Renovatie afvoer badkamer

Gfklus

 • #1
Wij zitten met een badafvoer die niet meer doorloopt. Bij douchen begint het pas na een minuut of 7 te lopen en bij een vol bad komt er soms water bij de buren uit de douche. Omdat het een jaren-40 gespiegelde woning is, zitten de afvoeren van de buren samen op een standleiding.

De loodgieter kan pas over een paar weken, dus zelf maar aan de slag gegaan.

De oude route blootgelegd. Onder het bad (1e etage) liep horizontaal ca. 2,5m pvc 40mm met twee haakse bochten naar het oude doucheputje. Dat komt via ca. 35mm lood boven het plafond van het toilet van de buren uit. Daar loopt het via een zwanenhals en twee nauwe, haakse bochten ca. een meter horizontaal naar de standleiding. Die is van ca. 50mm lood, met een stukje 40mm pvc erin geplakt.

Kortom: heeft weinig zin dit te willen repareren. Omdat de verdiepingsvloer uit betonnen Norma-balken bestaat, kun je eigenlijk nergens boren zonder de draagkracht aan te tasten. Boven de standleiding lukt het dus niet. Alleen tegen de buitenmuur in de badkamer is een passtrook van 'gewoon' beton.

Renovatieplan is als volgt, alles met 40mm vanwege het beperkte gat en standleiding:

1- in passtrook, direct bij badafvoer gat geboord, dat lukt
2- badafvoer over grond naar een 90° t-stuk (b), ca. 20 cm
3- in dat t-stuk komt van boven de wastafelafvoer (a)
4- beluchter bij wastafelsifon
5- onderkant van t-stuk door de vloer
6- haakse bocht naar ca. 80 cm horizontaal (c)
7- t-stuk 90° op standleiding (d)
8- van boven in dat t-stuk met een rubberen pasring de bestaande loden wastafelafvoer van de buren maar zonder onze oude badafvoer
9- bij t-stuk (d) een extra 45° Y-stuk met schroefdop om de veer in te stoppen (als dat ooit nodig is).

Plaatje (van opzij)


Ja, ik weet dat een vol bad door een 40mm-afvoer geen ideale situatie is. Maar gezien de standleiding en de beperkte doorvoer van bg naar etage is er weinig anders van te maken. De vloer van de wc's kapot hakken voor een dikke standleiding is geen aantrekkelijke optie.

Mijn vragen:

- klopt het dat de t-stukken in het verticale vlak van het 90°-stroomtype moeten zijn?
- is het voor het voorkomen van een waterslot beter om voor de bochten (a) en (c) 90° of 2x 45° te nemen?
- heeft de beluchter op die plek zin of moet die juist bovenop de standleiding?
- kan een ontstoppingsveer veilig worden gebruikt in loden leidingen?
- moet ik nog voorzorgsmaatregelen nemen bij zagen in lood?
- of moet het liever helemaal anders?

Een 'second opinion' zou enorm worden gewaardeerd!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn88

  • #2
  Een loden leiding opkalefateren heeft geen nut dit is een kwestie van tijd rekken voordat je als nog de gehele afvoer dient te vervangen beter nu 1x goed aanpakken en standleiding en liggende leidingen allemaal vervangen standleiding 75 of 110 maken en liggende leiding bad 50mm de rest kan met 40
   

  Gfklus

  • #3
  Op zich mee eens. Alleen is tijd rekken nu juist de bedoeling. Wijzelf redden het best even zonder badkamer, maar onszelf en de buurvrouw (die tobt met de nasleep van een gebroken arm) zonder wc en badkamer gaat op dit moment gewoonweg even niet lukken.

  Zou het een tussenoplossing zijn om de liggende leiding alvast in 50mm uit te voeren? Dan kan de standleiding for the time being even blijven zitten totdat het toilet een grote beurt krijgt.

  In dat geval blijven mijn vragen staan, maar dan het stuk vanaf b tot aan d in 50mm ipv 40mm. Wie biedt?
   

  Gfklus

  • #4
  Goed. Niet echt bruikbare tips gehad maar dat prikkelt de eigen'wijsheid' en creativiteit zullen we maar zeggen. Misschien toch even aardig om terug te melden hoe het is opgelost.

  Vanaf vlakbij het bad 40mm door de vloer gekregen en vandaar met 50mm horizontaal naar de standleiding.

  Aan de kluwen t-stukken bovenop de standleiding een inspectiegat met dop gemaakt en alles in de badkamer weer gemonteerd, gekit en het wandje onder het bad opnieuw betegeld.

  Toen liep het nog steeds niet door. Dus was de standleiding definitief hoofdverdachte. Die met de veer te grazen genomen (eerst de dunne, later de grote rode halve bol met zwengel - wie het kent begrijpt wat ik bedoel) en langdurig bij de prop schoongemaakt terwijl er heet water met soda door de buis liep. Sindsdien loopt alles als een malle weg, je spoelt zelf bijna mee met het badwater.

  Als beloning een mooie thermostaatkraan geplaatst.

  Kortom: vijf jaar ergernis achter de rug!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu