Optrekkend vocht en schimmels op de binnenmuur

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #21
Kan een moderator even de 3 verschillende topics samenvoegen?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #22
Ik heb de tweede vraag samengevoegd met deze. De vraag over de endoscoop is een losse vraag die best interessant kan zijn voor anderen. Dus die heb ik apart laten staan.
 
  • Like
Waarderingen: Johan30nl

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #23
de buren hebben een uitbouw
de lekkage kan daar ook vandaan komen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #24
Regenpijp niet lek? hang er anders de tuinslang eens in de dakgoot en kijk of er onder ergens water uitkomt waar het niet hoort.
 

Johan30nl

  • #25
Dank allemaal.

De reactie heeft even op zich laten wachten omdat ik nog erg zoekende ben, en de laatste tijd gewoon even dingen gemeten en gekeken. Feit is dat we nu al 6 jaar met dezelfde raampjes open ventileren. Sinds 3 maanden een hoge luchtvochtigheid en krijgen we het met de raampjes open + luchtontvochtiger aan binnen 2 uur naar 55%. Maar zodra we de luchtontvochtiger uitzetten gaat het al snel naar 70%.
Bij het opstaan in de ochtend is het al 74% luchtvochtigheid. Wanneer het begint te regenen dan schiet hij naar 80%.

Wij vermoeden condensvorming in de spouw wat zijn weg naar de binnenmuur heeft gevonden.
Oude bewoners bleek hetzelfde probleem te hebben bij dezelfde muur. Zij hadden een schuurtje bij de buitenmuur geplaatst wat de regen tegen hield. Dit schuurtje hebben wij 2 jaar geleden verwijderd, dus de buitenmuur heeft wat meer te doen.
We hebben onlangs de buitenmuur geimpregneerd. Daarnaast hebben wij onder het maaiveld ook noppenfolie aangebracht wat er iets bovenuit steekt.

Een open stootvoeg (de onderste) blokkeert, wat kan aanduiden dat de isolatie in de spouw is gezakt of wellicht afval.

Nu vraag ik dus nog af hoe ik kan achterhalen of het daadwerkelijk condensvorming in de spouw is, en zo ja wat je hieraan kunt doen. Ik heb al enkele bedrijven benaderd en ook bouwpathologen, maar iedereen zit tot begin 2022 vol. Nu had ik de intentie om zelf maar te kijken met een endoscoop, maar de vraag is maar of ik het wel goed kan interpreteren.

Mocht iemand hiervoor nog tips hebben, hoor het graag.

@Rola we hebben het bij de regenpijp nog open liggen en na een regenbui werd het daar niet erger. Maar er kan natuurlijk wel ergens een gevellek zijn en bovenin terecht komen? Zou een gevelinspectie een meerwaarde kunnen bieden denk je?

@Boertje125 Dat is het eerste waar wij aan dachten, want de aanbouw was ongeveer 3,5 maand geleden. Hierna begon de hoge luchtvochtigheid bij ons in huis. Tot op heden lijkt het toeval, maar ik vertrouw het nog steeds niet. Ik heb de buurman gesproken of hij optrekkend vocht heeft of in de hoek in de tuin en daar heeft hij geen last van. Maar het kan dus maar zo zijn dat hij zelf ook niet op de hoogte is van een eventuele lekkage. Lastig om hierachter te komen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Misschien is het tijd voor een infrarood temperatuur meter. Daarmee kan je de temperatuur van het oppervlak van de muur meten en dan naar de link van antwoord #8.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #27
Condensatie in de spouw is normaal. Daar is de spouw nou net voor bedoeld. Je wil alleen geen condensvorming aan de binnenkant, zoals bij jou.

Zelf in de spouw kijken zegt niet zoveel. Je kan zien of er speciebaarden zijn die verbinding maken, en wat de staat van de isolatie is. Maar wat je met die informatie moet is een ander verhaal. Zelfs diverse experts zullen hier moeite mee hebben.

De echte experts op dit gebied zijn dun gezaaid. Een tip om de niet-experts makkelijk te herkennen: die hebben het (bv. op hun website) over optrekkend vocht als oorzaak.
 
  • Like
Waarderingen: Johan30nl

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #28
Auw! Maar zeker waar!
 
  • Like
Waarderingen: Johan30nl

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #29
condensvorming in de spouw is normaal.
(Dat gebeurd bij vochttransport van binnen naar buiten)

impregneren verminderd het ademen van het buitenblad in combinatie met afgesloten stootvoegen zou dat problemen kunnen geven in de winter
maar in de zomer is er vrijwel geen temperatuurverschil en zou er geen condens in de spouw moeten vormen
 
  • Like
Waarderingen: Johan30nl

Johan30nl

  • #30
@Wgb Inmiddels enkele aanbieders met infrarood camera benaderd. Link met dauwpunttemperatuur staat op het netvlies. Dank.

@Boertje125 Dank, dan is het nog meer noodzaak om de stootvoegen open te houden. Eentje zit dicht (de onderste), iets blokkeert het. Dit kan de isolatie of wellicht bouwafval zijn.

@IJkenhout hehe ja dat optrekkend vocht als oorzaak op een vage website zonder KVK zet je meteen aan het denken.

Collega heeft hetzelfde probleem en na onderzoek bij haar bleek bouwafval in de hoek in de spouw aanwezig te zijn. Deze is verwijderd en daarmee opgelost.
 

Johan30nl

  • #31
Wat ik me nog wel afvraag is dat er wellicht teveel open stootvoegen zijn waardoor er meer tocht in de spouw terecht komt en daardoor dauwpuntonderschrijding (condens) in de muur?

muur.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #32
Teveel open stootvoegen zal geen oorzaak van vochtproblemen kunnen zijn. Maar het kan geen kwaad om de overbodige dicht te maken. Wacht er even mee tot na de inspectie.
 
  • Like
Waarderingen: Johan30nl

Johan30nl

  • #33
@IJkenhout Dank. Het blijkt nogal lastig te zijn om op korte termijn een spouwinspectie te laten uitvoeren.
Dus ik ga zelf een endoscoop bij Boels huren en in de spouw kijken. Zijn er zaken waarbij er extra op gelet moet worden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #34
Metselwerk:
- Valspecie
- Speciebruggen (verbinding met isolatie)
- Vervuiling

Isolatie:
- Vochtplekken / schimmel
- Uitgezakt
- Openstaande naden
- Platen vastgezet met voldoende ankers en schotels
- Of de spouwankers naar buiten toe afwateren

Het laatste punt veroorzaakt ook regelmatig vochtproblemen binnen, zeker in combinatie met isolatiemateriaal wat vocht opneemt (zoals glaswol).
 
  • Like
Waarderingen: Johan30nl

Johan30nl

  • #35
@IJkenhout Super, dank voor het meedenken en het lijstje. Dit helpt een leek erg veel. :cool:
 

Noordpijl

  • #36
@Johan30nl : heb je nog vorderingen kunnen maken? De uitkomst zou mij wellicht ook kunnen helpen. Ik heb lichte schimmelplekken in de hoek vd woonkamer. Precies thv het ventilatierooster wat bij jou ook het geval lijkt te zijn.
 

Johan30nl

  • #37
@Noordpijl Vervelend dat je er ook last van hebt!

Helaas gaf een spouwinspectie niet voldoende bewijs, de binnenmuur konden we niet goed zien dus we hebben niet kunnen uitsluiten of afval in de spouw of zakkende isolatie een bijdrage levert in de hogere luchtvochtigheid.
We hebben het volgende gedaan;
  1. Buitenmuur geimpregneerd
  2. Open stootvoegen open gemaakt (aantal zaten er dicht)
  3. Noppenfolie onderaan bij de buitenmuur aangebracht
  4. Extra ventilatierooster
  5. Luchtontvochtiger
  6. Gehele muur met daarop de schimmel aangepakt. Glasvliesbehang verwijderd, schimmels verwijderd, en hierna een primer met isolerende eigenschappen aangebracht. Hierna glasvliesbehang en muurverf die ademt aangebracht.
We merken groot verschil sinds het buiten droger is, in de zomer bij warmte en hogere luchtvochtigheid zitten we tegen de 80%. Vandaag met de kou en meer droogte 60%, dit is niet alleen te wijten aan de verwarming. Want we hadden de verwarming vorige maand ook aan en toen was het ook nog 70-75%.
De luchtontvochtiger hebben we op dit moment niet meer aanstaan, en het is voor ons nu acceptabel.
Warmte houd vocht vast, dit kan ook een reden zijn dat het in de zomer extra hoog is.

We houden het de komende lente en zomer goed in de gaten, is de luchtvochtigheid dan dagelijks weer 80% dan laten we een bouwbedrijf komen die de spouw gaat bekijken, dit betekent letterlijk een stukje in de muur eruit en kijken.

Succes!
 
  • Like
Waarderingen: Noordpijl

Noordpijl

  • #38
@Johan30nl : dat is goed nieuws, fijn dat het verholpen lijkt te zijn!

Wat betreft de noppenfolie; waarom geen gewone folie? Zou trouwens verwachten dat het vocht er alsnog achter kan komen (kennelijk niet dus?)
 

Johan30nl

  • #39
Te snel geroepen :( vorige week veel regen icm harde wind, en dat heeft er blijkbaar er toe geleid dat er een nieuwe vochtplek in de hoek zit, ter grootte van een bal. Ook de schimmel is teruggekomen in dezelfde hoek. De vochtplek is vandaag weer minder. Dit is volgens mij het bewijs dat het vocht uit de spouwmuur komt. De grote vraag is nu waarom het vocht uit de spouwmuur niet snel genoeg weg kan. Wellicht kan een bouwbedrijf hier meer duidelijkheid over geven, en moet er maar een gat gemaakt worden om in de spouw aan die kant van de muur te kijken, om te zien of er afval ligt of verzakte isolatie.
 

Johan30nl

  • #40
@Noordpijl Wij kregen als tip om in eerste instantie geen bitumencoating te gebruiken omdat er met bitumen en een betonnen fundering weinig effect wordt verwacht. Beton schijnt te weinig poriën om capillair optrekkend vocht te hebben, bovendien zal de waterkering (dampdichte folie tussen fundering en metselwerk) er voor zorgen dat het vocht niet verder om hoog kan stijgen.

Met de noppenfolie kan de muur wel nog ademen: bovendien heb je dan geen natte en koude grond meer tegen de muur aan liggen. Bovendien goedkoop zelf aan te brengen. We hebben de noppenfolie iets er boven uit laten steken waardoor er minder vocht achter komt, of je het helemaal kan tegenhouden weet ik niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu