Vlizotrap verplaatsen / vernieuwen

Frip

  • #1
Hallo allen,

Wij hebben een vlizotrap naar zolder (houten balken vloer). Deze oude trap is hard aan vervanging toe en ik wil hem gelijk verplaatsen. Hoe ik een gat moet maken en de weggezaagde balken moet opvangen is mij duidelijk. Ik zit alleen nog even te dubben hoe ik de balken waar de oude vlizotrap zit kan aanhelen. Waarschijnlijk is het het eenvoudigst om een nieuwe balk met een flinke overlap aan de oude balken te schroeven (met draadeinden/moer-bout). Heeft iemand hier ervaring mee of tips voor me?

Vast bedankt,
Frank
 

Pepjo

  • #2
Je kunt ook balkschoenen gebruiken.

Waarschijnlijk is het alleen nodig voor het doorleggen van de vloer, constructief zit de boel al goed, mag ik hopen.
 

Frip

  • #3
Hoi Pepjo en anderen,

Bedankt voor je antwoord. Het liefst zou ik de oude raveelbalken willen verwijderen omdat de nieuwe trap toch vrij dicht in de beurt komt en het anders zo'n gekke balkenconstructie wordt en het me er ook niet steviger op lijkt te worden. Wat vind je daar van. Kan ik toch gewoon het oude gat dichten door er met een paar balkenschoenen een balk tussen te zetten zodat ik de vloer erboven dicht kan leggen of kan ik het toch beter anders oplossen?

Vast weer bedankt,
Frank
 

Pepjo

  • #4
Ik kan vanaf hier niet bekijken hoe e.e.a. zit, en wat je plannen zijn. :wink:

Een foto of tekening van de balken, hoe ze lopen en waar je gaten wilt maken/dichten zouden verhelderend werken.
 

Frip

  • #5
Beste Pepjo en anderen,

Hierbij even een tekeningetje van de situatie. Ik heb de afstanden tussen de balken niet exact opgemeten maar deze zijn nu lijkt het vrij willekeurig. Ofwel de balken-constructie is een beetje een zooitje...

Ik heb met blauw de balken en het huidige trapgat getekend en met groen de plaats waar de nieuwe vlizotrap ongeveer moet komen.

Zoals je zal zien komt er wel veel te hangen aan de huidige raveelbalken als ik deze laat zitten.

Vast weer bedankt voor het advies!

Gr,
Frank
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Je kàn de oude raveelbalken niet eens laten zitten, want de balk waar de huidige raveling op eindigd, ga je doorzagen.

Het volledig weghalen van de oude raveling en een nette nieuwe raveling maken is de enige echte oplossing. De oude raveling weghalen door de oude balken niet volledig (over de hele overspanning) te vervangen is mogelijk, maar moet dan wel erg zorgvuldig gebeuren. Zomaar verlengen met een paar bouten erdoorheen lijkt mij niet voldoende.

Deze wijziging in constructie is overigens bouwvergunningplichtig. Bij de bouwaanvraag heb je een constructieberekening nodig, dus laat de constructeur lekker bepalen hoe het uitgevoerd moet worden, dat is zijn vak!

grtz
Henk
 

Frip

  • #7
Beste Henk,

Dank je voor je advies. Ik heb een afspraak gemaakt met de aannemer. Eens kijken wat dat gaat worden...

Gr,
Frank
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu