Finstral geïntegreerd rolluik klemt door scheve ophanging

The Usual Suspect

  • #1
Hallo allemaal

Wij hebben 2 geïntegreerde rolluiken van Finstral, geplaatst bij de bouw in 2005. De ene doet het prima, de andere was vrij snel al wat aan te merken. 1x een monteur van Finstral erbij gehad die zei niets bijzonders te zien. Met de jaren werd het echter alleen ergen en inmiddels klemt het rolluik al een paar jaar zo erg dat je het rolluik vanuit allerhoogste stand met een flinke vaart omlaag moet laten klappen om door een weerstand heen te komen.

Daarom heb ik de afdekking er zelf maar eens afgehaald. Dan is goed te zien dat het rolluik van links naar rechts een goeie 2cm omlaag loopt. Daardoor komt de onderste rand van het rolluik tegen de onderkant van de bak aan en wil daar alleen met moeite overheen geholpen worden. Met de hand kan ik de buis optillen en gelijk krijgen met de linkerkant, maar dat zakt zo weer terug. Rechts zit ook de rolluikband die ook van de rol af blijkt te lopen. Dat verklaart dan weer waarom het luik zo zwaar omhoog getrokken moet worden en dat de band al flink gesleten is.

Op deze foto heb ik een stuk hout eronder gelegd, waarmee het op de goede hoogte komt. Maar zonder dat hout ligt het rolluik bijna op de onderkant en loopt het tegen dat eerste richeltje aan.

Ik zoek een methode om het in deze positie te fixeren maar kan die nog niet bedenken.
Als iemand weet hoe dit moet zou ik zeer geholpen zijn. Alvast bedankt!

.
20230905_124110[1].jpg
 

The Usual Suspect

  • #2
Aanvulling: in de helemaal uitgerolde stand kan ik de buis met de hand in een hogere positie brengen en blijft dan daar zitten tot er aan de band wordt getrokken, dan klapt hij met een knal weer naar de lagere (verkeerde) stand.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Hoe zit de as vast aan de kopse kant? Maak eens een foto van dezelfde plek maar dan met afgerold rolluik.
 

Lehciam

  • #4
De schijf waar het band op rolt is normaal gesproken op een pen geschoven die aan de zijkap van je rolluik zit. Als de schijf niet (goed) op die pen geschoven is of het lager ontbreekt, kan de hele buis een paar centimeter zakken.

Je kunt testen of bovenstaande voor jou van toepassing is door, als je de buis op de juiste hoogte hebt deze naar rechts te drukken. Als dat kan dan zal de buis links ook een paar centimeter zakken. De buisprop (links) is op te schuiven in de buis en is meestal geborgd met een popnagel of schroef, deze verwijderen voor je gaat schuiven is een vereiste.

Dus popnagel verwijderen, buis naar rechts schuiven en naar de rechterkant gedrukt houden, buisprop aan de linkerkant verder naar links schuiven en weer borgen.
Als het goed is is je probleem dan opgelost.

Succes!
 

The Usual Suspect

  • #5
Bedankt voor de reacties! Ik ga het proberen,
 

The Usual Suspect

  • #6
Buis naar rechts schuiven was idd de oplossing. De buisprop links was niet geborgd op de buis, maar zit er wel strak in, niet met de hand te verschuiven. Uiteindelijk maar met een grote schroevendraaier wat zinvol geweld toegepast, waardoor de speling nu is verholpen en de buis goed tussen de eindkappen zit. Tot dusverre een eindelijk weer normaal lopend rolluik. Nogmaals bedankt voor de tips.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Problemen rolluik in finstral kozijnen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu