Positie aansluiting optionele verwarming

Ronald_

  • #1
Ik wil een uponor buis in de muur aanbrengen (infrezen) waar een verwarming aan gekoppeld kan worden in de toekomst, mocht de vloerverwarming in de praktijk tekort schieten.
wat is de beste positie om deze aan te brengen ?

het betreft deze erker.(vloerverwarming & cementdekvloer moet ook nog aangebracht worden)

 

Roykes

  • #2
Ik zou ze persoonlijk aan de rechte muur houden centimeter of 10 uit het hoekje. dan kun je later gewoon een stukje uithakken 2 knietjes er op en aansluiten!
mocht je een verdeler hebben ergens dan kun je ze ook nog los laten hangen onder je verdeler. als het ware loze leidingen.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Hak een mooi gat, waar je een stuk piepschuim inzet. hier laat je de leidingen in uitkomen, zo hoef je straks niet meer te hakken, maar alleen piepschuim weg te krabben.

zelf zou ik daar altijd een radiator zetten, werk gewoon een stuk beter als het van de een op de andere dag koud word, de radiator geeft dan meteen warmte, en de vloer moet nog op temperatuur komen.

groeten b
 

Ronald_

  • #4
De tip van piepschuim lijkt me wel handig! :)

De installateur die de boel af komt persen gaf aan dat radiatoren tegenwoordig ook een midden aansluiting hebben klopt dat ?
 

Bernhard

  • #5
@ronald,
Met een berekening van het warmteverlies van de kamer kan je bepalen of de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft. Je hoeft dan niet af te wachten of de vloerverwarming voldoende warmte geeft.
mvgr Bernhard
 

Roykes

  • #6
Ronald_ schreef:
De tip van piepschuim lijkt me wel handig! :)

De installateur die de boel af komt persen gaf aan dat radiatoren tegenwoordig ook een midden aansluiting hebben klopt dat ?
dat is per radiator verschillend! de meeste hebben gewoon een zei aansluiting. zit er geen kruipruimte onder de vloer? dan kun je later helemaal uit kiezen waar je de aansluitingen wilt hebben!

@bernhard, je moet wel rekening houden met opwarmtoeslag enzo. een radiator erbij wil niet meteen zeggen dat je vloerverwarming niet transmissie dekend is. een radiator werkt hier confort verhogend. omdat deze zorg dat je ruimte snel wat bij kan verwarmen. maar ook houd het de koudeval tegen van de raam!
 

Ronald_

  • #7
@ bernard
volgens de berekening die de installateur heeft gedaan, moet de warmteafgifte van de vloer voldoende zijn..
Het betreft een jaren 30 hoekwoning dus er is wel verlies, en je kan beter voorbereidt zijn nietwaar.

@roykes
Er is geen kruipruimte, beton wat je nu ziet ligt op een dikke laag eps met daaronder zand.

later extra slangen aanbrengen is dus vrij lastig.
 

Roykes

  • #8
Dan lijkt me de oplossing met het piepschuim een hele mooie!
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #9
Er zijn inderdaad een heleboel radiator fabrikanten die ook een midden onder aansluiting hebben.
dus eerst je orienteren voor welke radiator je wilt.

groeten b
 

Bernhard

  • #10
@roykes,
Vloerverwarming met radiatoren geeft problemen met de temp regeling.
Ik zoek liever naar een oplossing met een vloerverwarming die voldoende capaciteit heeft. Bij onvoldoende capaciteit neem ik extra isolatie voorzieningen en daarmee wordt de cap van vloerverwarming weer voldoende. En dan is de temp regeling ook beter. mvgr Bernhard
 

Ronald_

  • #11
@Bernard

De isolatie bij de erkermuur is niet hoog.(glas is wel HR++)

Als de temperatuur regeling problemen kan geven bij een radiator, denk je dat het beter is om isolatie aan de binnenzijde van de muur aan te bregen en dan een patroon aan te brengen met slang (en daar dan stuc over) en die op de vloerverwarming verdeler aan te sluiten ?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #12
Bernhard die problemen zullen wel mee vallen, als de radiator alleen gebruikt word om een beetje bij te warmen, als het plots koud word, en de vloer is nog niet.op temperatuur.

Maar de slangen van de radiator,.kunnen niet op de verdeler van de vloerverwarming. Wat wel kan,is op de voedende leidingen van je verdeler. Dan kan je nu al 2 t stukjen, met 2 afsluiters zetten.

Groeten b
 

Roykes

  • #13
@bernhard. wat gaat er dan slechter met de regeling? ben ik wel benieuwd naar dan?

zoals boudewijn al zegt is de radiator dan alleen maar om je temperatuur wat sneller omhoog te krijgen. en om de koudeval te verminderen. lijkt me een prima oplossing!

ben dan wel benieuwd wat je met de isolatie wil doen? dan lijkt het mij dat de radiator een toch iets meer goedkopere en zelfs betere oplossing is!
 

Bernhard

  • #14
@roykes
Liever geen extra radiator behalve als ander opties niet kunnen of te duur zijn.
Extra isolatie kan zijn:
- 3 dubbel glas
- spouw vulling
- vloer isoleren.
Andere optie is naast de vloerverwarming ook nog muur- en/of plafondverwarming toe te passen.
De regeling is dan oke en de extra investering zal zich terugverdienen.
Mvgr Bernhard.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #15
Bernhard, en op wat voor termijn denk je die investering terug te verdienen?
denk niet dat zoiets voor jan modaal haalbaar is.

groeten b
 

Kacheltje

  • #16
Geen verkeerde gedachte hoor. De vraag is hoe het zit met de huidige situatie. Zit er al HR++ glas in en is de spouw geïsoleerd dan is die inverstering niet eens nodig.
HR++ glas of drievoudig verdient zich terug, isolatie ook. Extra stoken blijft geld kosten, een extra radiator kost ook geld en kan mijn inziens ook beter geinvesteerd worden in isolatie.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #17
Vraag me af hoe lang je kan stoken om die prijs van 3 voudig glas en vloerisolatie terug te verdienen.

Groeten b
 

Roykes

  • #18
@bernhard... bedankt je eens wat de kosten daarvan zijn? zoals boudewijn al zegt.. dit is niet te betalen en lijkt mij om een radiator te besparen ook niet erg economisch.

de regeling is met radiator net zo goed als zonder... ik zou als ik de TS was.. gewoon de aansluitingen maken.. en wachten wat er gebeurt.
als je dan geen radiator nodig denkt te hebben, Super! hoef je geen radiator te hangen... maar valt het tegen.. hang je een radiator tegen de muur en je bent klaar.... als je een beetje op internet gaat shoppen heb je al een radiator voor onder de 100 euro... en de stookkosten denk ik dat je niet eens merkt!!
 

Kacheltje

  • #19
Zo kun je je vele dingen afvragen, hoeveel krijg je voor een goed geïsoleerde woning terug bij verkoop. Is geld belangrijker dan zuinig omspringen met energie.
Feit blijft dat het een overweging is die je kunt maken om hetzelfde te bereiken.
De huidige situatie van isolatie is echter ook niet bekend zoals eerder aangegeven.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #20
Kacheltje schreef:
Is geld belangrijker dan zuinig omspringen met energie.
.
eerlijk gezegd, als het om hele grote bedragen gaat, bij mij wel ja.

stel 7500(en daar zit je snel aan) euro investeren in goede isolatie, of niet isoleren, en een tientje in de maand meer verstoken, dan is het voor mij een snelle beslissing.

groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu