Remeha Calenta C40 slaat uit door druppel op printplaat SU-1

Schummie01

  • #1
Mijn Agpo HR ketel is recent vervangen door een Remeha Calenta C40. De afvoer/toevoer van lucht en rookgassen is hetzelfde gebleven.
Af en toe komen er kennelijk druppels water met de luchtinlaat mee. Die verzamelen bovenop de ketel bij de luchtinvoer.
Vervolgens vallen er een paar druppels de ketel in, precies bovenop de printplaatbehuizing. Een druppel naar binnen op de connector van de hoofdprint en de SU-1 en vervolgens slaat de aardlek uit.
Zo iets gebeurd 1 maal per 1,5 week. De Remeha monteur wijst naar de instalateur die een nieuwe dakdoorvoer had moeten plaatsen. Ik denk dat de constructie van de ketel van Remeha ook een rol speelt. Maar goed. Geeft een goede HR dakdoorvoer totaal geen water door de luchtinlaat, en is mijn probleem daarmee opgelost, of is er nog een andere oplossing? Als ik in mijn oude ketel kijk, is daar kennelijk ook wel iets hemelwater naar binnen gekomen. Maar dat water kon niet in contact komen met electonica. Die HR ketel heeft 15 jaar zonder problemen met de huidige schoorsteen gewerkt.
Wellicht kan iemand me verder helpen. Als een nieuwe doorvoor nodig is, dan moet dat uiteraard, als ik daarmee maar van het probleem afben.
 

Freekcv

  • #2
Ik zou idd je dakdoorvoer vervangen.
 

Baszos

  • #3
Dakdoorvoer vervangen!
Eigenlijk wel wenselijk als er al een ketel 15 jaar op heeft staan brommen!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Er hoort geen water door de luchttoevoer te lopen, nooit.
Gezien je oude ketel ook waterschade had op de plek van de inlaat, had je installateur direct moeten waarschuwen dat er een nieuwe rookgas afvoer geplaatst moest worden.
 

Schummie01

  • #5
Allen,

Bedankt voor de reacties. Wist niet dat een afvoer ook een slijtageonderdeel was. Heb de luchttoevoer nu tijdelijk losgekoppeld. De toevoer haalt de ketel nu van de goed geventileerde zolder. Ik zie ook inderdaad druppels komen uit de luchttoevoer van buiten. Het is me nu duidelijk dat dat dus absoluut niet goed is, en daarmee heb ik de oplossing van het probleem. Ik heb zojuist contact gehad met de installateur, en er komt een nieuwe dakdoorvoer, waarmee ik hopelijk definitief van het probleem verlost ben.
Bedankt voor de hulp en de suggesties.

Met vriendelijke groeten,

Eric Schumacher
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Het lijkt er zelfs op dat de rookgasafvoer en luchttoevoer verkeerd om aangesloten zijn, zou dat eerst maar eens controleren ook al zit dit al jaren zo.
Je zult niet de eerste zijn waar dit zo is, kom dit toch wel met enige regelmaat tegen waarbij zelfs ketels defect zijn gegaan hierdoor.
 

Baszos

  • #7
Gewoon een nieuwe dakdoorvoer, op zoiets moet je niet besparen.
 

Schummie01

  • #8
Neesje,

Na 15 jaar is vervangen wellicht wel een goed idee. Maar dan nog ben ik nieuwsgierig of de aan en afvoer al die jaren verkeerd om hebben gezeten. Hoe kan ik dat constateren?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #9
Ik zou zeggen, plaats hier even een foto.
 

Monteur Bert

  • #10
Los van dat alles moet het niet mogelijk zijn dat water op een printplaat of elektro deel terecht komt.
Dat moet ook beter afgeschermd worden. Kap niet geplaatst? Succes, Bert.
 

Schummie01

  • #11


Neesje.
Bij deze de aansluiting.
De waterdruppels komen uit de zwarte pijp. De metalen pijp is de rookgasafvoer. Volgens mij klopt het wel.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #12
Dat zit inderdaad goed zo, oplossing is dus dakdoorvoer vervangen.
Ook kan het nog zijn dat het schaaltje niet goed zit maar er hoort sowieso een HR dakdoorvoer geplaatst te zijn en dat kun je zo niet zien.
 

Schummie01

  • #13
Monteur Bert,

Op mijn IPad kan ik nog wel reageren. Maar ik heb in elk geval wat foto's geplaatst in een nieuw onderwerp. Dan zie je precies hoe het water via de bovenkant van de ketel, vervolgens naar voren komt over de metalen behuizing van de ventilator, en daarna bovenop de printbehuizing komt. Die kun je naar voren klappen, en daarna openen. Dat zie je op foto 3. Zo komen de druppels precies op de connector. Gelukkig goed geaard, waardoor de aardlekschakelaar uitslaat voor er echte schade kan ontstaan. Wel geeft de ketel dan een hele reeks foutmeldingen, die allemaal gaan over communicatieproblemen met de SU-1 print. Nadat ik die verwijderd had, en de connectoren drooggemaakt startte de ketel zonder problemen weer op. Het is inderdaad een hoogst ongelukkige samenloop van omstandigheden dat die paar druppels precies op die connector terechtkomen. Het probleem is ook op te lossen door de printplaatbehuizing aan de bovenkant met tape af te dichten. Maar dat is een noodoplossing, en ik laat nu maar gewoon de dakdoorvoer vervangen, waarna er gewoon geen water meer met de luchttoevoer meer mee naar binnen komt.
Gr. Eric Schumacher
 

Monteur Bert

  • #14
Een slechte zaak dat het blijkbaar mogelijk is dat er bij lekkage water op de printplaat terecht kan komen.
U heeft veel geluk gehad. Meestal raakt de print onherstelbaar defect en zijn hoge vervangingskosten het gevolg!
Een aardlekschakelaar voorkomt dit niet.
Probeer zo mogelijk door extra afdichten herhaling definitief te voorkomen. Succes, Bert.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #15
Er hoort geen water door de luchttoevoer te komen.
Af fabriek zijn deze ketels zo geleverd wat al aangeeft dat men daar dus geen vocht verwacht, je kunt niet zo maar zelf even wat dingen gaan veranderen in de ketel hiermee vervalt de garantie.
Mocht er ooit iets gebeuren zal de verzekering hier ook problemen gaan geven.
 

Schummie01

  • #16
Bert,

Bedankt voor je reactie. Vooropgesteld dat er natuurlijk geen water in de ketel mag lopen, is de constructie van de ketel niet erg doordacht. De elektronica is zeer slecht afgeschermd. Ik zal naast het plaatsen van een nieuwe dakdoorvoer toch ook de naden van de printplaat behuizing met ductape dichtmaken. Mocht er dan onverhoopt nog een druppel op vallen, dan kan die druppel niet meer op de connectoren lekken. Voor de duidelijkheid, het gaat steeds om enkele druppels, en niet om een klein straaltje of zo. Kennelijk komt er bij een bepaalde wind en neerslag een beetje water in de luchtaanzuiging van de ketel terecht. Ik houdt jullie op de hoogte na de vervanging van de dakdoorvoer.
gr. Eric
 

Baszos

  • #18
Zoals je ziet is die gewoon omhoog geklapt ;)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
:oops:
 

Schummie01

  • #20
Dat heb ik gedaan voor de foto om te laten zien waar die druppels komen. Foto 2 is zoals het is als alles in de juiste positie staat. De druppels komen dan boven op de kunststof kap. Die is niet gesealed of zo met een pakking. Als er druppels opkomen, zakken die door naar beneden. Die SU-1 print is haaks gestoken op de hoofdprint, precies onder de kieren in die kunststof kap als alles in de operationele positie staat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu