Radiatoren loskoppelen én terugplaatsen

Luukburger

  • #1
Hallo,

Ik heb zojuist de sleutel ontvangen van mijn nieuwbouwwoning, en dit weekend komt de stukadoor. Nu wil ik van tevoren alle radiatoren loskoppelen, en deze nadien weer terugplaatsen. Ik heb al veel op dit forum gelezen, maar heb nog enkele vragen, omdat ik dit soort dingen nog nooit eerder heb gedaan en niets stuk wil maken.

Mijn CV staat op zolder, en de radiatoren staan op alle drie de verdiepingen. De radiatoren zien er allemaal ongeveer gelijk uit als die uit deze forumvraag:
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/radiator-loskoppelen.20607/
Ik heb dus voetventielen op de afvoer. Hieronder mijn vraagjes.

Loskoppelen
- Waar moet ik beginnen? Op zolder, of juist beneden, of maakt dat niet uit?
- Klopt het dat na het loskoppelen het voetstuk evenals de stang naar boven met de toevoerknop blijven staan?

Terugplaatsen
- Waar moet ik beginnen? Op zolder, of juist beneden, of maakt dat niet uit?
- Hoe werkt het bijvullen? Enkel de afvoer open? En dan bijvullen totdat water uit het ontluchtingskraantje komt? Bij de eerste radiator kan het zijn dat er niet eens veel water bij hoeft, toch? Omdat het systeem eigenlijk nog druk heeft?
- Kan ik eerst alle radiatoren terugplaatsen en de afvoerkranen opendraaien, en dan één voor één bijvullen / ontluchten? Of moet ik het echt per stuk aanpakken?
- Wat betreft het afstellen van het voetventiel. Is de enige manier om het aantal 'slagen' bij loskoppelen te onthouden? Kan ik niet een instelling aflezen in dat voetventiel ofzo? Hoe doet de installateur dat?
 

InstallateurRdam

  • #2
Het voetventiel is een afsluiter waardoor je zonder de hele installatie hoeft af te tappen je radiator kunt verwijderen/vervangen ( Kraan dicht/voetventiel dicht)
Als je alle radiatoren gaat weghalen is het beter om heel de installatie leeg te halen op het laatste punt en zou het aftappunt tijdens het demonteren lekker open laten staan en boven beginnen.
Bij het demonteren van de bovenste radiator geef je de installatie lucht waardoor de installatie goed leegloopt.

mvg Robin
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Wel eerst even de stekker van de ketel uit het stopcontact halen.
Anders heb je kans dat de pomp droog staat te draaien, en kapot gaat.
 

Luukburger

  • #4
Dank voor jullie reacties!

En dat voetventiel voor de afvoer afstellen na het terugplaatsen? Is dat echt alleen te doen door het per radiator 'te onthouden' hoeveel slagen je 'm hebt dichtgedraaid? Of kun je daar ook een instelling op aflezen ofzo? :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu