Oude paneeldeur afhangen in niet pas kozijn

Cam

  • #1
Hoi, ik heb op het forum gezocht naar het afhangen van deuren en daar is best veel over te vinden. Maar daarbij wordt meestal uitgegaan van een situatie waarin de deur (opnieuw) moet worden afgehangen in een nieuw pas kozijn of in een goed gesteld bestaand kozijn. Maar het antwoord op mijn vraag heb ik helaas niet kunnen vinden. Hopelijk kunnen jullie me helpen.

De situatie is als volgt:
- Als de deur een stukje open staat, valt deze zelf verder (maximaal) open. Dat wilde ik oplossen door de deur opnieuw af te hangen met nieuwe scharnieren.
- Toen ik beter ging kijken zag ik helaas dat het kozijn niet waterpas is gesteld. Het helt voorover.
- Als je op de eerste foto kijkt, zie een rode en blauwe stip. T.o.v. de rode stip onderaan helt de deur bovenaan bij de blauwe stip circa 12 mm naar voren. Dat komt door het kozijn dat dezelfde helling kent.
- Ik kan natuurlijk de deur zo monteren dat deze wel waterpas in het kozijn hangt door het onderste scharnier 12 mm meer naar voren te monteren. Helaas krijg ik dan aan de andere kant aan de scharnierzijde een steeds wijder wordende spleet naar onder toe. Dat vind ik zonde, zeker ook omdat de deur nu goed aansluit op het kozijn (tweede foto, met rode lijn wat de stand na aanpassing zou zijn).
- Om het nog iets complexer te maken: de deur is niet vlak. Aan de klink zijde van de deur is de situatie nl minder ernstig.

Lang verhaal kort: is er een truckje te bedenken waardoor er een bepaalde mate van weerstand wordt gecreëerd (bv door een bepaalde manier van monteren van nieuwe scharnieren bv), die ervoor zorgt dat de deur niet meer open valt? Ben heel benieuwd of een creatieve oplossing is waarmee de huidige uitstraling behouden kan blijven (plamuren, schilderen etc moet nog gebeuren ;-).

Alvast bedankt & groetjes!

IMG_1681.jpg IMG_1680.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Vroeger had niet iedere timmerman een waterpas en schietlood... Het kozijn recht plaatsen is geen optie? Want dat is wel de beste oplossing.

Sponning uitvullen met latjes etc. blijf je zien en is het net niet.
 
  • Like
Waarderingen: Cam

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
zoiets mischien?

1643752957861.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Cam

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Sponning te lood frezen, maar dan zie je aan de hangzijde duidelijk de deur verlopen tov het kozijn.
 
  • Like
Waarderingen: Cam

Cam

  • #5
Beste Walker, Boertje125 en Rola,

Bedankt voor jullie reacties:

@Walker @Rola : kozijn uitnemen en recht terug plaatsen is geen optie inderdaad, meer dan 100 jaar oud en ik vrees dat ik meer problemen creëer dan ik oplos. Het aanpassen door frezen of uitvullen is technisch een goede oplossing maar niet erg mooi.

@Boertje125: een deurveer is een optie inderdaad. Had ik niet aan gedacht. Er zijn ook varianten die volledig in de deur verwerkt kunnen worden. Daarnaast bestaan er subtiele deurdrangers die qua uitstraling aardig zijn. zie beide afbeeldingen.

De optie van een deurveer houd ik even achter de hand, want om het misschien nog wat lastiger te maken heb ik het liefste een oplossing waarbij de deur open kan blijven staan op de gewenste stand. Dus niet volledig sluiten na het openen. Misschien werkt dat door een (inbouw) dranger zo licht af te stellen dat deze onvoldoende druk om te sluiten maar voldoende weerstand biedt om niet helemaal open te vallen.

Voor zover bedankt, mocht iemand nog andere suggesties hebben dan hoor ik het graag :-)

dranger.jpg inbouw-dranger.jpg
 

Sander 1972

  • #6
Kijken of je nieuwe scharnier pennen kunt vinden. Zal niet mee vallen.

En ik zou de rest laten zoals het is, het wordt eerder beroerder dan netter.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Het is even wat werk maar je kunt de deklatten weghalen en in dit soort oude panden is het kozijn meestal met 2 of 3 ankers per zijde vastgezet. (soms ook met wat flinke spijkers)
Deze opzoeken (metaal/balk detector), vrijmaken en doorzagen.
Kozijn recht zetten/duwen (desnoods de autokrik even gebruiken) en het kozijn met slagankers weer vastzetten.
Beschadigingen bijwerken, deklatten er weer op en je ziet er niets meer van.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Van boven te zien model gebruik ik al jaren. Een knoop eraf geknipt en een klein gaatje in het kozijn geboort minder spanning waardoor de veer langer heel blijft.

Deurveer .jpg
 

ByteMe

  • #9
ik heb een soortgelijk probleem, maar dan zowel openvallen als sluitend.. (huis iets scheef gezakt)
Wat ik heb gedaan is bij de bestaande scharnieren het oog verkleinen, waardoor de pin op beide delen van het scharnier weerstand heeft.>> yt filmpje hoe je dit kunt doen.
Maar wellicht te strak gezet, want na een paar jaar krijgen we wat gekraak in de deuren..

Daarrom nu op zoek naar scharnieren die al een bepaalde weerstand hebben of waarvan je de frictie kunt instellen. die bestaan wel voor kastjes en dergelijke. maar voor deuren nog niet gevonden. Wellicht is een kogelscharnier een beetje verbouwen met een bout/moer een mogelijkheid.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Cam

Cam

  • #10
Wat late reactie maar bedankt voor de aanvullende suggesties! Ik ga de suggestie van ByteMe proberen. Ik was de zogenaamde frictiescharnieren al tegengekomen maar die zijn vooral voor industriële toepassingen bedoeld en niet geschikt en mooi voor oude paneeldeuren. Maar het "knijpen" van het scharnier waardoor extra frictie ontstaat komt in feite op hetzelfde neer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu