Renovatie woning / waterleiding en CV

megabash

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum. 2 jaar geleden hebben wij ons appartement in Rotterdam verruild voor een te renoveren villa in Belgie (vlakbij de grens met Breda). Ik ben gepensioneerd IT-er (wegens bunout) en mijn vrouw werkt bij een groot woonwarenhuis. Samen hebben wij een dochter die nu 6 is.

Wij zijn op zoek naar wat advies. We zijn nogal opgelicht door een aannemer en hebben daarom besloten zoveel mogelijk zelf te doen. Ik ben maar een domme IT-er en heb hier geen ervaring mee.

We willen onder andere de gehele waterinstallatie vervangen alsmede de leidingen voor de CV. Inclusief deels overschakelen naar vloerverwarming.

Onze Oekraiense kwakzalver bouwvakkers hebben alle PEX waterleidingen naar 1 plaats getrokken. Volgens de CV boer alias oplichter :) is het niet goed om alle leidingen naar de meter te trekken. Het plan is nu om een 20mm PEX midden door het huis in de kruipruimte (als transportleiding) te leggen en daar met t-stukken de 16mm waterleidingen op zetten. Vraag is of dat de juiste werkwijze is.

We willen er nog een hydrofoor (bestaande DAB Aquajet met 20 liter reservoir) tussen zetten en tzt ontkalker (graag advies). Die hydrofoor wilde ik direct na de hoofdkraan zetten. En dan met 2x 20mm of 20mm met t-stuk naar de boiler en die transportleiding door het hele huis. En die transportleiding voor warm water komt dan direct uit de boiler.

De in en uitgangen van de boiler (vaillant Unistor 200) zijn nu 16mm maar volgens mij is dat gewoon een verloop? Kan ik er 20mm of zelfs 32mm op zetten? Wat voor aansluitingen heb ik daarvoor nodig?

Het is een wat apart systeem. De CV ketel is een Vaillant Ekovit Exclusive 286/4 die geen warm tapwater functie heeft. De electrische boiler hebben wij vervangen door een VAillant Unistor 200. op dit moment zit alles met koperleidingen gemonteerd. Het is bepaald niet handig en niet goed gedaan dus willen wij van de gelegenheid gebruik maken om alles goed te doen. Dat betekent dat zowel de ketel als de boiler verplaatst worden. Wij willen de leidingen graag vervangen door Pex. Is iemand hier bekend mee? Ik zou jullie advies enorm op prijs stellen.

Bas
Oksana
Kyra
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
hoofdwater toevoerleiding tot aan de boiler uitvoeren met 25 of 26 pex leiding, dit om drukval te voorkomen.
De leiding doorleggen tot aan de boiler aftakkingen naar tappunten kan dan prima met 16mm, ww eventueel 20mm en dan aftakken naar 16 of elk ww tappunt apart naar boiler leggen.

ik weet niet hoe de regels in BE zijn maar let wel op met de gasleiding en rookgasafvoer van de ketel, laat een erkend vakman eea nameten en in bedrijf stellen.
 

ADDave

  • #3
megabash schreef:
Volgens de CV boer alias oplichter :) is het niet goed om alle leidingen naar de meter te trekken
Dit kan prima. Wordt wel vaker gedaan.
Hydrofoor inderdaad direct na de meter, dan ontkalker.

Diameters in niet zoveel van te zeggen zonder te weten wat er allemaal achter zit.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Prima plek om een verdeler met kogelafsluiters te plaatsen.
 

megabash

  • #5
Super bedankt voor jullie reacties. Wij zitten met een sterfgeval in de familie dus ben er even niet helemaal bij.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
De voorschriften NEN 1006 en de DWI waterwerkbladen geven wel iets anders weer dan dat hierboven nu geschreven wordt.
De waterwerkbladen zijn vrij beschikbaar op internet te downloaden, als daar de juiste bladzijden van worden gebruikt krijg je voldoende informatie om een veilig en doelmatig waterleidingsysteem aan te leggen.
In Nederland inmiddels verplicht maar in Belgie zal het zeker niet misstaan.
Vr Gr
 

megabash

  • #7
@Cvolieboy. Kan je misschien iets specifieker zijn? Links? Welke bladzijde? Ik vind het allemaal best ingewikkeld. :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Enige moeite zou je zelf ook wel mogen doen. Via google kom je bij de DWI, en daar staat keurig welk blad waar over gaat.
 

megabash

  • #9
@Walker Nou, nou, nou, ik heb de situatie zoals ons leven nu op zijn kop staat bovenaan beschreven. Misschien beetje begrip? Bovendien vroeg ik het niet aan jou. :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu