Optrekkend vochtprobleem voorgevel

Roel_b

  • #1
1) Onder het kruipluik is de muur onder de voordeur altijd nat. Opvallend genoeg is de kruipruimte verder droog.
2) Net naast de voordeur (boven het kruipluik) is de binnenmuur nat en bevindt zich schimmel. Zeker nu met het koude weer zijn de waterdruppels op de muur zichtbaar. Het vocht lijkt zich om te trekken tot +/- 1 meter vanaf grond.

De buitenmuur lijkt droog. Het halletje zelf wordt verwarmd door een radiator. Ventilatie is er nagenoeg niet, behalve al staat de deur naar de woonkamer open. In de woonkamer geeft de hydrometer een luchtvochtigheid van 60-65 %. Ik verwacht eerlijk gezegd dat dit niet het probleem is aangezien de muur in de kruipruimte ook goed nat is.

Ander detail. Buiten in de hoek naast de voordeur bevindt zich een regenpijp. Deze is nog niet uitgegraven om te kijken of deze onder in grond lek zou kunnen zijn. Aangezien het nu al een aantal dagen droog is (maar wel koud!) en er toch veel vocht druppels op de binnenmuur staan verwacht ik niet dat deze lek is.

Huis is uit 1930. Op de betreffende locatie bevinden zich een aantal ventilatiegaten (verticale open voegen) in de buiten muur. Met een zaklamp erin geschenen en de binnenmuur lijkt droog.
Verder bevinden zich voldoende ventilatie rooster voor de kruipruimte (voor en achter ierder 3x)

Wellicht puin in spouw en/of oprekkend vocht van onder de fundering door ontbreken van waterkerende laag. Ik heb geen idee of er waterkerende laag aanwezig is of niet.

Ik weet dat injecteren oid mogelijk is, maar ik zoek liever de oorzaak.
Ik hoor graag of iemand mij verder kan helpen met de oorzaak. Daarnaast ben ik benieuwd wat voor type vakman ik hiervoor moet inschakelen. Vocht expert? Metselaar etc?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Lucht gaat van warm naar koud. Die warme vochtige lucht gaat dus voorbij het kruipluik op de koude fundering neerslaan cq condenseren.
Probeer de luchtvochtigheid iets naar beneden te krijgen en kijk of het condenseren minder wordt.
Uiteraard kan, gezien het bouwjaar, ook vocht in de muren optrekken. Een waterkerendelaag zou dan een trasraam moeten zijn.
 

Roel_b

  • #3
Hallo Wgb, bedankt voor het advies.

Ik heb vandaag de kachel niet aangehad in de hal en vanmorgen de deur naar de woonkamer open gelaten. Zojuist even gekeken en de muur lijkt nu droog, wel heel koud. Zeker deze koude dagen lijkt het dus op condens. Dit neemt niet weg dat de muur extreen koud is en er veel vocht onder het kruipluik zit. Er moet dus nog wel ergens een oorzaak zijn te vinden.

Ik zal zaterdag de boel buiten eens uitgraven, de regenpijp bekijken etc.

Verder was gisteravond de luchtvochtigheid in de hal 80% (verwarming aan, deur dicht). Zojuist thuis gekomen en de luchtvochtigheid was 60%, dus met deur open en verwarming uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu