Opdekdeur scharnier kan ik niet plaatsen

Robbie's

  • #1
In ons nieuwe huis had de vorige bewoner een kozijn geplaatst en daarna een muur van gipsblokken gebouwd. Handig want nu vallen de scharnieren een cm in het gips en kun je de scharnieren dus niet plaatsen. Daarom stond de deur dus los in de kamer :cry:

Ik neem aan dat hier geen oplossing voor is behalve nu een rechts draaiende deur kopen?

20230918_033450.jpg
20230918_034413.jpg
20230918_033450.jpg
20230918_034355.jpg
 
Laatst bewerkt:

Auto-Geen

  • #2
En de deur die op de foto staat is die dan links draaiend?
 

Sander 1972

  • #3
Kan het niet goed zien op de foto, maar het lijkt een stompe deur kozijn als de laatste foto bekijkt.
En dat die het hok in draait
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Het is een opdek deur, kijk maar eens goed bovenaan de foto van de deur.
 

Robbie's

  • #5
Het is een opdekdeur links draaiend waar vorige bewoner geprobeerd heeft om de pamuelles 1cm links vh hout in het gips te draaien. Ik zie eerlijk gezegd maar 1 oplossing en dat is een rechts draaiende deur plaatsen. Of hele houten kozijn er uit en opnieuw begibnen. Echter, daar ontbreekt het mij even de tijd voor. Niet ideaal om die kamer in te lopen.
 

Robbie's

  • #6
Verdorrie hele kamer opgeknapt, behangen, laminaatvloer gelegd, opdekdeur gekocht, past de opdekdeur niet :-(. Blijkt dat de binnenkant sponning exact 80 cm is. De kamer ernaast 80.5 wat mij logischer lijkt. Dus, vorige bewoner heeft gewoon houten kozijn niet helemaal goed geplaatst.

En nu heb ik dus echt een probleem. Ik wil nu proberen om met iets (hand cirkelzaag?, dremel?, multitool?) een halve centimeter in de binnenkant sponning/kozijn weg te jalen. zagen. Hoe denken jullie dat ik dit het beste kan oplossen?

Bedankt voor het meedenken.
 

PimKlus

  • #7
Is het kozijn op alle plaatsen (boven, midden en onder) even breedt? Staat het verder waterpas en is het haaks?

Kozijn aanpassen zou kunnen met bovenfrees met frees met lager. Maar niet ideaal.
 

Robbie's

  • #8
Bedankt. Zal morgen overdag even nakijken/meten. Heb nog geen goede verlichting op zolder dus kan het nu niet goed zien.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Deur rechtsdraaiend en die muur staat wel heel dichtbij, dat voel raar en de deur moet verder open dan normaal, of is dit een deur die nauwelijks gebruikt gaat worden?

Even hardop denken:
Kozijn versmallen? (dan heb je ook een andere deur nodig)
Het huidige kozijn laten zitten en één nieuwe stijl erin plaatsen.
Of dit doen met één of een paar balken.
 

Robbie's

  • #10
Bedankt Jackd. Ik had eigenlijk al een probleem omdat het kozijn door vorige bewoner te veel naar links was geplaatst waardoor je geen scharnieren meer kunt plaatsen voor opdekdeur. Daarom gekozen om dan maar scharnieren rechts te plaatsen maar die 80cm binnenkant is te smal. Van een opdekdeur kan ik ook niet 0.5cm afhalen. Zit er aan te denken (als alles haaks is) een opdekdeur van 78cm te kopen en dan links hout opvullen zodat ik toch de deur naar rechts (van buitenaf) open kan doen.. Het is voor kamer op zolder die niet veel zal worden gebruikt.
 

stefan9

  • #11
Waarom zou je van een opdekdeur geen 0,5 cm af kunnen halen? Ik kan me voorstellen dat het materiaal het eventueel lastig maakt, maar opdek of stomp lijkt me niet uit te maken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Met een bovenfrees moet dat inderdaad kunnen. Je opdek wordt per zijde 2,5 mm groter. En je moet even met de kwast weer eea afwerken.
 

Robbie's

  • #13
Ik zal eens kijken of ik wat van opdekdeur af kan halen. Dacht dat er allemaal karton tussen zat maar wellicht vergis ik mij
 

Robbie's

  • #14
Een update is wel zo netjes....
Ik ben het als volgt aan het oplossen (hoop ik :-):

1. Kozijn rechterkant losgeschroefd en gips (ongeveer 1cm) rechts erachter weggebikt
2. Daarna kon ik rechterkant kozijn een halve cm naar rechts verschuiven zodat ik overal (onder en boven 83.5cm) ruimte had voor de deur (=83 cm)
3. Stukje hout breedte kozijn tussen kozijn en gipsmuur gestopt, kozijn vastgezet met schroef en met purschuim kozijn opgevuld. Kozijn was daarna in orde.

Nieuwe opdekdeur gekocht en omdat ik aan linkerkant geen plek heb voor paumulle 1cm van het opdek gedeelte deur afgezaagd. Nu heb ik ruimte om toch links een scharnier te plaatsen. Bij Ho.ch een renovatie paumulle gevonden die ik dan op kozijn schroef en niet als een normale paumulle hoef te draaien (geen ruimte om links te draaien...).

854323579.jpg

Hopelijk gaat het verder lukken.
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

  • #15
De deur zit er in. Prima gelukt door opdekrand linker kant bij scharnieren korter te zagen en renovatie paumelle tr plaatsen.

20240126_085922.jpg 20240126_090036.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu