Radiator retourleiding blijft koud

Rg1970klus

  • #1
Korte achtergrond: we hebben een woning met stadsverwarming. Op de BG wordt de temperatuur geregeld met een thermostaat die 4 radiatoren aanstuurt (2x convector & 2x normaal) via een danfoss regelafsluiter op de warmtewisselaar in de meterkast. Op de 1ste en 2de verdieping hebben de radiatoren elk een eigen thermostaatkraan. De radiatoren op 1ste en 2de verdieping geven pas warmte als de regelafsluiter voor de BG op 'open' staat.

Op de BG worden 3 radiatoren warm/heet. Bij een convector radiator is de aanvoerleiding heet maar de radiator wordt enkel 'lauw' en de retourleiding blijft koud. De afsluiter voor de retourleiding staat helemaal 'open' (met imbus) en de radiator is ontlucht na installatie. Beide convector radiatoren zijn destijds nieuw geplaatst. Er is in de woning geen centraal 'verdeelpunt' naar de diverse radiatoren, dit is vermoedelijk in de dekvloer verwerkt.

Heeft er iemand nog een idee wat te proberen om de convector radiator werkend (warm) te krijgen? Ik vermoed namelijk dat de retourleiding ergens in de dekvloer is verstopt. Dat moet overigens wel een flinke verstopping zijn om de waterdruk van de CV te weerstaan.
 

Ceeshobby

  • #2
Zit er thermostaatknop op?
Kan zijn dat het pinnetje van de kraan blijft plakken.
Dit kun je oplossen door de knop er af te halen, en met een hamer aan de zijkant tikken.
Nooit aan het pinnetje trekken.

Succes
 

Freekcv

  • #3
Het temperatuur verschil tussen de aanvoer en retour bij een goed ingeregelde installatie kan wel 40 graden zijn bij stads verwarming. Als u de thermostaat op laten we zeggen 22 graden zet, word deze temperatuur dan ook behaald in de ruimte waar de thermostaat hangt?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Als je de radiatorkraan van de convectoren dichtdraait, wordt de radiator dan wel warm?
Indien ja, moet je de boel inregelen. (zoek even op inregelen)
 

Marcn88

  • #5
Is alles ingeregeld? zoniet dit direct doen kan veel verbruik schelen op stadswarmte, ook zullen alle radiatoren/convectoren dan goed warm worden
 

Rg1970klus

  • #6
Ceeshobby,

Nee, er zit een normale knop op de radiator.
 

Rg1970klus

  • #7
Freekcv,

Hoi, de temperatuur wordt altijd behaald in de ruimte. Alleen doet deze radiator niet volledig mee dus duurt het wat langer (afhankelijk van de buitentemperatuur).
 

Rg1970klus

  • #8
Ingmar89,

Dat heb ik inderdaad ook al geprobeerd maar de betreffende radiator blijft dan nog steeds koud/lauw.
 

Rg1970klus

  • #9
Marcn88

Het is niet ingeregeld maar we zijn niet de eerste bewoners. Echter als we alle andere radiatoren dichtzetten, dan wordt deze ene radiator nog steeds niet warm. Dat zou wel moeten gebeuren onafhankelijk van het inregelen.
 

Freekcv

  • #10
Maar wat is dan het probleem? Je behaald je temperatuur!
Ingeregelde radiatoren op stadsverwarming worden niet volledig warm!!

Omdat er in de meeste warmte afleversets een druk verschil klep zit, heeft het dicht draaien van andere radiatoren geen effect.
 

Rg1970klus

  • #11
Het probleem is dat het langzaam warm wordt (missen van capaciteit) en we een onplezierige koudestroom voelen over de vloer vanaf de schuifpui met radiator die het niet doet.
 

Freekcv

  • #12
Hoelang doet de woonkamer er over om 2 graden warmer te worden?
 

Rg1970klus

  • #13
In deze periode 45 tot 50 min.
 

HM15

  • #14
Zit er geen instelbare spindel op je kraan van convector of een kap met instelnok je hebt gewoon geen doorstroming of boel zit verstopt, oplossing bij verdeler afsluiters dicht waterslangen aan afvoer en een aan de retour naar buiten of in afvoer doen en doorspoelen radiator een voor een kom je het vanzelf tegen..
 

Bert pit

  • #15
Als de temperatuur van je kamer binnen een uur 2 graden warmer wordt, is dat normaal. Als je dat bereikt met een half lauwe radiator, dan is dat in principe ook OK. Zou je radiator loeiend heet worden, dan zou je waarschijnlijkst van overshoot krijgen.

Als je persé wilt dat je radiator in zijn geheel warm wordt, dan zul je je ramen en deuren moeten open zetten...
 

Freekcv

  • #16
Ik vind het aanwarm gedrag idd niet heel traag.
Houd er rekening mee, dat waneer u de radiatoren meer flow geeft, de rekening zeker omhoog zal gaan.
Een woning op stads verwarming is ontworpen op een lage retour temperatuur. Dit is ook een eis van de stadsverwarming.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu