Rolluik op twee plaatsen bedienen

Peter_H

  • #1
Wat zijn de mogelijkheden om één rolluik op twee plaatsen te bedienen? Het gaat om een rolluik in de garage. Ik zat te denken aan één schakelaar binnenshuis en één bij het rolluik zelf.
Binnenshuis een rolluikschakelaar (omhoog, omlaag en ruststand) en in de garage een kruisschakelaar om de draairichting te veranderen, kan dit werken?
Wat ik verder bij het zoeken ben tegengekomen is twee rolluikschakelaars met een relaiskast. Maar wat voor relaiskast heb ik dan nodig en hoe sluit ik dit aan?

Alvast bedankt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat met die kruisschakelaar gaat niet werken. Die zal wel de draairichting veranderen, maar dan moet er nog steeds iemand binnenshuis staan om de motor überhaupt aan te zetten.

Als het rolluik gewoon twee faseaansluitingen heeft, eentje voor op, eentje voor neer, dan kun je twee jaloezieschakelaars parallel schakelen.
Bij die oplossing moet je er zeker van zijn dat het rolluik nooit vanuit beide plekken tegelijk wordt bediend. Ze zeggen dat de motoren stuk gaan, als je tegelijk spanning voor op en voor neer aanlegt. Als je daar bang voor bent, dan moet je inderdaad een voorrangschakeling realiseren m.b.v. relais. Er zijn hier mensen op het forum die daar heel mooie tekeningen van kunnen maken.

Als je niet zeker weet hoe je rolluik wordt aangestuurd, dan zou ik contact opnemen met de fabrikant.
 

Xr8

  • #3
Je hebt tegenwoordig draadloos schakelen hierbij kun je ook jalouzie actorenc krijgen. Deze kun je in principe op een onbeperkt aantal plaatsen aansturen. Doordat je hier met een actor werkt kun je het probleem voorkomen dat er een schakelaar op op staat en de ander op neer.

Succes.
 

Peter_H

  • #4
Bedankt voor de reacties.
De aansluiting op de motor van het rolluik is gewoon met drie draden: op, neer en nul.
Misschien iemand die weet hoe je een dubbele bediening maakt met een relais, puur uit interesse.
 

Xr8

  • #5
Je zult dan een relais voor op en voor neer moeten hebben. De schakelaars kun je dan aansluiten op A1 van de beide relais. Om te voorkomen dat beide relais tegelijk in kunnen komen zul je van het op relais een verbreekcontact in serie met A1 van het neer relais moeten zetten. Van het neer relais zul je een verbreekcontact in serie met A1 van het op relais moeten zetten.

Een verbreekcontact is verbroken op het moment dat een relais bekrachtigd wordt. Bij een onbekrachtigd relais is dit contact gemaakt. Hiermee bereik je dat voordat je kunt bedienen de relais altijd in de rust stand moeten staan. Maw de jalouzie schakelaar staat dan in de onbediende stand.

Als spoelspanning kun je 230V nemen zo ben je geen losse voeding nodig.

Succes.
 

@$T

  • #6
Het eenvoudigste is een op afstand bedienbare jalouzieschakelaar en 2 zenders. Deze zenders bestaan in allerlei vormen zoals een paneeltje, sleutelhanger of wandschakelaar. Dit is makkelijk aan te sluiten en je kunt nooit een verkeerd signaal geven waardoor de motor kapot gaat
 

Peter_H

  • #7
@Xr8
Ik heb geprobeerd het verhaal van de relais in een schema te tekenen, maar zonder succes. Hier het op-relais:

  • A1: komt van beide schakelaars in de op-stand en van het verbreek-contact van het andere relais.
    A2: nul
    11: fase
    12: verbreek-contact: naar A1 van ander relais
    14: maak-contact: naar op van motor
Als 11 met de fase is verbonden en de schakelaars staan in de ruststand, dan is het verbreek-contact van het op-relais gesloten, waardoor er spanning staat op A1 van het neer relais zodat het rolluik naar beneden gaat.
Wat doe ik fout?

@$T Afstandbediening lijkt me inderdaad het éénvoudigste. Nadeel is wel dat het rolluik toegang verschaft tot de garage en misschien relatief éénvoudig door iemand anders is te openen.
 

Peter_H

  • #8
Ik heb nog eens nagedacht over de oplossing met de twee relais. Het is me toch gelukt. In plaats van bovenstaand relais met een wisselcontact heb ik nu één met een NO en een NG contact genomen. Nogmaals het op-relais:

Als ik het nu aansluit op de volgende manier lukt het wel:
  • A1: komt van verbreek-contact van het andere relais
    A2: nul
    1: fase
    2: naar op van motor
    3: komt van de neer-stand van beide schakelaars
    4: gaat naar A1 van ander relais
Volgens m'n schema moet het nu lukken en kan de motor geen 2 signalen tegelijk ontvangen.

Bedankt
 

Xr8

  • #9
Klopt, de moet idd een relais hebben met twee contacten, dat had ik niet bij vermeld.

Succes?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu