Plaatsen vlizotrap, waar op letten bij zagen van gat?

Basbrouwer86

  • #1
Beste mensen van dit forum,

Mijn plan is om een vlizotrap te gaan plaatsen. Nu wil ik deze plaatsen in een ruimte die vroeger mijn douche was. (zie midden foto met rood omkadering)

Mijn vraag is: kan ik (ongestraft) een gat in het plafond zagen ?

Mijn appartement komt uit de eind jaren 50 en het is voor mij onduidelijk wat voor soort plafond ik heb.

Wel merk ik, met het boren van een gat in het plafond, dat ik er vrij gemakkelijk doorheen schiet (soort gipslaag van 5 cm?) maar een X aantal cm verderop boor ik in een soort massieve bint?

En voor de duidelijkheid ik heb het bovenste appartement en op het complex zit een puntdak .

Graag jullie reactie's!

Alvast bedankt

(PS de trap die links onder in de tekening is getekend bestaat niet.. :)geen idee waarom die getekend is.. misschien een optie bij de bouw? )


 

Geus

  • #2
Je kan wel ongestraft je gipsen plafond slopen, maar niet ongestraft in balken gaan zagen. Een vlizotrap plaats je meestal tussen de bestaande balken. Je moet dus weten waar die zitten. Je gipsplafond slopen is een manier om daar achter te komen, maar misschien valt dat ook te meten?

Als die niet-bestaande trap destijds een optie is geweest, heb je kans dat daar in de balkenconstructie al rekening is gehouden met een (groter) trapgat. Maar ook dat zal je moeten onderzoeken.

PS Is er nu helemaal geen (tijdelijke) manier om op zolder te komen? Dan kan je namelijk de vloer bestuderen (plank lichten) en er vermoedelijk wat makkelijker achterkomen hoe het zit.

PPS Als de balken vanuit het perspectief van je tekening horizontaal lopen (grote kans), dan gaat je plan voor de richting van de trap waarschijnlijk niet op. Plaats je dan een trap tussen de balken, dan klapt die links of rechts uit.
Je kan wel een stuk balk verwijderen, maar dan kom je aan de essentiële constructie. Dat moet je niet doen zonder een expert te raadplegen, want dan verzwak je de constructie en zal je dat op de een of andere manier moeten compenseren. Misschien is dat zelfs vergunningsplichtig.
 

Techno tim

  • #3
Zou ook eerst bekijken en of informeren of balklaag zolder sterk genoeg is voor loop/draag vloer, de tekening die een trap laat zien kan door bezuiniging er uit gelaten zijn zo ook de balklaag en vloerhouten delen op zolder.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe zit het bij de buren? Vraag ook de vve of toestemming nodig is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu