Oude parketvloer die in de was staat opschuren en behandelen

Sebastiaan Konijn

  • #1
Hallo,

Ik wil graageen oude parketvloer in onze nieuwe woning opschuren en opnieuw behandelen, zodat deze een lichtere uitstraling (licht eiken achtig) krijgt.

Hij staat nu in de was, en volgens de vorige eigenaar moet je de was eerst verwijderen omdat de schuurvellen van de parketschuurmachine anders binnen notime vol zitten. Klopt dit inderdaad, en kan dit gewoon handmatig met een middeltje wat hiervoor geschikt is?

En zijn er nog tips om de vloer te schuren helemaal tot de randen. Zonder dat er een rand van ca. 2 cm overblijft die niet geschuurd is? Ik had hiervoor een speciale machine de vorige keer (kantenschuurmachine Boels), maar deze kon de randjes net niet halen.

Nog een vraag. Moet de vloer weer in de was omdat hij eerder in de was heeft gestaan of kan dit ook in de olie/lak. En als alles kan, wat heeft dan de voorkeur. Liefst zo min mogelijk onderhoud uiteraard.

bedankt alvast voor het meedenken.

C54FAA01-63FB-4BD5-8E31-F1A7C8C5FC1F.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat voor houtsoort is het? Een rode houtsoort zal nooit de kleur van licht eiken gaan krijgen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Sebastiaan Konijn schreef:
Klopt dit.

Dat klopt.
Sebastiaan Konijn schreef:
Liefst zo min mogelijk onderhoud uiteraard.
Dit is een utopie. Haal de vloer er nu uit er staan geen meubelen enz.
Zolang ik of wij getrouwd zijn ervaring met parket. Bij ons staan geen sloffen bij de ingang en iedereen mag zij schoenen aanhouden als je op visite komt.

Sebastiaan Konijn schreef:
Zonder dat er een rand van ca. 2 cm overblijft die niet geschuurd is? Ik had hiervoor een speciale machine de vorige keer (kantenschuurmachine Boels), maar deze kon de randjes net niet halen.
Dat doen ze met een schuurmachinetje wat rond draait.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Sebastiaan Konijn

  • #4
Houtsoort is mij niet bekend. Is in de jaren 70 gelegd. We gaan het gewoon proberen, en als de kleur niet naar t zin is gaan we een donkere kleur kiezen.

bedankt voor het meedenken
 

Wim van Diedenhoven

  • #5
De kans is groot, dat de was verwijderd moet worden met een oplosmiddel. Het is verstandig op navraag te doen bij een speciaalzaak op dit gebied, om teleurstelling te voorkomen. Olie zou kunnen, maar lak?. de kans is groot dat het niet wil drogen op plaatsen waar was in het pakket zit.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Was en lak gaan gewoon niet samen, kijk naar mijn "project" met een oude kast die ook in de was stond.verf wil niet drogen
Nu na bijna een jaar verder is de verf eindelijk droog maar krab je het er zo weer vanaf met je nagel.
Iets wat in de was/olie staat kun je het beste ook weer met was/olie behandelen is mijn ervaring.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mocht alles lukken qua was verwijderen dan moet je ook nog eens zeker weten wat voor parket het is.

Als je een fineer toplaag hebt kun je die niet zomaar schuren. Die is zo dun daar zit je gelijk doorheen. Ook kunnen er spijkertjes in het parket zitten welke dichtgesmeerd zijn met houtlijm en schuurstof, welke door het schuren vrij komen en zichtbaar worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu