Verwarming wordt niet goed warm, als niet alle radiatoren in huis aan staan

Sebastiaan Konijn

  • #1
Goedemorgen,

Ik loop tegen het volgende aan: De radiatoren in de woonkamer worden niet goed warm, als deze als enige open staan in huis. Het gaat om drie radiatoren die de voor- en achterkamer moeten opwarmen. Wanneer ik echter alle radiatoren in huis aan zet, dan wordt de woonkamer wel goed warm.

Onze situatie:
- CV ketel, Intergas Extreme 36. De aanvoertemperatuur is op dit moment ingesteld op 80 graden, maar komt binnen op 50 graden.
- Op alle radiatoren zijn dynamische radiatorkranen van Heimeijer Eclipse geïnstalleerd, en ingeregeld volgens de app van Heimeijer.
- We maken gebruik van het Honeywell Evohome systeem, en op alle radiatoren in de woning zitten digitale thermostaatknoppen die apart met de CV kunnen communiceren over de warmtevraag.
- De 3 radiatoren in de woonkamer, bevinden zich aan het eind van het CV-systeem. Het water moet dus door een behoorlijke lengte leiding, voordat het deze radiatoren bereikt. Vanaf de ketel gaat de hoofdleiding ca. 3 meter horizontaal (27mm leiding koper), vervolgens ca. 2,5 m omhoog verticaal (22mm koper), vervolgens ca. 4 meter horizontaal (22mm koper), vervolgens ca. 5 meter naar beneden verticaal, en vervolgens takt de hoofdleiding af naar de meerdere radiatoren (15mm koper).
- Als ik in de situatie zoals omschreven (alleen radiatoren woonkamer die om warmte vragen), de aanvoer en retourtemperatuur meet met infrarood thermometer, dan meet ik:
- Radiator I: 50 graden aanvoer, en 25 graden retour
- Radiator II: 48 graden aanvoer, 21 graden retour
- Radiator III: 20 graden aanvoer, 20 graden retour
- Verder heb ik de m3 van de voor- en achterkamer opgemeten, en volgens een online calculator zouden de radiatoren tezamen ca. 12.500 watt moeten opbrengen (slecht geisoleerde woning), maar in realiteit hebben de 3 radiatoren een vermogen van ca. 8000 watt.

Wat heb ik al gedaan?
- Het systeem is voldoende op druk.
- Het systeem is meerdere keren ontlucht.
- Wanneer alle radiatoren open staan, worden alle radiatoren goed heet, en kunnen goed hun warmte kwijt (heet bij aanvoer, en een stuk minder heet bij retour).
- Aanpassingen gedaan in vermogen en pompsnelheid van CV ketel. Op laag en op hoog gezet, maar dit lijkt geen verschil te maken in het probleem.

Mijn hypothese:
- De doorstroming in het CV systeem is onvoldoende, wanneer alleen de 3 radiatoren in de woonkamer om warmte vragen. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat de waterstroom teveel wordt geknepen, door de instellingen van de dynamische radiatorkranen. Hierdoor is er teveel weerstand, en is er niet voldoende circulatie in het CV-systeem.

Graag jullie advies over een oplossing voor dit probleem.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Niet goed waterzijdig ingeregeld, delta T is te groot waardoor de ketel terug regeld in vermogen.
Op dit moment zou een delta T van ca. 10 graden normaler zijn alleen bij -10 graden zal een deltz T van ca. 20 graden waarschijnlijker zijn.
Vr Gr
 

Sebastiaan Konijn

  • #3
Bedankt voor je reactie Cvoolieboy,

Ik ga hiernaar kijken. Bedoel je met een delta T van 10 graden, dat ik hem (gezien de huidige weersomstandigheden) als zodanig moet inregelen, dus maar een verschil van 10 graden in aanvoer en retour? Dan wordt de debiet een stuk hoger denk ik?

Ik heb de radiatoren ooit ingeregeld met een aanvoertemperatuur van 60 graden, en retour 40 graden, dus wellicht zit hier inderdaad het probleem.

Nog een vraag daarover. Het is niet bezwaarlijk dat het Honeywell Evohome systeem gecombineerd is met een dynamische radiatorkraan?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
delta t is niet zo belangrijk, het gaat erom dat bij de grootst mogelijke volumestroom de retourtemperaturen gelijk zijn
 

Bert pit

  • #5
Kleine kans, maar ik zou ook even kijken of je niet ergens een shunt hebt. Ofwel een bypass of radiator te dicht bij de ketel die heet water retourneert.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu