? Ik zie nergens schroeven of bouten zitten. En kan ik dat weer vastmaken of is het onderdeel zelf kapot en moet dat vervangen worden? Is dat gewoon een plastic dop of zit er ook een lager in of iets dergelijks?

IMG-2088.jpg


Ik hoor graag van jullie en bij voorbaat dank.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Meestal zit het metalen deel (de rol) met wat schroeven op popnagels in het kunststof deel.
Zou het kunnen dat 1 van de schroeven of een popnagel weg is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Dat ding heet de prop. Kan inderdaad goed zijn dat de as niet vast zit aan de prop.
 

GME

  • #4
Dank jullie wel! Ik heb gisteren de behuizing er weer opgedaan om te voorkomen dat door regen de motor nat wordt, dus ik heb nog niet kunnen controleren of er popnagels of schroeven ontbreken en of er tekenen zijn dat die er überhaupt ooit hebben gezeten.

Het scheef zitten van de prop en de rol verklaart wel waarom aan de andere kant de ophangveer is gebroken, bedacht ik mij gisteren. Immers, bij het openen van het rolluik grijpt die ophangveer een fractie eerder aan waardoor die even het volle gewicht draagt en dat was uiteraard te veel van het goede.

Ik houd jullie op de hoogte.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Regen?
We hebben hier de gehele dag buiten in de zon gezeten, was zelfs nog best warm
 

GME

  • #6
Tja, als je dat van te voren 100% zeker kunt zeggen... dan had ik 'm er niet opgedaan :lol:
 

GME

  • #7
Even een update. De popnagel zat er nog in, maar de prop is doormidden gescheurd. Ik heb een nieuwe besteld, dus dat komt (waarschijnlijk) wel goed! :lol:

IMG-2098.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Dat komt zeker goed dan:prima:
 

eezacque

  • #9
Ik denk inderdaad dat 'ie kapot is :denk:
 

GME

  • #10
Haha, inderdaad! :lol:

Ik heb gisterenavond de prop vervangen en vastgezet en ik heb alle ophangveren vervangen. Dat ging allemaal erg goed. Helaas stopte de motor nadien te laat bij het omhooggaan waardoor het rolluik telkens uit de geleiderails kwam, maar gelukkig liet de oude motor zich nog erg goed opnieuw inregelen, dus dat probleem is ook weer opgelost.

Bedankt voor jullie hulp heren. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu