Radiatoren afkoppelen - water uit de onderste leiding

Marlientijn

  • #1
Hallo!
Recentelijk woning gekocht en de stukadoor moest achter de radiatoren op de eerste etage komen. Op dit moment staat de cv al dagen uit en is de leiding op het laagste punt (begane grond) leeg. De radiatoren beneden zijn namelijk al verwijderd omdat er vloerverwarming gaat komen.
Nu heb ik de radiatoren al flink leeg laten lopen op het aftappen, alleen vraag ik me af of er nog water uit de onderste leiding zou kunnen komen als ik de radiatoren losmaak. Iemand die me kan helpen met een voorspelling over wat ik kan verwachten hierbij?

20230906_092420.jpg 20230906_092413.jpg 20230906_092352.jpg 20230906_092345.jpg 20230906_091202.jpg 20230906_091156.jpg 20230906_091141.jpg 20230906_091130.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Marlientijn schreef:
Iemand die me kan helpen met een voorspelling over wat ik kan verwachten hierbij?
Een voorspelling waag ik me niet aan, maar mijn ervaring met dergelijke radiatoren is, dat er altijd nog een restant water uit komt lopen, ook al laat je het systeem volledig leeglopen. En dat water is een vieze zwarte drab, die wil je niet over je vloer hebben.

Vooral die radiator waar de aansluiting hoger zit dan de onderkant van de radiator (1e en 2e afbeelding) maakt een hele goede kans dat er nog flink wat water in zal zitten, want onder het niveau van de onderste pijp zal het niet weglopen (wie verzint het om dat zo aan te leggen?). Wanneer je het aftapkraantje links open zet, zal er wat water uit komen, maar omdat er geen lucht toe kan treden beslist niet alles. Dat gebeurt pas als je één van de aansluitingen bovenaan losdraait, dan komt daar lucht bij en krijg je ineens een flinke sloot water da weg wil. Daarom dat kraantje openzetten met bak eronder en als de waterstroom stopt één van de aansluitingen bovenaan langzaam losdraaien.

Van te voren dekzeil neerleggen en voldoende (lage) opvangbakjes en dweilen klaarzetten. En met twee man werken, dan heb je het beter onder controle.
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy

Marlientijn

  • #3
Bedankt voor je advies @Kees
Nog een vraag; als de leidingen meerdere gesloten circuits (als het gaat om de leidingen en radiatoren, ze staan wel weer allen in verbinding met de CV-ketel) hebben en ik wil het systeem zo leeg mogelijk hebben. Is het dan mogelijk om dit te doen op het laagste aftappunt? (Ook al is dit punt niet via leidingen verbonden met het andere circuit, wel dus met dezelfde CV-ketel)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Daar valt zo niets van te zeggen.
Ik kan namelijk niet bij jou in huis binnenkijken en weet dus niet wat je precies bedoelt met 'meerdere gesloten circuits'.
Staat de CV-ketel bijv. boven in het huis en is dat verbonden met twee 'gesloten circuits', dan kun je aftappen wat je wilt, maar dan loopt alleen dat circuit leeg waar dat laagste aftappunt mee verbonden is.
Het andere circuit loopt dan niet leeg, want water loopt nu eenmaal niet omhoog (tenzij je er een zuigende pomp op zou zetten, maar waarom zou je dat doen?).

Maar staat de CV-ketel beneden en zit daar de verbindende factor, dan is het denkbaar dat het andere circuit via de wet van de communicerende vaten leeg loopt. Daarbij moet je wel enorm uitkijken, want met elkaar verbonden is geen garantie dat alles leegloopt. Als je niet stelselmatig alle ontluchtingen open zet (in volgorde van boven naar beneden), kun je stevig verrast worden doordat er ineens een plens water uit een systeem komt waarvan je dacht dat het al helemaal leeg was! Eigen ervaring!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu