Remeha Calenta 40C e10 storing

ro1234

  • #1
hallo


Ik heb een probleem met mijn remeha Calenta 40C. wij zijn ons huis aan het verbouwen waarbij we iedere keer een vertrek verbouwen. dit zorgt er voor dat iedere keer als we aan een nieuw vertrek beginnen de cv afgetapt moet worden om de radiatoren te vervangen. iedere keer als de cv afgetapt is geweest is het een drama om de cv ketel weer storingsvrij te krijgen. de meest voorkomende storing is dan e10 (teveel verschil tussen aanvoer en retourtempratuur).
Ik verwachte dat dit een lucht probleem is. nu heb ik alles al geprobeerd met het vullen. alle radiator kranen en voetkleppen volledig los, rustig vullen, overdruk kraan op het expansievat los tijdens het vullen (expansievat is op de zelf ontluchter na het hoogste punt). maar niets lijkt te werken.
in de radiatoren zit geen lucht meer, in het expansievat ook niet de zelfontluchter op de ketel is voor 4 maanden terug vervangen die zou dus ook moeten werken. Voor de verbouwing beneden heb ik twee weken terug de vloerverwarming verdeler er af gehaald. Sinds die tijd krijg ik regelmatig storing E10.
het is ook niet constant. soms kun je lekker douchen en gaat het een paar dagen goed. soms sta je na een minuut onder een koude douche en kun je blijven resetten.
ik hoor de pomp na het resetten (tijdens de ontluchting cyclus) maar ik weet niet of er dan ook echt gepompt word.

Is er een manier om te zien dat er ook echt gepompt word?

Kan ik de pomp ook handmatig vol aan zetten?

Iemand ideeën wat ik nog kan proberen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Strategisch kranen plaatsen zodat de installatie niet steeds helemaal leeg hoeft.
Elke vulling brengt vers water in het systeem en daar moet de lucht eerst uit en dat duurt lang, zeker buiten stookseizoen

Plaats een radiator direct op de ketel.
Zet er 2 kranen onder Omdat de installatie eronder druklooa kan en erboven dus een ketel overdruk en een radiator heeft dan kan je de ketel in bedrijf laten en de rest aftappen en hoef je ook niet steeds opnieuw te vullen
 

ro1234

  • #3
Een radiator direct aan de ketel gaat niet passen daar is geen ruimte voor. en wanneer ik dan het circuit daar onder heb afgetapt moet dat later toch ook weer gevuld worden en zit ik toch vervolgens met het zelfde probleem? Het is een verbouwing van enkele jaren ik kan dus niet het afgetapte circuit jaren niet gebruiken om het vervolgens maar 1 keer te vullen.


ik ben ondertussen op de benedenverdieping aangekomen en hoef hem nog maar 1 keer af te tappen om de radiatoren in de woonkamer te verwijderen (wanneer we aan de woonkamer toe zijn). daar na wordt de volledige benedenverdieping ruimte voor ruimte voorzien van vloerverwarming. dat zal minder problemen opleveren omdat ik de verdeler kan afsluiten de nieuw groep kan vullen met water en vervolgens aansluiten. dan zal er niet veel lucht in het systeem komen.

maar voor nu heb ik dus het probleem dat ik al twee weken met een onbetrouwbare ketel zit en ik niet zeker weet dat het echt alleen een lucht probleem is. als het alleen lucht is had ik eigenlijk verwacht er ondertussen van af te zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Vers water zit vol lucht en het kan wel even duren voordat je dat eruit hebt gestookt.
Hoe heter de installatie hoe sneller dat gaat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Kamer thermostaat op 35 graden of meer draaien met alle radiatoren open.
De lucht eruit stoken.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
de calenta heeft een wisselaar met een automatische ontluchter die zeer slecht ontlucht, dit ligt aan de constructie van de wisselaar.
wat wel is werkt is eerst de installatie aardig op druk brengen en dan pas de ketel aan, dan de gaskraan dicht laten onder de ketel en dan het toestel in schoorsteenveger functie zetten als deze is opgestart dan gaat de pomp 100% draaien over de cv
 

ro1234

  • #7
het gaat nu weer twee dagen goed dus ik wacht het even af.

ik heb hem een half uurtje met de termostaat op maximaal laten draaien (misschien te kort?)
Ik begrijp hoe heter je stookt hoe sneller het gaat. ik heb de maximale cv watertempratuur op 50 graden staan misschien moet ik die dan tijdelijk even om hoog te zetten?

@Marcn.88 het slecht ontluchten van de wisselaar van de calenta zit dat in dat de lucht in de wisselaar niet bij de ontluchter komt? of werkt de ontlucter slecht?

ik had hier voor (jaar of 6 geleden) een Radson NOX3560 daar was opnieuw vullen nooit een probleem.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
de lucht in de wisselaar kan zich niet fatsoenlijk afscheiden omdat er geen voldoende verlaging van de stroomsnelheid van het water is in de wisselaar, de ontlucht zit gewoon in het aanvoerkanaal idealiter zou de stromingssnelheid van het water hier verlaagt moeten worden door een groot kanaal
 

ro1234

  • #9
nu is het heel lang goed gegaan maar nu toch weer problemen. nu springt natuurlijk ook pas sinds kort de verwarming aan.
op zich ging het goed. wel nog eens gehad dat het tapwater koud werd ( vooral bij vol heet vol aan). maar dan kraan dicht 10 seconde wachten weer open en dan werd hij weer warm. ook geen storing op de ketel??
maar nu staat de ketel dagelijks en soms meerdere keten per dag op storing E36 5x vlam verlies. ik hoor na het resetten gerommel van water in de ketel ( ik denk lucht in de warmtewisselaar) soms hoor ik ook een fluittoon dat heeft iets met de lucht van de ventilator te maken heb ik het idee. na het resetten springt de ketel altijd probleemloos aan. nu kan ik lucht in de.wisselaar niet rijmen met E36? maar die lucht lijk ik ook wel weer kwijt te raken. die fluittoon lijkt misschien wel wat te maken te hebben met E36. kan ik iets controleren en of testen? iemand een idee hoe ik dit op los?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
hoe is de staat van onderhoud?
 

ro1234

  • #11
ik denk dat er ongeveer twee jaar geleden voor het laatst iemand bij is geweest voor onderhoud (dat bedrijf bestaat niet meer). maar ik kan me niet voorstellen dat die veel gedaan heeft, ik heb hem alleen op zijn telefoon gezien. hij heeft de kap er af gehad maar ik twijfel of die echt wat heeft gedaan. zijn oordeel was "hij is weer in orde".
ik heb net zelf gekeken naar wat er aan onderhoud aan zit dat lijkt ook mee te vallen. wat pakkingen eventueel een trerugslag klep tapwater filter en onstekings pen. lijkt allemaal klik en klem werk te zijn lijkt ook niet heel spannend. ik kan me voorstellen dat een monteur dat ook snel klaar kan hebben?
 

Lange Herman

  • #12
Heeft de monteur ook nog wat gemeten?
Gas/lucht verhouding? Dus de verbranding gecontroleerd.
Gasdrukken gecontroleerd?
Stuwdruk door de wisselaar nagemeten?
Al die drie metingen kunnen te maken hebben met een e36 storing.
Helaas zijn er nog meer oorzaken te noemen :(
 

ro1234

  • #13
ik weet niet wat hij wel of niet gemeten heeft. wat kan de oorzaak zijn dat die drukken niet goed meer zijn? t is voorheen ook goed geweest.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Vervuiling van de wisselaar, verlopen van het gasblok, slijtage ventilator.
 

ro1234

  • #15
gister avond tijdens het douchen weer koud water geen storing op de ketel. heb ik de kap er af gehaald en het display omlaag geklapt en zie ik dat er water onder in de ketel ligt (klein beetje net nat). ik zie ook dat het sifon over vol is en dat het water bij de aansluiting van het sifon op de wisselaar vandaan komt.

Het afvoer slangetje van het sifon hangt naar beneden en gaat met een bochtje weer omhoog om in de afvoer te komen. Dat is in de tijd wat door gaan hangen ben ik bang. Heb ik het slangetje wat omhoog gedaan zodat het mooi afloopt naar de afvoer en toen kwam er behoorlijk wat water uit de wisselaar lopen. heb ik het slangetje gister avond met een kabelbinder wat beter vast gezet zodat hij niet meer door kan zakken en dus goed het condens water kan afvoeren. vanmorgen geen storing (ik heb de afgelopen week altijd storing. S morgens springt de ketel aan en heb ik standaard storing als ik op sta)
Het is in ieder geval niet goed maar ik kan met ook niet goed voorstellen dat dit de problemen veroorzaakt? Het zou wel verklaren waarom het eerder gebeurd als de ketel hard moet werken. Als hij hard moet werken is er ook veel condens. Maar heeft de ketel hier last van? Blokkeerd het bijvoorbeeld de luchtstroom dat zou het borrelen kunnen verklaren wat ik soms hoorde en als lucht in het systeem had weg gezet?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #16
jazeker, als de sifon vol staat loopt de condensbak vol met condenswater en blokkert de rookgasafvoer wat een borrelent geluid kan geven
 

ro1234

  • #17
geen foutcode meer nadat het condens water goed weg loopt.
wel nog dat het warme water ineens koud wordt. het lijkt er op dat de ketel gewoon stopt. wanneer je de kraan dicht draai en een paar seconden later weer open dan begint de ketel weer en heb je weer warm water. het lijkt dus niet de drieweg klep. zou het de doorstroom sensor zijn? en weet iemand waar die in mijn ketel zit?
 

Lange Herman

  • #18
Stromingssensor kan defect zijn, gebeurt wel vaker.
 

ro1234

  • #19
als ik zoek op stromingssensor voor de calenta kan ik die niet vinden. ik kan wel iets van een turbine vinden en een hall sensor. ik kan me voorstellen dat dat samen de strominssensor is? en ik verwacht dan dat het het meest waarschijnlijk is dat de turbine niet goed is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Dat is de stromingssensor
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu