Rolluik doet het niet meer, hoe te werk gaan

Klussen huis

 • #1
Hi,

Ik heb een automatisch rolluik. Nadat de stroom uitviel toen ik hem naar benenden wilde halen heb ik de stroom opnieuw erop gezet, maar sinds dat moment doet hij niets meer.

Hoe kan ik erachter komen of het de motor is of bijvoorbeeld een zekering die is doorgebrand?
 

Timmiteh

 • #2
Wat voor bediening heb je? Draaischakelaar of afstandsbediening?
 

Klussen huis

 • #3
Hi Tim! Een draaischakelaar

Heb m losgehaald en zie nu dit maar goed, wat nu :D:D (leek hier met 2 linkerhanden):

IMG_0254.jpg
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Daar kan het in principe niet door komen dat ie het niet meer doet. Tenzij op exact hetzelfde moment een van de contacten in de schakelaar losgegaan is, maar dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk.

Je zegt dat het een automatisch rolluik is. Wat bedoel je precies daarmee? Dat er naast deze handbediening ook nog een besturing zit, die het rolluik automatisch naar beneden laat gaan als het donker is en naar boven als het licht is?

Er zit normaal gesproken geen aparte zekering in de rolluikmotor, maar misschien is de aardlekschakelaar van die groep eruit gesprongen. Die zit dus in de groepenkast.

Anders zie ik het somber in voor de motor, want een zekering van 16 A (dat is een normale waarde voor een zekering in de groepenkast) gaat er niet zomaar uit.
 

Timmiteh

 • #5
^ @Kees Wilde eerst even controleren of het een draaischakelaar was, is niet de eerste keer dat een draad niet goed of kapot is gedraaid in de schakelaar…

Als de draden er goed uit zien en je groepen + aardlekschakelaars zijn in orde is het inderdaad een motor met sluiting. Dan zal er een nieuwe motor in moeten..
 

Klussen huis

 • #6
Ik bedoel met automatisch dat hij met de schakelaar op en neer kan.

Dan is dus de conclusie dat de motor kapot is want de groepenkast is ok
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #7
Heb je een tweepolige spanningsmeter? Dan even met of er wel spanning op de draden naar de motor komt. Is dat wel zo dan motor kapot inderdaad.
 

Klussen huis

 • #8
Op welke draden moet ik dat dan precies meten? En moet daarvoor de kap van het rolluik eraf? (trap op tegen de gevel dus :))

Er zit dus nergens een zekering in het rolluik dat het zou kunnen zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
Of er is een lamel verschoven en die heeft de kabel doorgesneden.
Dat verklaart de sluiting.
Kap eraf en kijken.
 

Klussen huis

 • #10
ok, ik ga de kap eraf halen en fotos maken!
 

Klussen huis

 • #11
Net gekeken en kabel ziet er prima uit verder.
Is een motor vervangen zelf te doen?
 

Klussen huis

 • #12
Eerst maar eens achterhalen welke motor ik nodig heb denk ik. Ik ga de trap nog eens op en maak fotos.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #13
Ik zou eerst kijken of hij wel spanning krijgt, dus schakelaar open maken (of als hij met een stekker is aangesloten even een lampje op dat stopcontact aansluiten) en meten of er spanning op staat.
Zo ja dan de schakelaar omdraaien en kijken of er nu op een ander punt spanning komt te staan.
Zo ja dan is ook de schakelaar waarschijnlijk goed en moet je het in de kabel zoeken of in de motor.
Hij kan dan nog op een eindschakelaar zijn gestopt en soms als er buiten even iemand aan het rolluik gaat hangen terwijl je binnen het luik naar beneden stuurt gaat hij gewoon weer werken.

Motor vervangen is niet zo moeilijk wel aardig wat werk.
kap er af
rolluik afrollen (heb je minder gewicht)
As losmaken
schroef van de motor losmaken (soms zit er ook een blindklink nagel in)
motor uit de as trekken
nieuwe er weer in
en alles in omgekeerde volgorde weer terug plaatsen.
 

Klussen huis

 • #14
Als ik een lampje aansluit op het stopcontact doet het lampje het gewoon. Ik heb ook de stekker in een ander stopcontact gedaan.
 

Klussen huis

 • #15
OK, meer info:
Ik heb aan de andere kant eenzelfde rolluik dus heb voor de zekerheid de schakelaar even omgebouwd. Er staat wel degelijk spanning op.
Als ik je schakelaar in de stand naar BENEDEN zet (rolluik staat nu helemaal omhoog dus volledig opgerold) hoor ik buiten (dus bij de motor) wel een geluidje constant. Dus het lijkt alsof hij naar beneden wil gaan maar dat niet doet.

Dus mijn voorzichtige conclusie is dat of de motor vast zit (en dus kapot is?) of hij zit in de eindschakelaar stand waar jij het over had Gerrit.
Aan het rolluik gaan hangen is echt geen doen. Hij zit hoog en is helemaal opgerold dus kan eigenlijk alleen mijn vingers erop krijgen als het ware. Heb dan geen houvast om m met kracht naar beneden te trekken. Met de kracht hoe ik het nu probeer lijkt er geen beweging of wat in te zitten
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #16
Met de kap er af kun je hem altijd wel een duwtje geven het kan best zijn dat hij net iets te ver is opgerold en nu ergens achter blijft haken.
Staat hij te brommen dan is meestal de condensator van je motor stuk en niet je motor, maar soms is het goedkoper om de motor in zijn geheel te vervangen dan alleen een losse condensator zien te krijgen.
 

Klussen huis

 • #17
Djeez, jij weet er echt een hoop van zeg!
Ok, hoe kom ik erachter welke motor het is en hoe krijg ik hem uberhaupt naar beneden gerold? Want dat moet volgens mij sowieso als ik hem wil vervangen lijkt me?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #18
Welke motor het is kun je soms zien aan het merk rolluik want sommige merken werken ook met vaste leveranciers voor hun motoren.
Staat er geen merk op dan zit er weinig anders op dan de motor uit de as te halen.
Probleem is echter dat de motor meestal vast vast zit met wat schroeven of popnagels en daar kun je alleen bij als je het rolluik geheel hebt afgerold.
Bromt hij een beetje dan lukt het vaak wel om met 2 man het rolluik naar beneden te krijgen, de een bedient de schakelaar de ander helpt de motor een beetje want zonder de condensator heeft deze nog nauwelijks kracht.
Lukt het niet dan zit er niets anders op dan hem zelf van de rol te halen.
Dus de stroomkabel losmaken, gewoon van de geleiders tillen ergens op leggen dat hij niet beschadigd, 2 slagen van de rol en dan een lamel er tussenuit halen.
Het stuk wegleggen zodat deze niet beschadigd en weer 2 a 3 slagen van de rol halen, lamel er tussen uit enz. tot de as helemaal vrij is en de kunt zien hoe de motor vast zit.
Deze losmaken en dan kun je zien om welke motor het gaat, een nieuwe zien te vinden (op de verkoopsites staan er vaak wel genoeg) deze monteren (op dezelfde manier vastzetten) en alles weer terug monteren.
Het oprollen gaat een stuk eenvoudiger door de motor zijn werk te laten doen maar let er goed op dat de lamellen niet uitsteken oid. want dan beschadigen ze.
Is hij weer opgerold dan weer op de geleiders tillen elektra weer aansluiten en de motor afstelen zodat hij weer precies ver genoeg oprolt en afrolt.
Kap er weer op en klaar.
 

Klussen huis

 • #19
Hi Gerrit. Het wordt toch alles handmatig losmaken maar kun je nog 1x uitleggen hoe ik dit moet doen op een veilige manier op een ladder? Het rolluik zit namelijk op de eerste verdieping op een van de slaapkamers van de kinderen en heb nog niet echt een idee hoe ik te werk moet gaan vanaf de ladder
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #20
Alleen op een ladder zou ik er niet aan beginnen of het moet een heel klein rolluikje zijn
Met z'n 2en is het prima te doen.
Dus nu eerst de 230V kabel losmaken en naar buiten duwen.
Dan met 2 man de bak van de zijgeleiders tillen (meestal staat de gehele bak er los op maar soms hebben ze toch een paar schroeven gebruikt) en op de grond afrollen ed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu