Renovatie toilet, advies nodig ivm afvoer

RdeVries

 • #1
Beste medeklussers,

Binnen enkele weken wil ik het toilet gaan renoveren. Op dit moment is het toilet reeds ingebouwd, maar redelijk gedateerd qua tegels e.d.. Daarnaast spoelt het toilet niet goed meer. Tijd dus voor een renovatie.

Enige twijfel waar ik mee zit is de afvoer. De stortpijp loopt in de hoek, een stuk van de muur af. Vanmorgen een deel van de ombouw gesloopt om te zien hoe de leiding loopt. Zie ook onderstaande foto's.Het idee is om het nieuwe inbouwreservoir aanzienlijk verder naar achteren te plaatsen i.v.m. vergroting ruimte in het toilet. Het probleem is direct zichtbaar op foto 1, het huidige inbouwreservoir staat tegen de afvoerpijp aan en kan niet verder naar achteren. De afvoer moet dus aangepast worden.

Op foto 2 is zichtbaar dat de aansluiting van de afvoerpijp op de stortpijp deels in de vloer ligt. Dit lijkt mij geen handige bijkomstigheid...

In foto 3 is de nieuwe ideale situatie weergegeven, groen als nieuwe afvoerbuis, rood als positie nieuwe inbouwreservoir, wit als ombouw die om de valpijp komt voor geluidsisolatie.

Wat is jullie advies? Is dit te realiseren? Of is het een kwestie van het nieuwe reservoir op dezelfde positie monteren en dus niet de beenruimte in het toilet vergroten. (heeft zeker niet mijn voorkeur ivm de zeer beperkte ruimte).

Alvast dank!
 

Andre89

 • #2
Goedemiddag,

Van welk materiaal is de vloergemaakt?

Zit er een kruipruimte onder de vloer?

Als het mogelijk is kun je de afvoer compleet opnieuw aanlagen van boven naar beneden zodat de standleiding in de hoek zit dan moet je wel een nieuw plafon plaatsen in de wc.

Gr.
Andreas
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Zelf denk ik dat de standleiding niet verder in de hoek kan omdat er een betonbalk loopt of een andere dragende constructie.

Als je op de groene manier wilt maken dan moet je de gehele leiding van onder de beton vloer tot 1m hoogte vervangen met een nieuwe T-stuk 90 graden.

Nu zit er een Y-stuk die wat schuin loopt lijkt op 30 graden je zou daar ook 2 van 30 graden met spie eind bocht in doen dat hij recht om hoog is aan gesloten.

En dan een hoek reservoir plaatst, ik kan niet zien hoe groot je je wc is

 

RdeVries

 • #4
Bedankt voor jullie reacties. De vloer is van beton. Geen kruipruimte, de verdieping eronder is het appartement van mijn buren (het is een appartementencomplex). De afvoer compleet nieuw aanleggen is dus ook geen mogelijkheid.

Het in de hoek plaatsen van de afvoer ook niet, zoals Henk aangeeft loopt er in de hoek een dragende betonbalk.

Het toilet is helaas niet groot genoeg voor een inbouwreservoir in de hoek......

Is de enige optie echt het uithakken van het Y-stuk? Het lijkt alsof het Y-stuk een manchetverbinding heeft (zie ook foto 2). Deze verbinding zou ik opnieuw kunnen gebruiken met een T-stuk met spie? Als ik het zo uitreken is er dan zelfs voldoende ruimte voor enkele graden afschot van de 110 mm leiding van het toilet. De huidige aansluiten dichtlijmen met een dop?

Graag jullie expertise, lijkt foto 2 op een 125 mm manchetverbiding en is deze opnieuw te gebruiken?

Indien ja, dan denk ik aan het volgende:

huidige buis (110 mm) (Lijmverbinding)
|
|
Expansiestuk (110 mm) (Lijmverbinding)
|
|
Verloopstuk 110 mm -> 125 mm (Lijmverbinding)
|
|
T-stuk (2 x mof, 1 x spie)
|
|
huidige buis (125 mm) (manchetverbinding)

Het bovenstaande werkt dus alleen met die mogelijke manchetverbinding op foto 2..... Andere optie het afzagen bij de grond en reparatiemof gebruiken? Of beton uithakken en geheel veranderen? (lijkt mij niet haalbaar in appartementencomplex).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Hoe groot is die wc dan?

en je kunt Y stuk niet uit hakken want zit behoorlijk ver in het beton en de kans bestaat dat je buis kapot tikt.

er zit geen manchet verbinding in maar een tokrol ring ook gingen ze die er uit halen en gewoon lijmen
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
De stand leiding is 125mm

maar wou even wat maten weten grote van de wc ruimte envind allemaal een te gemakkelijk denkende onderneming!!

en wat bedoel je hier mee dan
De huidige aansluiten dichtlijmen met een dop?
 

RdeVries

 • #7
Wederom dank voor het snelle antwoord!!

De ruimte is 117 cm x 80 cm (L x B). Afstand tussen muur en buis (in je afbeelding) is 20 centimeter. Afstand tussen buis en andere muur is 2 centimeter.
er zit geen manchet verbinding in maar een tokrol ring ook gingen ze die er uit halen en gewoon lijmen
Bedoel je dat ik het spie T-stuk gewoon in het huidige Y-stuk kan lijmen (op de plek waar dus de tokrolring verbinding zit)?

Met dichtlijmen bedoel ik de huidige aansluiting op het Y-stuk wordt in de nieuwe situatie niet meer gebruikt, die dient dichtgemaakt te worden. Het dichtlijmen lijkt mij de meest goede oplossing.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
Weet je ik heb verder geen maten als loodgieter wil je graag maten hebben.

Als je bovet het y-stuk een t-stuk gaat lijmen dan komt je hart maat van je wc veel te hoog denk ik zo in te schatten.

Maar dan zit je nog met de poot van je wc komt tegen y-stuk onder tergen aan je kunt het af doppen.

Maar dan moet je met je wc over zei gaan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Je kunt er ook voor kiezen om een andere inbouwreservoir te nemen bv.
Kombifix WC-element H108 wandmodel m. Sigma inbouwreservoir 12cm afvoer ø90/110mm met 2 losse steunbeugels.deze word tegen de muur bevestigd en je kan dan zelfde Y-stuk aansluiting gebruiken en evt iets verder naar de muur te brengen de 110 bochten.
 

RdeVries

 • #10
Snap ik Henk! (Meten is weten.... :) )

Bovenkant van Y-stuk zit op 17 centimeter vanaf vloer. Volgens Geberit komt harthoogte op 23 centimeter, bij inbouwhoogte van 1 meter op markering. Huidige pot hangt zo'n 5 centimeter hoger (dan 41), Geberit plaats ik dus ook graag 5 centimeter hoger.

Harthoogte = 28 centimeter vanaf vloer. Als ik het dus goed uitreken maximaal 11 centimeter voor het T-stuk gemeten vanaf bovenkant Y-stuk tot harthoogte. De spie van T-stuk schuift volledig in mof huidige afvoer, in principe dus genoeg ruimte lijkt mij zo.

Poot van het toilet en buis is inderdaad een probleem. Is er een nette manier hoe een (ervaren) loodgieter zo'n verbinding afsluit?

Een zwevend reservoir was zeker een optie geweest! Echter inmiddels al een UP320 in huis...... :-|
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Oke bedankt voor je maten :prima:

je moet die bocht er uit y-stuk halen (alleen te hopen dat deze niet gelijmd is) en daar een stop 110 in y-stuk schuiven.dan kan je ook de poot naar achteren zetten zodat je meer ruimte krijgt in de lengte van je toilet.
 

RdeVries

 • #12
Bedankt Henk!

En het halverwege haaks afzagen van het Y-stuk, en vervolgens zo'n stop plaatsen?

Dank ook voor je duidelijke foto. Is het raadzaam de bocht 90 graden haaks uit te voeren of 2 x 45? Of maakt dat voor deze afstand niet uit..... :roll:

Tot slot voor het T-stuk, is het beter een stroom T-stuk te gebruiken of een "gewoon" T-stuk. Kan daar niet eenduidig wat over vinden :idea:.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13


Deze pijp moet je draaien en er uit proberen te trekken is deze er uit dan plaats je een t-stuk 90 graden.

je moet gewoon 90 graden gaan gebruiken want je hebt niet veel ruimte om een bocht te plaatsen dus dat zal wel passen en meten worden.

de bocht die in Y-stuk zit moet er uit en daar moet de stop in, dan kan je poot van wc ook naar achteren plaatsen.

Mocht de pijp eerste foto niet los willen dan boven de rand door zagen en een reparatie sok plaatsen en daar de t-stuk in komt hij wel wat hoger maar dan moet je uit meten
 

RdeVries

 • #14


En het doorzagen van de buis op de rode lijn? Zo kan de ombouw (witte lijn) strakker tegen de buis aan. Als ik de buis niet afzaag kom ik in de knel met de ombouw en Y-stuk buis.

Zo ver uitbikken dat er een lintzaag onder kan? Of zagen met cirkelzaag? (Of helemaal niet.....)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
Dan komt er maar een raar hoekje in maar je moet die niet af gaan zagen is vragen om moeilijk heden.

Je ziet dat die aan sluiting een optromping is in het y als ie daar door scheurt dan moet je breken bij de buren.
 

RdeVries

 • #16
Dan ga ik zeker niet zagen!

Qua T-stuk, een stroom T-stuk is het beste lees ik, echter kost dit mij 3 centimeter extra hoogte (voor het schuine deel) wat niet in de mof geschoven kan worden, t.o.v. een 87 graden T-stuk. Maten uit Dyka maatvoering lijst.

Kan het kwaad een 87 graden T-stuk te gebruiken ipv stromend T-stuk? Extra afschot bij 87 graden T-stuk is ongeveer 1 centimeter (over afstand 20 centimeter)

Een "normaal" T-stuk, 87 (90) graden 2 x mof 1 x spie is qua ruimte dus het beste. Krijg ik hier op ten duur geen verstopping van o.i.d.?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #17
Gewoon 90 graden (87) gebruiken het is maar een kort stukje

je hebt maar 20 cm om een mof met bocht kwijt te raken. lijm bochten zijn vaak heel kort maar wel heel haaks

wc moet je wel met een rubber verbinding aan sluiten zit een PE verloop bij.
 

RdeVries

 • #18
Alles is uiteindelijk gelukt! De oude afvoerbuis doorgezaagd net boven het getapte zwarte deel. Met veel moeite de buis uit de tokrolring gekregen. Vanuit daar verloopring 125 -> 110 / T-stuk / expansiestuk 110 / stuk buis / lijmmof. Vanuit het T-stuk met 90 graden bocht naar lijm - manchet overgangsstuk. Vanuit daar Geberit ring + 90 graden bocht naar toilet.

In totaal nu zo'n 10 centimeter meer beenruimte dan voorheen. Een mooi resultaat denk ik zo.

Bedankt voor alle hulp!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #19
:prima: dat het je gelukt is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu