Ontwerp afvoersysteem renovatie

FvdG

  • #1
Goedendag klussers en profs.

Wegens een grondige renovatie ben ik momenteel druk bezig om een afvoerleiding schema te ontwerpen
(Wordt hier later nog wel gepost voor eventuele op of aanmerkingen)
Maar bij het uittekenen vroeg ik mij al 2 dingen af i.v.m. luchtverloop.
Wanneer een verloop in diameter uitgevoerd wordt, dient de kleinere diameter altijd bovenin de verloop geplaatst te worden. (De bekende tekening die Henk altijd plaatst)
Hoe zit dat met een grondleiding (110) waar een verzamelleiding of toestelleiding (75/50) aan gekoppeld wordt d.m.v. een 45 graden T-stuk, 100x75(of 50).
Dan zit de kleinere diameter gecentreerd aangesloten op de grotere 110 diameter, of dient dit met een 110 t-stuk 45 graden te gebeuren, en dan in de zijaansluiting een verloop geplaatst naar de kleinere diameter?

Ook zie ik in de Dyka handboek binnenriolering dat je bij het punt dat de
verticale standleiding aangesloten wordt op de horizontale grondleiding,
je een aansluitvrije zone hebt van minimaal 1M waar geen enkel toestelleiding aangesloten dient te worden. (Par. 2.4.5)
Geldt dit ook wanneer die verticale standleiding alleen dient als ontspanningsleiding door het dak,
en er op de bovengelegen verdiepingen geen toestellen worden aangesloten?
standleiding grondleiding.PNG


Eerst alvast bedankt en wanneer ik een eerste tekening klaar heb, volgt die spoedig.
 

ADDave

  • #2
FvdG schreef:
of dient dit met een 110 t-stuk 45 graden te gebeuren, en dan in de zijaansluiting een verloop geplaatst naar de kleinere diameter?
Dit klopt. De verlopen zijn hier ook vrijwel altijd excentrisch dus die plaats je dan ook met de opening naar boven.


FvdG schreef:
Geldt dit ook wanneer die verticale standleiding alleen dient als ontspanningsleiding door het dak,
en er op de bovengelegen verdiepingen geen toestellen worden aangesloten?
Nee in dat geval niet. Alleen leidingen waar water doorheen stroomt
 
Laatst bewerkt:

FvdG

  • #3
Zoals gezegd, hier bijgevoegd een tekening van hoe ik het in mijn hoofd heb.
Graag ontvang ik feedback over eventuele knelpunten die nu al zichtbaar zijn.
In de tekening kom ik schematisch niet altijd lekker uit met de bochten naar verzamel en toestelleidingen,
in de daadwerkelijke locatie heb ik het idee dat daar meer ruimte is.

Alle T-stukken zijn 110mm of een enkele 75(verzamelleiding wasbakken) en 125mm(vanaf gemeentelijk riool in achtertuin), wanneer er een ander diameter buis op komt, worden hier verlopen tussen geplaatst.
Ook, aan het einde van de grondleiding, ben ik van plan om een ontspanning te maken vanaf de begane grond door het dak, zodat de gehele grondleiding ont/belucht wordt. (Dient deze ook 110mm te zijn net als de grondleiding, of kan deze kleiner? Zou wel schelen met wegwerken in voorzetwand)

Nog een vraag van mijn kant, maakt het iets verschil m.b.t. de dubbele wasbak, of hier 2 x een afvoer uit de vloer komt met dus beide wasbakken een eigen sifon, of zou 1 ook mogelijk zijn die onder de wasbak zelf gesplitst wordt naar 2 afvoeren, waarbij het gezamenlijke deel een sifon geplaatst wordt. (om te voorkomen dat de ene wasbak, de andere wasbak sifon leegtrekt)

alvast bedankt voor het meedenken!

tekening riolering2.jpg
 

Charel

  • #4
Beste,
Ik vind het allemaal redelijk oversized.
Om te beginnen zou ik de hoofdleiding volledig in 110 mm leggen. Vergeet die 125 mm.
Wel zou ik, daar waar de hoofdleiding schuin buitenkomt om dan een bocht te maken naar de straat, een inspectie doorloopput voorzien. Op die manier zijn alle hoofdleidingen altijd gemakkelijk controleerbaar en zo nodig gemakkelijk te reinigen en te ontstoppen.
Ik zie ook een leiding van 75 mm die enkel voor de gootsteen en de afwasmachine zou dienen. Die kan je ook vervangen door een leiding van 50 mm.
Hetzelfde voor die 75 mm leiding voor enkel twee lavabo's. Ook daar is één leiding van 50 mm meer dan genoeg. Ik zou de aansluiting van de lavabo's wel met elk hun eigen sifon doen, anders moet je gaan bricoleren met niet standaard aansluitingen.
Idem voor die leiding die enkel voor het bad zou dienen, ook daar is 50 mm meer dan ruim genoeg.
Ik heb begrepen dat alle toestellen zich op het gelijkvloers bevinden, in dat geval is de kans op het leegzuigen van sifons vrijwel onbestaand.
Ik weet dat men vaak aanraadt om de beluchtingsleiding in dezelfde diameter door te trekken, in dit geval zou dat dan 110 mm zijn. Uit ervaring echter weet ik dat in dit geval een leiding van 50 mm al ruim voldoende is. Weet dat zulke gelijkvloerse installaties met een verzamelbuis van 110 mm meestal ook probleemloos zonder beluchtingsleiding werken.
In feite kan je dus de gehele installatie uitvoeren met enkel buizen en hulpstukken van 110 en 50 mm. De installatie is zodanig uitgesplitst dat 75 mm helemaal niet nodig is.
 

FvdG

  • #5
Dank voor de reactie.

Die 125mm is de leiding vanaf de straat, daar ga ik verder niets aan veranderen behalve dat ik vanaf daar met 110 de woning in wil.

Voor de dubbele wastafels en gootsteen/vaatwasser van de keuken zou dus 50mm voldoende zijn?

Voor het bad is volgens het welbekende filmpje:
Toch minimaal 63mm benodigd om te voorkomen dat de complete leiding zich vult met water en hierdoor de sifon mee leeg trekt, of heb ik dat verkeerd begrepen?

Ben inderdaad ook van plan om buiten nog op een goed bereikbare plek een inspectie stuk te plaatsen, ook in het verlengde van de 125mm richting de technische ruimte wil ik binnenshuis een ontstoppingsstuk plaatsen waardoor je van binnen altijd nog met een veer door die leiding kan 'raggen'.

Voor de ontspanningsleiding zou dus een kleinere diameter voldoende zijn, dat scheelt weer met wegwerken.
Dat het zonder kan zou misschien kunnen, nu zit het ook zonder, maar toch zo nu en dan wat minder frisse lucht in de woning. Nu er meerdere toestellen op komen wil ik toch zoveel mogelijk uitsluiten.

Bedankt voor het meedenken!
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #6
Je hebt alles conform de norm gedaan dus ik zou er qua diameter niks aan veranderen.

Ik zou de leiding alleen wel recht leggen en niet schuin door de woning heen. Dat is makkelijker monteren en dan heb je geen afwijkende bochten nodig anders dan 45graden.
 

Charel

  • #7
FvdG schreef:
Voor het bad is volgens het welbekende filmpje: Toch minimaal 63mm benodigd om te voorkomen dat de complete leiding zich vult met water en hierdoor de sifon mee leeg trekt, of heb ik dat verkeerd begrepen?
Het gaat over maximaal 2 m afstand vanaf de buis van 110 mm naar het bad ? Ik zie in dat filmpje geen bewijs dat je daar een leiding van 75 mm voor nodig zou hebben. In de praktijk zal je dat dan ook nergens zo uitgevoerd zien.
Maar goed, baat het niet het schaadt ook niet.
Echter als je die redenering dan doortrekt bij alle werken dan ga je niet meer toekomen met een normaal budget vrees ik.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Gewoon zo houden en de gemeente heeft vaak ook een 125 of 160 aan sluiting dus eerste stuk mooi 125 maken.
En een ontspanningen geven ze het advies als de stand leiding 110 is dan moet ontspanning ook wezen.
Anders is minimale maat 75mm
 

FvdG

  • #9
Buiten aansluiten dient allemaal volgens voorschrift met manchetverbindingen te gebeuren,
is het aan te raden om de binnenriolering (die in/op zand ligt, onder nieuw te storten betonvloer) met lijmverbindingen te doen, of is manchet net zo betrouwbaar op lange termijn.
Dit omdat ik vermoed dat je bij lijmverbindingen eerder afgestraft wordt met kleine foutjes (wordt 1e keer dat ik dit doe, op een enkele HWA van overkapping na) , eerder kans op lekkende koppelingen en brekende lijmvervinding bij kleine zetting van de ondergrond.

Toegevoegd: De gehele riolering is later niet meer benaderbaar, ligt onder isolatie/beton incl vloerverwarming, dit allemaal zonder kruipruimte.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Meer vertrouwen in een manchet verbinding onder het zand en beton.
Lijm verbinding zitten vaak breuken in hulpstuk zelf door spanning en druk belasting.
Er is ook PP dat word gelast maar dat moet je laten doen.
 

FvdG

  • #11
Dank Henk, dat bevestigd mijn vermoeden dus ook. Bijkomend voordeel is dat manchet direct waterdicht is en ook direct te gebruiken. Verbindingen kunnen ook iets meer hebben tijdens de verbouwfase.

Nog tips om aan te denken met gebruik van manchetverbindingen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12

FvdG

  • #13
Nog een vraag van mijn kant.

Wanneer een toestelleiding verticaal het beton in gaat, mag deze wel met 90 graden bocht (om hem horizontaal te krijgen) richting de verzamelleiding gebracht worden toch? Niet dat dit met 2x 45 graden moet om de doorstroming van bijvoorbeeld een toilet te bevorderen, dat zou wel veel ruimte in beslag nemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu