Badkamer renovatie appartement

Hallo klussers,

Ik sta op het punt een appartement (2012) van 47 m2 te kopen. De badkamer in dit appartement zou ik graag willen renoveren. Ik heb hierbij wat moeilijke en onorthodoxe ideeën die waarschijnlijk meteen afgeschoten worden , maar misschien (en hopelijk) ook niet. Allereerst de situatie. Zie foto's 1 en 2 voor plattegrond en foto van de badkamer. Badkamer is 1.80m bij 1.80m. Zoals te zien valt is de badkamer wat standaard(/saai) en is de ruimte beperkt.

Idee 1: Ik ben van mening dat het ruimte-technisch efficiënter is om het toilet aan dezelfde zijde te hebben van wastafel. Het wastafelmeubeltje (60 cm) zal dan ook iets verder in de hoek vallen zodat ik dan nog 120cm overheb voor het toilet. Daar heb ik ook een idee voor om ruimte te winnen, maar dat is idee 2. Het plan is dus om de douche en het toilet om te draaien van plek. De inloopdouche krijgt dan ook meer ruimte en de radiator (vervangen door handdoekradiator) hangt dan ook naast waar je uit wil stappen.

De beer op de weg van dit idee is de afvoer van de douche en het toilet. Aan de zijde van het toilet zal er weinig aan veranderd hoeven worden (volgens mij). Uit mijn onderzoek bleek dat een doucheafvoer prima op een 110mm buis kan aangesloten worden en de plek is volgens mij ook prima voor de douchegoot die daar zal komen. Dit is qua maat trouwens, het is mij niet duidelijk geworden of het qua afvoer ook problemen oplevert. Ik zag dat er een ontspanningsleider moet zijn. Ik weet echter niet of die er is.

MAAR, op de plek waar het toilet moet komen is voor mij een groot vraagteken. Ik vermoed dat hier een 80mm pvc loopt. Een wc met een vermaler zie ik niet zitten, want die zou meer ruimte in beslag nemen. De afvoerruimte zit zoals af te lezen is op de plattegrond achter de wand, dus dat kan een voordeel zijn.

Vraag 1: Mijn vraag is dus eigenlijk of het überhaupt mogelijk is deze afvoer te vervangen in een appartement. Valt daar bij te komen en waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Idee 2: Ruimte winnen.
Oké, na wat onderzoek online kwam ik erachter dat dit idee wat controversiëler is, maar ik ben toch benieuwd hoe erover gedacht wordt. Ik zou graag het waterreservoir van het toilet en de douche weg willen werken in de muur waarop ze beiden aangesloten zijn. Op dit moment weet ik echter niet veel van de desbetreffende muur. Ik weet niet waar deze van gemaakt is (ik vermoed gipsbeton), noch kan ik van de plattegrond aflezen of dit een dragende muur is. Ik vermoed op basis van de tekening dat de muur 25 cm is, maar dat is een grove schatting. Het waterreservoir is 8 cm diep en de inbouwthermostaat van de douche 6 cm.

Vraag 2: Is dit idee op de één of andere manier te realiseren, misschien dmv advies constructeur om uit te sluiten dat het een draagmuur is en indien ja, misschien een latei boven het reservoir?

Vraag 3: Ik begrijp dat dit allemaal wat ingrijpende ideeën zijn. Op welke punten heb ik toestemming nodig van de VvE? Als de desbetreffende muur een draagmuur blijkt te zijn, snap ik dat er sowieso geschakeld moet worden met de VvE als het überhaupt dan nog mogelijk is. Maar moet ik voor idee 1 ook al toestemming hebben van de VvE?

Nouja, ik ben benieuwd wat jullie ervan zeggen. Ik heb foto 3 toegevoegd als kleine inspiratiebron die ik heb qua indeling. Let wel, hier is een voorwand geplaatst en dat zal dan ook altijd plan b zijn en als het omdraaien van het toilet en douche ook niet te doen is dan zal de set-up zo blijven.

Daarnaast hoor ik ook graag andere ideeën!
Bij voorbaat dank voor het lezen en eventueel reageren!

751_2160.jpg Screenshot_2.png bg0c9vb34i5c1.jpg
 
dat is een schacht
het is niet waarschijnlijk dat de dragend is maar die is weel gemeenschappelijk en waarschijnlijk ook brandwerend daar mag je geen dingen inbouwen
 
  • Like
Waarderingen: TheRookie
Dank, @Boertje125 en @Henk253.

Aha ik heb Artikel 2.58Schacht, koker of kanaal erbij gepakt en daaruit maak ik dus op dat een inbouwreservoir niet voldoet aan Brandklasse A2? Ik lees overigens wel dat voor badkamers en toiletten uitzonderingen gelden. Valt mijn situatie niet zo uit te voeren dat hij valt onder de uitzonderingsgronden van lid 2?:
1.
Materiaal toegepast aan de binnenzijde van een schacht, een koker of een kanaal grenzend aan meer dan een brandcompartiment of subbrandcompartiment met een inwendige doorsnede groter dan 0,015 m², voldoet aan brandklasse A2, bepaald volgens https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/norm/nen-en13501-1-2007-en/11/11.7

2.
Het eerste lid is niet van toepassing op:
  1. a.
    een schacht die uitsluitend is bestemd voor een of meer boven elkaar gelegen toiletruimten of badruimten en die niet door andere ruimten voert;
  2. b.
    ten hoogste 5% van de totale oppervlakte van de in dat lid bedoelde binnenzijde, en
  3. c.
    het materiaal van een constructie- of installatieonderdeel dat wordt omsloten door een in dat lid bedoelde schacht, koker of kanaal.
En stel nou dat ik het inbouwreservoir wel gewoon dmv voorwandje plaats, maar de douche wel graag met inbouwthermostaat in de muur wil verwerken. Zou dit ook niet toegestaan zijn?
 
ik ben gewoon een praktijkman, en omdat je een lange verhaal had dacht ik lees dit dan ook even door.
In een Flat moet je altijd naar de verhuurder of VVE voor overleg en toe stemming.
Enigste wat ik weet is die muur gewoon simpel vrij houden met alleen tegels of spacwerk.
Moet je voor stellen dat er een brand lager of hoger etage is en de pvc standleiding moet vervangen worden dan moet de hel muur open of een brede gleuf in de muur van boven en beneden.
 
  • Like
Waarderingen: TheRookie
Als je zo'n nis in je douche wilt zoals op je 'nieuwe' foto, kun je er ook in de hele breedte een voorzetwandje voor zetten. Dan wordt je badkamer wel iets kleiner maar dan kun je daar ook alle leidingen in verplaatsen, zoals de wc afvoer en hoef je die schacht niet te beschadigen.

Van de plattegrond te zien kan de schacht ook vanaf de berging opengemaakt worden als dat nodig zou zijn zoals hierboven genoemd.
Ik zou zelf ook liever dat werk in mijn berging hebben dan in de badkamer.
 
  • Like
Waarderingen: TheRookie
Ja, vanuit de berging dat ken maar vaak loopt daar net een hele dikke aluminium rook kanaal, en net achter de cv ketel een achter de wc loopt de standleiding van het riool.
En er loopt nog een mechanische ventilatie buis in.
Dan word vaak zo open gemaakt dat je er gemakkelijk bij kunt en vaak valt dat heel erg tegen.
 
De leidingschacht is een gemeenschappelijk bouwdeel, volgens de splitsingsakte mag je daar dus niets aan wijzigen zonder toestemming van de vergadering.

Omdat het een gemeenschappelijk deel is, mag je het ook niet in gebruik nemen voor je privégebruik, zoals het plaatsen van een stortbak. Dat moet je naar mijn mening ook niet willen. Qua brandveiligheid niet en ook niet qua juridische complicaties. Wat betreft de afvoeren in de vloer en in de leidingschacht moet je ook overleggen met de VVE.

Ik zou zoveel mogelijk aansluiten op de bestaande afvoerpunten. Aanpassen van de afvoeren in de vloer is ingrijpend en ook niet altijd mogelijk. Het kan goed zijn dat er bijvoorbeeld ook nog afvoerleidingen van de keuken of washok o.i.d. door de badkamervloer liggen.
 
Buiten dat het misschien niet mag zou ik jezelf veel werk of geld besparen door de huidige indelingen en dus aan/afvoeren te handhaven. Daarnaast ben ik van mening dat in de huidige indeling door een glazen douchewand te plaatsen je de wc ook wat beter kan afscheiden van de wastafel/badkamer wat hygiënischer is.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu