Optrekkend vocht? stucen

Steven-94

  • #1
Graag wil ik een halfsteens binnen muur laten stucen, Alleen zie ik onderaan de muur kalk afzetting, nadat ik de dorpel van de deuropening weg had gehaald (die aan de onderkant rot was) was te zien dat die laag bakstenen vochtig is

Graag wil ik weten of deze muur direct te stucen is, of dat de muur eerst behandeld moet worden.
Zelf zat ik te denken om de onderkant van de muur te coaten met Aquaplan Kelder-Bezetting en er vervolgens overheen te laten stucen.

Het huis is 102 jaar oud en de muur hoogstwaarschijnlijk ook.
Ik denk dat de muur opgemetseld is vanuit de fundering (op staal).

Graag hoor ik hoe jullie dit zouden aanpakken.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heeft de woning een kruipruimte en is deze droog? Of hoe hoog staat het grondwater.
 

Steven-94

  • #3
De woning heeft geen kruipruimte, er ligt een betonvloer en vermoed dat deze op zand is gestort.

Het grondwater komt soms redelijk hoog want als er een periode met veel regen is staat er water in de put voor de water meter.


Edit: het dichtstbijzijnde meetpunt voor grondwater geeft ongeveer een gemiddelde van 30cm onder het maaiveld aan.
Ik denk dat het grondwater hier iets dieper zit want het peilstation staat buiten de stad.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Jammer zou het eronder droog zijn geweest dan is er ook een kans dat het woonvocht zou zijn geweest. Het vocht in huis condenseerd omdat de muren te koud zijn.
Je huis is gebouwd in de tijd van. De woonkamer had een gat in de muur voor een kachel en een gasbuis in het plafond voor verlichting. We willen het nu overal warm hebben en dat strookt niet zo goed.

Heb het zelfde probleem gehad. Met de ervaring en het resultaat daarvan zou ik het onderkappen. Misschien heel lastige klus. Maar toch.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Onderkappen lost dit probleem mogelijk niet op. Het is condens, dat laat zich niet tegenhouden door een horizontale laag. Misschien helpt een laag foamglas (of vergelijkbaar) ertussen wel.

Je kan geluk hebben dat het stucwerk bij een goede voorstrijk blijft zitten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Woonvocht kan je misschien oplossen met de leefstijl van de bewoner.

Optrekkend vocht is misschien met onderkappen op te lossen.
Is er onderkapt dan kan woonvocht, inderdaad, nog steeds van invloed zijn.
Foamglas is een goede barriere van warm naar koud. Daarbij laat en neemt het absoluut geen vocht op of door.

Bij de drempel kan je onderzoeken is het vocht van onder of van boven. Strook plastiek op de stenen drempel terug na een maandje kijk waar het vochtig is. Voor dit onderzoekje wordt het sneller duidelijker bij lagere buiten temperaturen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zie op een foto een dorpel van bakstenen. De kern van het probleem zit hem in dat alles op de grond vochtig is en blijft. Er zit onder de vloer een hogere dampspanning dan erboven. Daardoor wordt het vocht omhoog geperst. Dat wordt in de volksmond optrekkend vocht genoemd. Ik heb ook zo'n huis.

Oplossing is normaal gesproken de kruipruimte gaan ventileren. Als je geen kruipruimte hebt, is het nog steeds mogelijk om onder de vloer ventilatie aan te brengen. Maar het is de vraag of dat voldoende helpt.

Ik heb op de vloer een isolerende, dampdichte laag gelegd, en waar dat niet kan vloertegels gelijmd, ook een stukje als plint. In combinatie met een voorzetwanden en een goede ventilatie is het bij mij beheersbaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu