Platdak - Afwatering

Havermout

 • #1
Ik wil mijn dakvervangen. Ik heb een stenen schuurtje met een asbest-golfplaten dak met een afschot van ongeveer 3%. Geen dakgoot, geen isolatie. Omvang ongeveer 2 bij 4 meter. Een-steens muren met een balk in de lengte richting.

Het hoeft geen isolatie te krijgen, alleen waterdicht en sterk genoeg voor een sedumdakje.

Ik ben van plan om er balken in te plaatsen, iedere 50cm in de breedte. Daaroverheen OSB met boeiboord en dan epdm. Alleen daarna weet ik niet zeker hoe ik de afwatering zal/moet doen.

Gaat het sedum er niet af als ik een dakgoot plaats aan de lage kant, of houdt een strook grind dat voldoende tegen?

Of kan ik beter ook boeiboord aan de lage kant plaatsen met een afwateringsgat? (ik ben bang dat ik dan de hoek van het dak moet veranderen om een goede water afvoer te krijgen)

Kortom. Wat is de handigste manier om voor een plat dak (3% afschot) waar sedum op moet komen de afwatering te maken zonder het nodeloos complex te maken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je kan aan de lage kant een rij Dreentegels, zie Google, leggen of een betonnen bandje op tegeldragers. Het water moet onder er onder door kunnen lopen.
  Je zou de onderkant kunnen afwerken met het kraallat systeem.
  Je moet dan aan de onderkant van het dak moeten beginnen door het vel met een lat te klemmen en daarna het vlak EPDM naar boven omslaan.
  Aan de drie kanten van het dak zou ik een lat van een 2 a 3 cm hoog maken zodat het water minder tussen een profiel wil kruipen.
   

  Havermout

  • #3
  De kraallat klinkt als een goed idee. dank daarvoor.
  Nog even ter check.

  Mijn opbouw van het dak is:
  Balklaag
  Dakbeschot
  EPDM
  -- Omdat het onverwarmd en niet geisoleerd is leek me meer niet nodig, toch?

  En begrijp ik uit je plaatje dat je mastiekschroot adviseert rond de rand?

  Dan heb ik dus een kraallat aan de lage zijde waar het epdm dan moet beginnen en een boeiboord met mastiekschroot rond de rest van het dak.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Mastiekschroot is een groot woord. Gewoon een plank die je onder 45 gr. doorzaagd. De breedte van het bovenstevlak is net zo breed als de oplegging van de aluminium afwerking. Daarvoor kan je een hoeklijn daktrim of wat dan ook nemen. Je moet aluminium wel met RVS schroeven monteren. Tussen het profiel kan je een schuimband of een ril kit aanbrengen.
  Boeiboord mag maar je kan ook het alu.profiel de dakvloer afdekken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu