Oude paneeldeur in nieuw kozijn

Kooymak

  • #1
Ik heb een paar oude (binnen) paneeldeuren die we graag willen behouden bij een verbouwing. Nu hebben we bij de verbouwing nieuwe kozijnen geplaatst.

Wat ik me alleen niet bedacht heb is dat de oude deuren slechts 35 mm dik zijn en de nieuwe deurkozijnen berekend zijn op een deur met een dikte van 45 mm... (stom)

Hoe zouden jullie dat oplossen? Sponning verkleinen met een inzetlat, strak plamuren en schilderen, of de deur met een scharnier dieper in de sponning laten vallen?? iets anders??


Bedankt alvast!
 

Sjaan Smit

  • #2
Sponning verkleinen met tochtstripje kan ook maar is niet de mooiste oplossing...(heb ik zelf wel gedaan bij m'n schuur maar ja dat was maar m'n schuur)

Dieper in de sponning laten vallen kan wel maar dan heb je dus als de deur dicht is weer een wat naar binnenvallende deur....
Kan ook niet altijd geloof ik...Misschien moet je dan zelfs wel een hapje uit je kozijn hakken.

Lastig,lastig.... :roll:
 

Swblom

  • #3
Wij hebben na met hetzelfde probleem geconfronteerd te zijn uiteindelijk voor de simpelste oplossing gekozen. De deuren vallen iets terug in de sponning.
Je ziet dus een iets terugvallende deur en het detail ter hoogte van het scharnier is niet superfraai. Ik hoefde er niks extra voor te frezen of zo, het draaipunt van het scharnier moet toch voor op het kozijn liggen.

De enige andere oplossing die ik kon bedenken is om de sponning iets op te dikken met een latje zodat hij 3,5 cm diep wordt. Dat vond ik op dat moment teveel werk (met netjes plamuren, schuren etc.) omdat ik ook nog de rest van de verbouwing moest afmaken.
Ik zou zeggen, zet de deur gewoon los in de sponning en kijk of je het acceptabel vind.

Succes
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als de deur dieper in de sponning valt, maar wel 180 graden open moet kunnen draaien, heb je andere scharnieren nodig...
 

Swblom

  • #5
Hallo IJkenhout,

Ik kwam goed uit met de standaard scharnieren, alle drie de schroeven hadden genoeg "vlees".
Als je andere scharnieren wil gebruiken zul je toch iets moeten vinden dat in de 4 cm kozijndiepte valt, of dat de scharnieren een stuk buiten het kozijn vallen.
Dat laatste lijkt me helemaal niet fraai.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu