Renovatie riolering badkamer

Knar48

  • #1
Ik kan even niet verder met het toilet, dus nu eerst de badkamer op de hogere verdieping.

De badkamer sluit aan op het toilet. Toilet:
Standleiding vervangen

Ik ben van plan de leidingen in de badkamer zo te leggen:


In de vloer van de badkamer loopt ook de waterleiding en de afvoer van de buurvrouw die deze verdieping met mijn zoon deelt. Die waterleiding is nog van lood en de afvoer is van messing ca 40,5mm.
Hoek bij standleiding:
Van links naar rechts: riool, loden leiding burvrouw, provorische waterleidng van ons. De loden leiding kruist de standleiding in het toilet achterlangs.




Toekomstige douchehoek, alles nog met oude leidingen:

Knelpoppeling messing-pvc:


Ik wil de loden leiding van de buurvrouw vanaf het toilet op de verdieping lager tot in deze hal vervangen. Als de buren een keer de lodenleiding willen vervangen, dan kunnen ze een koperen buis onder onze badkamer doorschuiven. Die kan dan bij ons op het koper aangesloten worden als we aardig zijn. De koppeling zit onder de opstelplaats voor de wasmachine.

De overgang van messing naar PVC kan ik maken met een expansiemof vlak bij de muur met de buren. Het messing past in het schuifdeel. Risico: de buren trekken de buis uit de mof als ze daar aan de gang gaan. Voordeel: met wat gepruts kunnen de buren een nieuwe PVC leiding in het expansiestuk prikken. Ik ga het expansiestuk met beugels goed vastzetten.
Ik kan ook een klemverbinding gebruiken zoals die ook op de foto te zien is. Aan de nene zijde kan ik die an het messing solderen en aan de andere zijde klemt hij om het pvc. De afdichting vindt plaats met een konisch plastic ringetje zoals die ook in een syphon zit.

Bij het dak gaat de ontspanningleiding tussen de muur en een dakraam door. Er is ruimte voor een leiding van 75mm. Nu is hij ook zo dik, maar zonder wc in de badkamer.

1) wat vinden jullie van het leidingenplan
2) hoe kan ik het beste de overgang van messing naar PVC maken?
3) moet er nog ergens een expansiemof.
4) Is een ontspanningleiding van 75mm dik genoeg?
 

Knar48

  • #2
Ik heb de verkeerde tekening bijgevoegd. Die past niet.
Dit is de juiste:


.
 

Xr8

  • #3
Zie geen ontspanningsleiding getekend. Met de positie van het toilet loop je een grote kans dat douche en of wastafel leeg gezogen worden bij doortrekken van het toilet.

Succes.
 

Knar48

  • #4
De ontspanningsleiding zit in het verlengde van de standpijp.
Je kunt de oude ontspanningsleiding midden op de 1e foto en links op de 2e foto zien zitten. Daar heb ik de nieuwe ook gepland. Ik heb de gietijzeren pijp al doorgeslepen en er een plastic zak over gedaan.

Wat is de oplossing? 75mm leiding (violet) verder naar links, vlak bij de ontspanningsleiding laten beginnen?
 

Xr8

  • #5
Dat zou je kunnen doen. Dan heb je kans dat de invloed van de wc minder is. Officieel hoor je deze dan ook apart op de standleiding aan te sluiten. Volgens mij hoort er dan tussen de t stukken een hoogte verschil van 1m te zitten. Dit is echter in een bestaande situatie vaak niet te maken.

Je kunt in ieder geval onder de wastafel een binnenhuis beluchter houden. Kan zeker geen kwaad.

Succes.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
pijp al doorgeslepen en er een plastic zak over gedaan.
bedenk wel het is ook een ontspanning van de buren hun riool als je de ontspanning gaat afsluiten hebben hun straks problemen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7


Even een voorbeeld ivm doorstroming op een standleiding

Let ook op hoe de excentrische verloop is geplaatst, aan sluiting boven aan.

Omdat je straks ook steeds gaat verlopen van 75 x 40 (50)
 

Knar48

  • #8
Henk253 schreef:
pijp al doorgeslepen en er een plastic zak over gedaan.
bedenk wel het is ook een ontspanning van de buren hun riool als je de ontspanning gaat afsluiten hebben hun straks problemen.
Ik heb de beluchting tijdelijk met een plastic zak afgesloten. Ik ga hem vervangen door 75 mm PVC. Dikker kan niet omdat de buis bij het dak tussen de muur en een dakraam door moet.

In de verdiepingsvloer heb ik nu een stromend T-stuk geplaatst. Kan ik de 75 mm pijp daar direct inzetten of moet ik vanaf het T-stuk eerst een halve meter met 110mm omhoog en daarna pas verjongen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Kan beter net zo als beneden 0,5 tot 1m hoger gaan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu