Optrekkend vocht in wc door isoleren vloer?

Rick diy

  • #1
In mijn pas gekochte woning trekt vocht omhoog in de wc en meterkast. Het ruikt hier ook een beetje muf. Het probleem is er vooral bij een hoge luchtvochtigheid. Laatst bij die hele broeierige dag zat er er tot 1,5 meter condens op de tegels.

Nu ben ik (op een droge dag) de kruipruimte ingegaan en dit ziet er eigenlijk dikke prima uit. Alles is droog en het voelt ook niet heel vochtig beneden. Nu is de vloer van de woning geïsoleerd, maar viel het me op dat de vloer van de wc als enige niet is geïsoleerd. (Voor de volledigheid, het is een woning uit 1981, heeft een betonnen vloer en de grond van de kruipruimte bestaat uit zand.)

Mijn vraag: Kan het zijn dat alle vocht uit de kruipruimte juist daar omhoog komt omdat dat de enige niet geïsoleerde plek is?

Wat doe ik er vervolgens aan?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is geen optrekkend vocht. Het is condens wat uit de woning komt. Van boven dus, niet van beneden.

Je kan dat deel vloer isoleren van onderaf?

Hoe is de ventilatie in de woning geregeld?
 

Rick diy

  • #3
In de woning is mechanische ventilalatie die is aangesloten op de keuken en de bedkamer (dus niet op de wc, daar is wel een klein raampje(enkelglas) wat regelmatig openstaat).

De ruimte onder de wc is erg krap, dus het is denk ik wel te isoleren, maar dit is best lastig. Zou ik dit zelf kunnen?

Het lijkt er sowieso op de de wc niet heel professioneel is aangelegd. Zo lijken nergens de gaten bij de leidingen en afvoeren afgepurd, of is dit niet nodig?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als het warm is met een hoge luchtvochtigheid slaat condens neer op de koudste plekken, ook op de muren.
U kunt de vloer gaan isoleren maar dan blijven de wanden nog over, het isoleren van de vloer is maar een klein stukje en helpt niet tegen condensvorming op de muur.
Het komt maar een paar keer per jaar voor, ventileren helpt niet want dan komt juist de vochtige lucht van buiten naar binnen, er moet wel geventileerd worden om muffe lucht te voorkomen.
Wij hebben hetzelfde probleem, als het te vochtig wordt maken we het droog.
Meestal is het met 1 tot 2 dagen weer afgelopen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ventileren helpt wel, maar niet door een raam open te zetten ;)

Als je de mogelijkheid hebt het toilet op de mv aan te sluiten, zal dat zeker schelen, dan ventileer je met warme binnenlucht. Maar het is de vraag of het de moeite waard is als het zo weinig voorkomt.
 

Rick diy

  • #6
Allen bedankt voor de reacties!

Ben allang blij dat het geen groot probleem is en het schijnbaar wel vaker voorkomt. Aan de overkant van de hal zitten er twee slangen van de mv naar de keuken. Aangezien deze ook zijn eigen afzuigkap heeft ga ik eens kijken of ik niet 1 buis kan verleggen naar de wc.

Nu blijft de wc en de meterkast die er aan grenst wel een beetje muf ruiken. Nu zijn de aansluitingen met de kruipruimte niet afgedicht. Zou het voor de lucht helpen als ik deze gaten voor de leidingen afpur?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Die gaten kunnen inderdaad beter afgedicht worden. Maar PUR is niet echt een afdichting die lang meegaat. Je kan bv. bovenop de PUR gietmortel doen.

Plaats eens een foto van die leidingen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat ben ik niet met je eens. Wat versta je onder niet lang mee gaan. Ik ben een freek voor dit soort dingen.
30 jaar geleden heb ik een gat in de betonvloer van mijn schuur geboord. Electro grondkabel er in en met PUR afgeschuimd. Bij flinke buien staat het water regelmatig tot bovenkant vloer en ik zie nog steeds geen water in mijn schuur komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als er hoge eisen worden gesteld aan luchtdichtheid komt er altijd een tape o.i.d. overheen. Soms wellicht dubbelop.

Belangrijk is in ieder geval dat de ruimte goed gevuld wordt en je het PUR niet af gaat snijden. Dan gaat de luchtdichtheid hard achteruit.
 

Rick diy

  • #10
Bedankt voor de tips!

Zal van het weekend even een foto van de buizen maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu