Oude vloer verstevigen/verbeteren

Elaste

  • #1
Even jullie mening.

In mijn 100 jaar oude huis liggen op de balken (hoh 600) de originele vloerdelen (135 breed, 24 mm dik). Daaroverheen lagen verschillende soorten plaatwerk: spaanplaat, een of andere ecoplaat en elders weer van dat dunner 'karton'-achtige spul. Is allemaal verwijderd van de vloerdelen.

Oftewel: het danst, kraakt en levert geluidsoverlast naar de onderburen. Tussen de originele vloerdelen zitten soms ook nog eens flinke kieren (ook door renovatiewerkzaamheden die in het verleden zijn uitgevoerd, zoals aanleggen gas, etc.).

Mijn idee is om daar waar nodig de vloerdelen te vervangen (bij de echt grote kieren). En dan 12 (of 18?) mm underlayment overal overheen. Wordt het volgens mij steviger van, geluidsdichter en egaler. Daaroverheen komt dan weer de gewenste vloerbedekking (per ruimte verschillend).
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #2
Ik zou daar "estrich"elementen over leggen.

2 lagen gipsvezelplaat (verschoven van elkaar) met daaronder als egalisator en demper; 10mm harde steenwol.

Bijvoorbeeld deze of hier.

Verkrijgbaar bij hout of bouwmaterialenhandel.

Willem.
 

Elaste

  • #3
Wordt de vloer ook steviger van Estrichplaten?

Estrichplaten zijn natuurlijk wel veel duurder dan underplayment?

Ander nadeel: het is wel 30 mm dik. Als daar dan nog weer matten+vloer op komt...
En vooral de laatste traptree wordt dan 40-50 mm hoger...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Kijk eerst of de planken wel goed vastzitten, in huizen van die leeftijd liggen vaak zware balklagen die niet doorbuigen of kraken bij het lopen.

Liggen de planken niet vast dan met spaanplaatschroeven vastzetten en 12 mm underlayment er over heen bij vlakke planken, liggen ze niet vlak dan 18 mm underlayment, onder de vloerbedekking een laag (geluid) isolatie.
 

Elaste

  • #5
De planken zitten op de meeste plekken goed vast, maar kunnen inderdaad her en der nog wel een schroefje gebruiken.

Ik ben toch wel gecharmeerd van de estrich elementen. Ik heb namelijk zowel contactgeluid- als directe geluidsisolatie nodig. Met underlayment over de oude planken krijg je contactgeluid niet weg natuurlijk.

Toch blijf ik de dikte een nadeel vinden: vooral bij de trap wordt het problematisch. Tenzij ik in de hal geen estrich leg...
En estrichelementen zijn meer geschikt voor dunne en zachte vloerbedekkingen als tapijt, zeil, etc. lijkt me. Niet zo geschikt om daar vervolgens weer een houten vloer op te leggen. Maar daar zijn tegenwoordig ook weer (dure) elementen met een isolatielaagje voor verkrijgen.

Kortom, welke oplossing gaat me zo goedkoop mogelijk maximale geluidsisolatie opleveren...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Er is bij een van de bekende bouwmarkten een ondervloer te koop die een geluidsreductie heeft van 22 dB, het spul is maar 3 mm dik, ik weet niet of het ook geschikt is voor gewone vloerbedekking, wel voor laminaat en hout.
Dit kan op de underlayment, ik houd het i.v.m. de trap toch maar op deze constructie.
Merk en winkel via pb onderweg.
 

Elaste

  • #7
Ik ga voor de optie met Estrich-platen met daaronder korrels om de boel te egaliseren.

Rest de vraag of het nodig is om steenwol 80 mm tussen de vloerbalken te proppen voor geluidsisolatie. Het helpt niet tegen contactgeluid, maar helpt het wel een stuk voor direct geluid tussen mij en de buren?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Sinds wij tussen een plafond (boven hout + vinyl, onder gipsplaat) steenwol (zonder dampremmende laag!) hebben gestopt, hebben we de indruk dat we de geluiden van radio en lopen erboven een stuk minder horen.

Je blijft natuurlijk het contactgeluid via de balken houden, maar de steenwol dempt ook een bepaalde mate, ik denk door massa en absorberende eigenschappen.
Het materiaal is niet niet echt duur, dus waarom niet?

Je bereikt natuurlijk nooit het effect als met een zwevend plafond, al enige malen elders beschreven.

En: het is een indruk, niet gestaafd door metingen o.i.d. :wink:
 

Pepjo

  • #9
Maarrr....waar blijft meneer Roman ?
Meestal staat die te trappelen om elk willekeurig topic om te buigen in geluidsisolatie, en hier blijft het angstig stil :mrgreen:
 

Roman

  • #10
Haha, ik ben er al hoor!

Wat betreft de geluidsisolatie kun je prima voor estrick/fermacell platen kiezen. Dit zijn feitelijk niets anders dan gipsplaten met een verend materiaal ertussen (vaak (merk verwijderd, mod)).

Wat belangrijk is in geluidsisolatie (luchtgeluid) is massa, maar in zekere zin ook voor flankerende en contact geluiden omdat "zware" materialen een lagere trillings coeficient hebben zullen ze het "laag" beter tegenhouden. Dus minder last van de "spraak" frequentie range.

Een laag 15 mm MDF of gipsplaat zou bijvoorbeeld een hele goede oplossing zijn. Leg daarom een laag ondervloer (bijvoorbeeld die groene platen of nog beter: (merk verwijderd, mod) los verkrijgbaar. dat zijn die gespikkelde groen/geel/zwart matten van zo'n 40/50 mm dik.) leg daar dan je afwerking op (laminaat, hout of wat ook). Je kunt ook de foam en hout laag omdraaien (bij tapijt wel wat fijner)

Hiermee haal je meteen de "kraak" uit de vloer :)
(MDF heeft meer massa per m2 dan underlayment en is ook nog eens goedkoper. wel gevoeliger voor vocht)
Wist je dat niet alleen de buren nu minder last van jou vloer/geluid zullen hebben, maar jij ook minder van hun?

Het spul waar jan over spreekt (3 mm spul, 22 dB) is een ondervloer op rol welke als "geluidswerend" wordt verkocht, helaas hebben ze er niet bij gezet welke frequenties het betreft... met 3 mm kun je het geluidswerend argument meteen al van tafel vegen.

Zoals klusidee kees aangeeft is wol tussen draagbalken onder je vloer ook van belang. Het dempt namelijk resonerende en reflectie geluiden.
En het werkt brandvertragend.

Vooraf wel een architect/bouwfysicus raadplegen of je draagbalken de extra massa kunnen dragen!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Roman schreef:
...dat zijn die gespikkelde groen/geel/zwart matten van zo'n 40/50 mm dik...
Elaste heeft al probleem met een extra dikte van 30 mm (o.a.) vanwege de trap...
 

Roman

  • #12
Ja, maar daar zul je simpelweg niet snel aan ontkomen, wil je enige geluidsreductie. Altijd lastig met trappen inderdaad.

In dit geval zou je kunnen overwegen een 15mm dikke massa neer te leggen voor zowel geluidsreducties als stabiliteit, daarop de afwerkende vloer leggen. (de rest zal dan aan het plafond van de onderburen moeten gebeuren, zij hebben tenslotte last van ervan dus mogen ze zelf ook meedenken. :mrgreen: )
 

Elaste

  • #13
Roman schreef:
Vooraf wel een architect/bouwfysicus raadplegen of je draagbalken de extra massa kunnen dragen!
Mijn balken liggen hoh 700 mm, 165 hoog, 60 breed. Ik wil dus een pakket steenwol tussen de balken (liggen op de rachels van plafond eronder), 30 mm Estrich-platen en daarop vloerbedekking (laminaat hoogstwaarschijnlijk).

Er lopen vast wel ingenieurs hier rond of ervaringsdeskundigen die er wat van kunnen zeggen. De balken zijn in ieder geval niet al te dik!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Een berekenings-wijzer voor de dikte van balken is hier te vinden.

Voor de rest zal er toch echt wel iemand bij moeten komen met verstand van zaken, die ter plekke (en daarna eventueel d.m.v. berekening) bepaalt wat er wel of niet mogelijk is.

Of er nu wel of niet ingenieurs of ervaringsdeskundigen op dit forum rondlopen, op afstand (in opdracht) berekenen van constructies is niet de bedoeling van dit forum!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Beste Elaste, uw vragen over de balken gaan eigenlijk al te ver voor dit forum.
Niet alleen de dikte is belangrijk maar ook de kwaliteit van het hout, dit is alleen ter plaatste te beoordelen door een deskundige, geen enkele deskundige zal zich wagen aan voorspellingen en verwachtingen hierover zonder het zelf beoordeeld te hebben.

Wilt u zich verder beperken tot de vragen over uw vloer en de isolatie daarvan ?

Bij voorbaat dank.
 

Elaste

  • #16
Klusidee Kees schreef:
op afstand (in opdracht) berekenen van constructies is niet de bedoeling van dit forum!
Nou, sorry hoor. Ik was niet op een goedkoop dealtje uit. Mijn vraag had geen commerciele intenties. Ik dacht dat we elkaar hielpen hier ;).
Uiteraard kun je op afstand niet alles zeggen, maar met dimensies kun je zeker wel wat zeggen. Tenminste, zo heb ik het altijd geleerd (maar nu verleerd). Een beetje timmerman kan hele romans volschrijven als hij/zij de dimensies van de constructie weet...
Jan schreef:
Wilt u zich verder beperken tot de vragen over uw vloer en de isolatie daarvan ?
Het onderwerp is het verstevigen en verbeteren van een oude vloer...

Wilt u zich dan verder beperken tot het correct lezen van de titel :P ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Ik heb het nog steeds over de vloer in de titel van het topic terwijl u vragen stelt over de balken, hoezo correct lezen ?

Ik ga er ook niet van uit dat u een goedkoop dealtje wilt, binnen de mogelijkheden van het forum krijgt u gewoon antwoord, waar de veiligheid in het geding kan zijn i.v.m. met iets op afstand beoordelen zult u genoegen moeten nemen met het gegeven advies.
 

Roman

  • #18
Natuurlijk heeft het 1 wel met het ander te maken, wanneer extra massa op een verdieping wordt geplaatst dan is het wel "verplicht" om te kijken naar de draagkracht van de vloer. Wellicht kan Elaste er een apparte thread van maken (zoek eerst even dit forum voor al gegeven antwoorden)

Het berekenen van draagkracht is niet alleen een kwestie van dimensies, houtsoort, kwaliteit, spanwijdte, huidige en verwachte massa etc.
Goed, genoeg.

Ook niet helemaal on topic maar toch nog even vermelden: de wol aan de onderkant wel op de gipsplaten plafond leggen! (dus niet zwevend erboven met rachels) dit ivm demping van de eigen trillen van de gipsplaten. als er toch een hangend plafond komt/is, dan is het verstevigen middels gipsplaten aan de onderkant van de vloer tussen de draagbalken zeer aan te raden.

Nu weer on topic :mrgreen:
Betreft de trap kun je ook de laatste treden iets ophogen door bijvoorbeeld een 6mm plaat hout er op te monteren wanneer je een 12mm plaat als vloerversteviging gebruikt, zo verdeel je de staphoogte van de laatste trede(n).
 

Elaste

  • #19
Jan schreef:
Ik heb het nog steeds over de vloer in de titel van het topic terwijl u vragen stelt over de balken, hoezo correct lezen ?
Volgens mij houdt de vloer niet op bij het fineerlaagje bovenop. Misschien is het een definitiekwestie, maar ik dacht altijd dat de balken onderdeel van de vloer waren...
Mijn onderwerp besloeg het verbeteren en versterken van het complete vloerpakket. Het een kan namelijk vaak niet zonder het ander.
Roman schreef:
de wol aan de onderkant wel op de gipsplaten plafond leggen! (dus niet zwevend erboven met rachels) dit ivm demping van de eigen trillen van de gipsplaten. als er toch een hangend plafond komt/is, dan is het verstevigen middels gipsplaten aan de onderkant van de vloer tussen de draagbalken zeer aan te raden.
Ik zie het niet helemaal voor me; je bedoelt dat het wol niet op de (bestaande) rachels gelegd moet worden, maar direct op de gipsplaten? Maar de gipsplaten (=oud stuc op riet overigens) zit natuurlijk onder de rachels, dus het wol komt altijd op de rachels te liggen toch?
Roman schreef:
Betreft de trap kun je ook de laatste treden iets ophogen door bijvoorbeeld een 6mm plaat hout er op te monteren wanneer je een 12mm plaat als vloerversteviging gebruikt, zo verdeel je de staphoogte van de laatste trede(n).
Ja, goeie optie! Hoewel ik al in een gerenoveerd huis heb 'geoefend': je went snel aan de bovenste dikkere trede. Ongelijk dikke treden leveren wel wat verwarring op trouwens.
 

Roman

  • #20
Elaste schreef:
Ik zie het niet helemaal voor me; je bedoelt dat het wol niet op de (bestaande) rachels gelegd moet worden, maar direct op de gipsplaten? Maar de gipsplaten (=oud stuc op riet overigens) zit natuurlijk onder de rachels, dus het wol komt altijd op de rachels te liggen toch?
Ah, zo bedoel je dat. Ja dat is prima, natuurlijk. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu