Pvc aansluiting op stalen standpijp

Vito

 • #1
Beste allemaal,
Ik wil op de 1e verdieping een toilet realiseren. Ik ben van plan een pvc afvoer aan te leggen naar de kruipruimte op de bg waar de standpijp zich bevindt. Is het een probleem als de pvc afvoer haaks op de standpijp uitkomt?
Tevens vraag ik mij af hoe ik een gat in de stalen pijp krijg en hoe ik later de aansluiting waterdicht krijg. Wie kan helpen? bvd, Vito
 

Fiesiekus

 • #2
Wat bedoel je met
naar de kruipruimte op de bg waar de standpijp zich bevindt
Is dat de verticale pijp die van staal is?
 

Vito

 • #3
Sorry Fiesiekus, ziet er inderdaad een beetje onduidelijk uit. De standpijp (rioolafvoer) in de kruipruimte loopt horizontaal door mijn gehele gang. De nieuwe afvoer loopt dan van de 1e recht naar beneden naar de kruipruimte.
 

Fiesiekus

 • #4
Dat was mijn verwarring; een horizontale pijp heet een verzamelleiding; een standpijp is verticaal. Maakt verder niet uit :wink: .

Haaks daarop wordt afgeraden; het vuil stroom niet lekker weg. Het beste kom je naast de verzamelleiding uit en maak je een 45-graden aansluiting in het horizontale vlak in de kruipruimte.

Echter, een gat maken in een gietijzer leiding is een disaster, dat lukt je alleen met een zware haakse slijper.

Alternatief is (bijna) de hele verzamelleiding vervangen door PVC.
 

Vito

 • #5
Ik was al een beetje bang voor je antwoord. Probleem is dat ik in de kruipruimte te weinig ruimte heb om een 45 graden bocht te maken. Ik kan natuurlijk de hele leiding vervangen door pvc maar dan heb ik nog steeds dat ruimtegebrek, en het is natuurlijk een megaklus. Geen andere opties?
 

Fiesiekus

 • #6
Wat zit er verder stroomopwaarts nog op de stalen pijp aangesloten, qua afvoerende apparaten?
 

Xr8

 • #7
Voor gietijzer bestaat ook speciaal gereedschap in de vorm van een kettingtang. Je zou er dan een stuk tussen kunnen zetten met rubber overgangs moffen.

Wat je ook kunt proberen, meet de buis op, is deze bv 110, maak dan waar je er bij kunt een voldoende groot gat in de buis. Neem een 110mm t stuk en zaag hier aan de onderzijde ongeveer 1/3 tussenuit. Zodanig dat het t stuk om de buis heen kan klikken.

Spuit het t stuk goed vol met kit bv shell tixophalte dakkit oid en zet het t stuk met 2 slangklemmen om de buis heen vast.

Een stuk tussen de buis uithalen zonder het goede gereedschap is geen simpele klus als je dit niet eerder hebt gedaan.

Succes.
 

Vito

 • #8
Beste fiesiekus,
De leiding loopt door tot aan het toilet op de bg.

Xr8,
Dit klinkt mij goed in de oren en is volgens mij wel te doen. Maar bedoel jij met het T stuk een rechte of met een 45 graden bocht want dat is eigenlijk wel het grote probleem, denk ik. Ik ben bang dat als ik het toilet op de 1e doortrek, dat het grootste gedeelte in de verzamelleiding blijft liggen.
 

Fiesiekus

 • #9
Dat toilet op de bg is wel gunstig; dat spoelt dan nog extra door. Ik zou het wel aandurven om de PVC leiding aan te sluiten. Heb dat 20 jaar geleden ook gedaan op een eternitbuis: 15 jaar probleemloos.
 

Vito

 • #10
Fiesiekus, bedoel je recht T stuk plaatsen? Het toilet op de bg wordt natuurlijk veel meer gebruikt dan het toilet op de 1e dus ik kan mij ook voorstellen dat de verzamelleiding automatisch 'schoon'gespoeld wordt.
 

Fiesiekus

 • #11
Je geeft aan voor 45 graden geen ruimte te hebben (waarom eigenlijk niet?) dus houd je de 90-graden methode over :wink:

Hoe weet je zo zeker dat het een stalen pijp is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Vito schreef:
Ik ben bang dat als ik het toilet op de 1e doortrek, dat het grootste gedeelte in de verzamelleiding blijft liggen.
Daar hoeft u niet bang voor te zijn wanneer de leiding goed op afschot ligt, het afval dient drijvend afgevoerd te worden en niet met geweld met water.
 

Vito

 • #13
Fiesiekus,
In de directe omgeving van de verzamelleiding bevinden zich: watermeter, gasleiding, 1 balk en diverse waterleidingen. Zodra ik met 45 graden bochten aan de gang ga moet ik, of dwars over de watermeter of water en gasleiding verleggen, dit wilde ik voorkomen. Tevens heb ik in de vloer een bescheiden luik van circa 35 bij 60 cm.
Antwoord op je 2e vraag: er zit reeds een gat in de verzamelleiding (waarschijnlijk gemaakt door een ontstoppingsfirma) die hier ooit in het verleden een veer in gewurmd hebben.
Beste Jan,
Over het afschot maak ik mij geen zorgen, ik heb reeds de halve voortuin openliggen om de verzamelleiding te bekijken en alle mogelijke opties in overweging te nemen. Bedankt voor de geruststelling.
 

Fiesiekus

 • #14
Look, now are we getting somewhere...

Dan zou ik een mof-spie 110 (reparatiesok heet dat officieel dacht ik ) in het gat kitten en als dat uitgehard is, die standleiding van 110 erin lijmen.
 

Vito

 • #15
What in heavens name is a reparatiesok 110 mm. Is dat zoiets als een zadelsok, iets wat ik over de leiding kan kitten. En zoja kan ik dan tixophalt gebruiken?
 

Fiesiekus

 • #16
Kijk eens hier
 

Vito

 • #17
OK. Plaatje is duidelijk. Spoed mij morgen naar de bouwmarkt om het spul in huis te halen en ga meteen aan de slag. Allen bedankt voor de snelle reacties en het meedenken. Hou jullie op de hoogte van het resultaat.
Vito
 

Fiesiekus

 • #18
Ben razend benieuwd hoe het gaat en wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu