Radiator blijft koud na installatie nieuwe ketel

Nadorst

  • #1
Mijn 25 jaar oude radson ER240 CV is vervangen door een Remeha Calenta 40c.
Na de vervanging blijft de radiator in de badkamer koud. Het is een disign radiator met vertikale buizen. Deze buizen zijn gelast op twee horizontale buizen aan de onder en bovenkant. De aan en afvoer zit aan de onderkant gemonteerd, er zit een thermostaatkraan op. Door het ontwerp is het niet mogelijk er zo'n inwendige buis in te zetten. Er zit (volgens mij) geen lucht in de leidingen. Aan de radiator of het leidingwerk is niets veranderd, maar hij blijft koud, uitgezonderd de onderste horizontale buis, je voelt daar warm water doorheen lopen. Voorhen heeft het altijd goed gewerkt.

Ik heb de pompsnelheid op de calenta verhoogd van 2 naar 6 (max is 10) en als ik alle radiatoren afsluit, wordt de radiator wel warm. Zodra ik de rest van de radiatoren weer (een beetje) openzet wordt de disignradiator weer koud.

Heeft iemand een een tip voor mij, wat te doen? Ik zit er aan te denken om de radiator diagonaal aan te sluiten. Dus rechts onder en links boven. Zou dat helpen of zijn er nog andere middelen?

Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Installatie inregelen.
je geeft het zelf al aan, als de rest dicht staat werkt het wel.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #3
De Calenta ken ik totaal niet, maar is er bij deze ook mogenlijk om de
pompcapaciteit te verhogen/instellen??
Anders is dat misschien een idee :wink:
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Is al gebeurd Dexter, tenminste dit gaf de TS aan in zijn eerste bericht.
En ja, in het instelmenu van de Calenta kun je de minimale pompsnelheid invoeren.
Heb al 2 keer gehad dat ik Remeha belde met een probleem waarmee ze me niet konden helpen, eigenwijs als ik ben toch even verder gezocht en ontdekt dat je de pomp dus wel in kunt stellen.
Remeha gebeld met mijn relaas waarna ze even stil werden daar.
Is voor mij ook geen dagelijkse kost, ben namelijk waterzijdig servicemonteur die zich meer met leidingwerk, radiatoren en kranen bezighoud.
Ook het grotere werk zoals vervangen van flinke afsluiters, pompen en kleppen behoort tot mijn werk dus heb niet echt heel veel met ketels.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #5
:oops: heb er dus overheen gelezen....was vrijdagavond hé :mrgreen:

Als hij toch toto 10 kan....gewoon voluit prberen, je kan hem altijd weer
terug zetten :wink:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Probleem kan met de pompcappaciteit te maken hebben, echter zal hier ook een temperatuurs probleem aanwezig kunnen zijn.
De oude ketel stookte zonder problemen door naar een cv water temp van 90 graden, de Calenta doet dit niet. Deze ketel probeert het met maar een graad of 50-60. Hierdoor zal de stijgende warmte in de radiator een stuk minder zijn, met dit probleem tot gevolg.

Optie's zijn, idd pomp cappaciteit verhogen (e.v.t. to maximum)
idd de radiator diagonaal aansluiten, zo krijg je iig stroming
door de hele radiator heen
 

Nadorst

  • #7
Bedankt voor de reacties. Ik heb twee dingen veranderd: de pomp heb ik continue gezet en de aanvoer van de radiator heb ik van onder naar boven verplaatst. Dit heeft tot gevolg dat de radiator nu voor de helft warm is. Dit is al een verbetering maar ik zoek verder.
 

Xr8

  • #8
Als je de radiator aan de onderzijde had aangesloten zou deze warm moeten worden, ook zonder straalbuis. Is de kraan niet verkleefd oid.

De 2 bij de Calenta is volgens mij de pompstand tijdens het nadraaien. De cv pomp staat uit mijn hoofd af fabriek op 60 of 70%. De 2 veranderen in een 6 zal mijns inziens niet veel helpen, omdat de ketel tijdens nadraaien niet meer stookt.

Succes.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #9
De Calenta staat af fabriek op 20% minimaal en 60% vol op cv.
De pomp is modulerend. Als je dus de pomp van 2 naar 6 hebt gezet, moduleerd hij niet. Ik zou 4 en 7 adviseren. Maar als met alle kranen dicht de badkamer enigszins warm word en anders niet, zou ik het probleem niet in de ketel zoeken maar in de installatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu