Remeha Calenta 40C en zonneboiler

Dirk S

  • #1
Ik ben/was inmiddels van plan het Remeha mengventiel met bypass wat "de loodgieter" had aangegeven te gebruiken om een electrische boiler te koppelen aan mijn Calenta40C. Dit idd om onnodig aanslaan een pendelen van de cv te voorkomen. (Dit is zelf ook te maken dmv een normaal mengventiel en een diverter ljjkt me) Echter staat in de Remeha documentie van het betreffende mengventiel met bypass dat deze weer niet gebruikt moet worden voor de Calenta maar een ander set met sensor. Geldt dit dan alleen bij een zonneboiler of ook bij een electrische boiler?
Kan iemand vertellen waarom dit dan zo is en waarom het remeha mengventiel met bypass voor deze situatie niet ok zou zijn. Dit lijkt mij namelijk een prima oplossing qua aansluiting.
Ook geen gedoe met een print en een sensor en mijns inziens makkelijker te plaatsen en minder storingsgevoelig. Wellicht dat iemamd hier nog input over heeft? Alvast bedankt!

- afgesplitst van ander topic - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Dirk S

  • #2
Het was zeker niet de bedoeling om een ander topic over te nemen. Ik had het idee dat mijn vraag veel aansluiting had met de initiële vraagstelling en reacties daarop vandaar dat ik hem in dat topic gesteld had.
Ik begrijp hieruit dat het stellen van een topic gerelateerde vraag in een topic van iemand anders niet toegestaan is. Wellicht ook goed om een topic overzichtelijk te houden.
 

Rene606

  • #3
Hoi Dirk, ik heb zo’n remeha regelkraan tussen de zonneboiler en een remeha Tzerra ketel. Waarom zou je een electrische boiler door de CV ketel laten lopen?.
de cv ketel achter een zonneboiler zorgt bij eventuele dagen zonder zon dat de temp boven de 60 graden komt, bij de electrische boiler zal het element toch altijd hiervoor zorgen?
de remeha regelkraan mengt ook eventueel koud water bij als het te warm van de zonneboiler komt, maar ook dat heeft de electrische boiler toch niet nodig omdat hij op zijn thermostaat afslaat?
groetjes René
 

Dirk S

  • #4
Hoi Rene, bedankt voor je reactie.
Ik zal het eea toelichten omdat mijn vraag afgesplitst was naar een nieuw topic en daarom niet geheel duidelijk is.
Ik heb een Calenta40C ketel waar ik een electrische boiler voor wil plaatsen.
Dit om gebruikt te maken van mijn energie overschot van mijn zonnepanelen (en huidige gasprijs van >4 euro M3) en later ivm de afbouw vd salderingsregeling. Nu kan ik nergens vinden hoe dit het beste aangesloten kan worden. Een schema van een zonneboiler geeft de fabrikant wel aan voor de Calenta wat redelijk lijkt op mijn situatie.
Als ik de boiler aansluit met een standaard mengklep na de cv dan gaat het water uit de boiler altijd via de ketel en zal de ketel waarschijnlijk onnodig aanslaan of gaan pendelen.
Het door de fabrikant aangegeven set (bij een zonneboiler) bestaat uit een sensor met print en een mengventiel. Het water uit de boiler gaat dan altijd door de ketel.
Nu is er van remeha ook een universele mengklep met een bypass maar remeha geeft aan dat deze niet gebruikt moet worden voor de calenta. Nogmaals dit geld allemaal bij een zonneboiler...
Deze universele mengklep met bypass lijkt mij echter beter (omdat het water alleen door de ketel gaat als het niet warm genoeg is) en minder gedoe is als de andere set.
Daarom snap ik niet waarom remeha bij de calenta de sensorset aanhoud en niet de mengklep met bypass. Mijns inziens zou dit prima moeten werken.
 

Rene606

  • #5
ik weet niets van jouw ketel, als er vanuit de regeling een mogelijkheid bestaat om bijvoorbeeld de temp in de boiler te meten en dan door bijvoorbeeld een electrische driewegklep te schakelen zou dit mijn optie zijn.
een electrische boiler zou regelmatig tot boven de 60 graden opgeladen kunnen worden en dan afschakelen op de thermostaat. Een zonneboiler kan ook weken onder de 40 graden blijven en dan speelt legionella ook een rol, dus is de naverwarming hier een must denk ik.
het mechanische regelventiel stuurt ook door de CV ketel als het water 50 graden is en gaat dan naverwarmen. Als een electrische boiler op temp is dan is de legionellabacterie dood en zou je hem leeg kunnen maken zonder problemen denk ik.
een zonneboiler met 40 graden zonder naverwarming zou een slecht idee zijn als je het mij vraagt.
de regelklep installeren en de positie is ook iets om te overwegen, de klep komt dicht bij de ketel, als de boiler er twee meter leiding tussen heeft gaat dit koude water eerst naar de ketel waardoor hij aanslaat en dan weer uitgaat als het warme water het mechanische ventiel sluit.
p.s. Ik ben geen specialist en kan dingen mis hebben
 

ChesW

  • #6
Dirk,

Ik wil over 2 weken onze installatie op een zelfde manier aansluiten.
Zelf zit ik te denken om de volgende set te gebruiken:
Remeha zonneboiler aansluitset Calenta Ace zonder mengklep 7734626
De temperatuur sensor dan op de uittrede van de boiler leiding monteren en de Calenta tapwater temperatuur instellen om 50 graden
Ik hoop dat de Calenta dat alleen bijspringt op het moment dat het water uit de boiler zakt in temperatuur. De boiler staat op 75 graden.

Graag hoor ik of het jou inmiddels al gelukt is.

Groeten, Ches
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als.je dan toch een boiler wilt neem dan een warmtepomp boiler, dat is dan energetisch veel rendabeler op zonnepanelen.
Je gebruikt dan ongeveer 170kwh op jaarbasis tov van elektisch tussen de 500 en 900kwh.
 

Dirk S

  • #8
Een warmtepomp boiler is idd veel efficienter echter ook een veelvoud van de kosten tov een electrische boiler. Buiten dat komt deze met nog zo'n lelijke buitenunit of op zijn minst bij een monoblock systeen met extra dakdoorvoeren.
Remeha gaf aan dat bij een electrische boiler men hun zonneboiler sets blijkbaar niet nodig heeft. Ik ga het nu als volgt doen:
Kw met inlaatcombinatie op de boileringang, boiler op 75 gr.instellen. Ww uit boiler via doorstoomventiel naar de kw ingang vd ketel.
Na de ketel een mengventiel (koudafsluitend) voor het tapwater. Als het water uit de boiler dan warmer is als 50 graden gaat het niet door de ketel. Ketel op 60gr. En mengventiel op 58gr.
Over 2 weken wordt alles aangesloten en laat ik weten hoe het geheel functioneerd.
Mocht de ketel dan toch nog af en toe kort aanslaan dan is dat maar zo.
Op de stroomtoevoer van de boiler komt tzt een wifi socket geschakeld door een p1 meter van homewizard. Als er dan genoeg stroom over is dan pas gaat de boiler aan. Voorlopig heb ik nog een draaimeter dus dat komt later wel een keer.
 
  • Like
Waarderingen: ChesW

ChesW

  • #9
Dirk,
Welk merk/type mengvengventiel gebruik je hiervoor? Zoals ik het lees kan je hiervan de temperatuur zelf instellen.

Verander je ook nog iets in de Calenta of is toevoer water van 50 graden ketel in geen probleem?

De app van Homewizard gebruik ik inderdaad ook, hun stekker gebruik ik op de Boiler, kan hem zo mooi later schakelen als we terugleveren.

Gr, Ches
 

Dirk S

  • #10
Hi Ches,
Het in een instelbaar mengventiel (koudafsluitend) van duco welke je insteld op 58gr. Water gaat met 75 graden de ketel (koud water aansl.)in. De ketel moet wel een NZ ketel zijn. Dus geschikt voor zonneboiler /naverwarming. Het mengventiel na de ketel zorgt ervoor dat het tapwater niet warmer als 58gr. naar het tappunt gaat. Als de boiler leeg raakt (<60 gr.) of uitstaat gaat de ketel naverwarmen. Doorstroomventiel op warmuitgang boiler is niet noodzakelijk maar dan gaat het water als het boven de 50 graden is niet meer door de ketel maar rechtstreeks naar tappunt. Onder de 50 gr. gaat het wel door de ketel en gaat deze naverwarmen. Wellicht dat de ketel dan wat minder aanslaat naar dat moet nog blijken of dat het doorstroomventiel echt meerwaarde heeft.
De aansluitingen heb ik uitgetekend deze zal ik opzoeken en posten hier.
 

Dirk S

  • #11
20220916_141344.jpg
 

ChesW

  • #12
Dirk,

Dit schema maakt het ineens heel inzichtelijk.
Het 50gr omschakelventiel, welk merk/type gebruik je daar voor?

Deze exacte opstelling is voor ons ook wenselijk.
Onze Calenta Ace 40C kan ook als naverwarmer gebruikt worden.
Met het omschakelventiel wordt het opstarten van de ketel onwijs beperkt.

Gr, Ches
 

Dirk S

  • #13
Ches,
De juiste benaming is geen doorstroomventiel maar omschakelventiel cq. Diverter van Duco.
Voor al deze ventielen zit er trouwens wel aardig wat prijsverschil bij de diverse aanbieders.
Ondanks dat ze allen van hetzelfe merk en type zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu