Vloer op oude tong- en groefplanken

stinopepdrino

  • #1
Dag allemaal,

Mijn nieuwe huurwoning is kaal opgeleverd. De bodem bestaat uit oude tong- en groefplanken, zoals je dat wel vaker ziet in oude woningen. Nu moet er natuurlijk een vloer worden gelegd, en ik vraag me af wat daar de beste benadering voor is binnen een budget dat past bij een huurwoning. Ik wil de vloer afwerken met (pvc-)laminaat.

Ik heb in het verleden een aantal keer een vloer gelegd op een bodem van oude tong- en groefplanken, met wisselend succes. De eerste keer had ik als ondervloer één laag groene vezelplaten gebruikt. Dat werd na verloop van tijd op een aantal plekken toch instabiel. De tweede maal werkte ik op een zolderverdieping met een zeer slechte ondergrond, met grote kieren tussen de plaken en ook kromgetrokken planken. Ik heb de kamer toen volgestort met egalisatiekorrels en daar twee lagen groene platen overheen gelegd. Dat werkte goed, maar de vloer veert wel en ik vraag me af of dit ook op de lange termijn goed blijft.

In dit geval is de bodem redelijk egaal, maar hier en daar zijn wel wat verschillen waar bijvoorbeeld eerder een plank is losgehaald. Mijn eerste gedachte zou zijn om weer twee lagen groene vezelplaat te leggen. Het zou natuurlijk een betere optie om door de hele woning fermacell-platen te leggen of OSB-platen op de bodem te schroeven, maar dat past niet in het budget.

Ik denk dat dit dilemma relevant is voor een grote groep minder ervaren klussers die werken op een budget. Je komt deze situatie vaak tegen. Het zou dus fijn zijn als we hier een antwoord op kunnen vinden! Ik heb hieronder ook een foto toegevoegd van de situatie (slechte kwaliteit, het is een still uit een filmpje gemaakt door de vriendin).

Hartelijk dank en groet,

Stinopepdrino

F0E5DC0F-5863-443C-A8DF-56E9CEB04DA1.jpeg
 
  • Dit probleem herken ik!
Waarderingen: B4bdb

MvanV

  • #2
Ik heb dat ook. 1 laag groene platen ging idd snel kapot. 2 laags ging beter. De oplossing met de korrels werkte erg goed maar veerde. Het was ook veel warmer, die korrels isoleren ook Dat laminaat was welsneller kapot maar dat kwam vooral omdat t veel slechter was. De speling was wat te groot. Ik denk dat ik estrichelementen had moeten aanbrengen of plaathout.
Of alles had moeten wegbreken en zo'n piepschuim droogbouwvloer moeten laten plaatsen maar ja duur. En zwaluwstaartplaten is weer zwaar.
Ik heb t nog niet geprobeerd maar ik verwacht van dunne xpsplaten met goede onderlinge verbinding ook veel uitvlakkend ( en isolerend ) vermogen

Ik heb op plaatsen de vloer verstijfd. Tussen de balken halverwege dunne krachtuitvlakbalkjes (4×4)gemaakt die alleen alle planken met elkaar verbunden en tussen de twee spijkers telkens een schroef.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu