Vochtprobleem: doorslaand/optrekkend oplossen/isoleren

S10

  • #1
Wij hebben een oud huis uit 1880 met zoals verwacht steensemuren.
Nu hebben wij momenteel aan één van de zijgevels een vochtprobleem. Dat zich met name manifesteert op de eerste etage: Het behang laat los en er is schimmelvorming. Hiervoor heb ik een bedrijf langs laten komen die, al snel constateerde dat er ter hoogte van de 1e etage een scheur in de gevel aanwezig was. Dit zou het vochtprobleem veroorzaken. Advies was repareren scheur en impregneren. Nu lees ik echter veel verhalen dat dit niet echt de oplossing is voor dergelijke problemen. Het gaat er namelijk van uit dat het doorslaand vocht betreft en niet optrekkend vocht. Daarnaast kan het bouwtechnisch ook veel gevolgen hebben en is het niet omkeerbaar.
Op de begane grond zijn de muren niet vochtig, als ik op de muren klop zijn er enkele plekken te vinden waarop het hol klinkt. Over het algemeen is dat een verticale lijn met het vochtprobleem op de eerste etage. Dit betreft echter maar een plek van ongeveer 30 cm breed.

Zou het zo kunnen zijn dat precies op deze locatie optrekkend vocht tot de 1e etage reikt?

Aangezien de muur een zijgevel betreft en niet een schoonheid is, zat ik er zelf aan te denken om de gevel aan de buitenzijde te laten isoleren en pleisteren. Dan zou ik twee vliegen in één klap slaan.
Ik ben echter bang dat het pleisterwerk weer los komt als de oorzaak van het vochtprobleem niet opgelost wordt(in het geval het een combinatie van optrekkend en doorslaand vocht betreft).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Optrekkendvocht tot aan de 1e etage, ik heb er nog nooit van gehoord. Het zal de gevel zijn. Optrekkend vocht komt uit de fundering omhoog. Impregneren zal daar niet tegen helpen. Wat bedoel je met bouwtechnische gevolgen als je een gevel inpregneert.
De gevel voorzien van isolatie en laten pleisteren is een goede oplossing, deze methode is geen oplossing voor vocht wat optrekt. De muren aan de binnenkant opnieuw afwerken heeft niet zo veel zin.
 

S10

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Ik weet niet of er mogelijk ook optrekkend vocht is. Ik wil alleen voorkomen dat ik alles mooi heb laten pleisteren en dat er dan blijkt dat er optrekkend vocht is, wat het nieuwe stuc werk kapot maakt.

Ok fijn om te horen dat isoleren en pleisteren een goede oplossing is. Moet deze scheur op voorhand gerepareerd worden? Zijn er nog andere dingen waar ik rekening mee moet houden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
In principe komt er een flink pakket isolatie voor dus zal er geen water via de scheur naar binnen komen. Een flinke scheur zou ik dicht laten smeren.
Goed onderzoeken of het optrekkend vocht is. Loopt of komt er bijvoorbeeld water van het trottoir tegen de gevel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu