Radiator andersom aangesloten

Utrecht2932

  • #1
Hoi,

In onze pas gekochte huis heb ik het vermoeden dat één van de radiatoren andersom is aangesloten. Zie foto onder, links is aanvoer en rechts is de afvoer. De tado knop (radiatorknop) zit dus op de afvoer, en voetventiel links op de aanvoer. De onderkant van de radiator wordt vrijwel niet warm, en een andere (kleinere) radiator die ook op deze leiding is aangesloten wordt wel snel warm

Het is een verticale radiator, en ik nergens een merk oid vinden. Maar ook zonder merk, iemand advies of de vorige huiseigenaar het volledig heeft verprutst en aanvoer en afvoer heeft omgedraaid?

20220124_153456.jpg
 

Bert pit

  • #2
De bovenkant van de radiator moet eerst warm worden dus dat is goed. Als een thermostaatkraan verkeerd is aangesloten dan volgt vaak een hamerend geluid in de kraan bij het openen of dichtgaan. Als dat niet het geval is zou de kraan goed moeten zitten.
 

Utrecht2932

  • #3
hoi, dank je wel voor je antwoord.

Er is geen hamerend geluid, maar de radiator wordt echt alleen aan de bovenkant warm. En veel minder warm dan een andere radiator, dat op dezelfde leiding is aangesloten.

Als de ruimte op temperatuur gehouden moet worden brandt de ketel minder hard ( op 50 graden ipv 65), en wordt de hele radiator amper warm. Kan iemand me advies geven of dit aan verkeerd aansluiten kan liggen? Of is het merk van de radiator noodzakelijk om hier een uitspraak over te doen?
 

Utrecht2932

  • #4
ik heb ook het idee dat de retourtemperatuur naar de ketel toe aan de hoge kant is omdat er dus één radiator vrijwel geen warme afstaat
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
lijkt meer op waterzijdige onbalans, eerst de installatie maar eens waterzijdig in balans brengen dan zou het een stuk beter gaan.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Als hier de linker buis onder het aansluitblok het eerst warm wordt dan is dat niet goed.
Bij dit soort aansluitblokken kun je vaak de binnenwerken links en rechts omwisselen.
Als je dat doet dan wordt links ook de aanvoer en rechts de retour.

Water aftappen
Thermostaatknop er af halen
Dop en binnenwerk links verwijderen
Binnenwerk rechts verwijderen
Binnenwerken verwisselen van links naar rechts en omgekeerd.
Thermostaatknop en dop weer terugplaatsen

Als dat lukt dan is het opgelost.
 
  • Like
Waarderingen: Utrecht2932

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu