Riolering aanleggen renovatie woning

Roy42

  • #1
Hoi,

Onlangs hebben mijn vriendin en ik samen een behoorlijke opknapwoning gekocht en zijn deze volledig aan het verbouwen. Ik heb erg veel onderzoek gedaan op internet en dit forum, maar bij het aanleggen van de riolering betwijfel ik toch een klein beetje of ik het nu goed begrepen heb. Dus als iemand zin heeft om advies te geven, dan zou dat heel fijn zijn!

Situatie; volledige begane grond, keuken, badkamer, toilet gaan casco, alhoewel we de bovenverdieping nu in de oude situatie gebruiken. Ik zit dus niet met veel problemen qua openbreken; beneden ligt alles al compleet open.

In de keuken komt een verlaagd plafond, vanwege een stalen balk die een draagmuur functie wegneemt. Precies onder de badkamer, dus (ik denk) meer dan genoeg ruimte voor afvoeren in dit plafond. Het toilet krijgt een inbouw toilet met voorzetwand, dus van kruipruimte naar 1e verdiep is geen probleem. Alleen heb ik geen standleiding, maar ontluchting via de regenpijp aan de voor en achterzijde.

Probleem: Ik kan de standleiding theoretisch doortrekken omhoog boven het toilet en in de hal erboven ook een dubbele wand maken, dit komt alleen raar uit met de badkamerdeur die daar zit.

Vraag: Heb ik in mijn geval een standleiding nodig? Of kan ik de huidige situatie blijven gebruiken zonder dat Syphons leeggetrokken worden e.d.

Huidige/gewenste situatie:

(Bruin: 90-110-125 mm buis, groen: 90mm buis, blauw: 40mm buis)

Of moet ik toch deze situatie maken?

(Paars: extra standleiding naar boven, Geel: ontluchtingsleidingen voor de afvoeren)

Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Een ander vraagje: is er in je woonplaats al een gescheiden rioolstelsel? Dan kan je dat nu meteen ook aanleggen. Alleen kan je regenpijp niet meer als ontluchting gebruiken. Dan wordt het wel de standleiding doortrekken als ontspanningsleiding.
 

Marcn88

  • #3
De ontspanningsleiding zou eigenlijk na de aansluiting van het bad moeten komen zodat als het toilet word door getrokken deze geen lucnt gaat aanzuigen via de sifon van het bad of de wasbak dit zou met 90 mm kunnen
 

Roy42

  • #4
Ah ja dat is inderdaad logisch.
Maar ik hoef dan dus eigenlijk niet elke leiding apart te ontspannen, alleen het uiteinde van de horizontale badkamerleiding?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu