Opstartstroom koelkast beperken

Arnold

  • #1
In een vorige post stelde ik een vraag over een overstroomrelais ( In een off-grid zonnepanelen-systeem maak ik gebruik van een stroomrelais die de verwarming van de elektrische boiler (1500 watt) inschakelt bij voldoende zon en weinig overige vraag.). Deze werkt nu: als er minder dan 1.000 watt wordt gevraagd gaat de elektrische boiler aan. Maar....
Het relais wordt ook geactiveerd als koelkast of diepvries aangaan. Een bekend opstart fenomeen begrijp ik. Ik zou dit graag willen oplossen, maar hoe? Ik las over dikkere draden, netfilter, condensator. Iemand een idee hoe ik deze spanning omlaag kan krijgen? Halveren zou al voldoende zijn in mijn geval.
 

Lampje45

  • #2
Ik vind de vraagstelling toch wel wat warrig.

Bedoel je de aanloopstroom?
Die kun je niet beperken want dan slaat de compressor niet aan en verbrandt de motor. Je zal het in commando signaal van het overstroom relais bijv. met een seconde moeten vertragen, zodat de aanlooppiek niet tot inschakelen leidt
 
Laatst bewerkt:

Arnold

  • #3
Ja inderdaad niet helder geformuleerd... Het gaat me om het beperken van de piek spanning bij het starten van de koelkast. Dan wordt er even veel stroom verbruikt die mijn systeem dus in de war brengt. De koelkast is maar zo'n 100 watt, maar bij de start wordt dus wel het 10-voudige verbruikt.
 

Lampje45

  • #4
Je haalt spanning en stroom door elkaar heen.
Het gaat om een piek in de aanloopstroom en niet in de spanning.
Deze hoge aanloopstroom komt omdat dit type gesloten compressoren niet onbelast aanlopen en gelijk al de volle arbeid moeten leveren, ook bij de start. En als je daar aan gaat knutselen, dan is de kans groot dat de compressor niet meer door zijn dode punt komt, stil blijft staan en verbrandt. En dit is vrij kritisch. En ook oppassen geblazen met het voeden via allerlei snoerhaspels.
 

Arnold

  • #5
Ok. Is het ook niet mogelijk om de ontstane piek te dempen mbv bv een netfilter of iets dergelijks?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Misschien is het mogelijk door er een "thrue online" UPS tussen te plaatsen.
Een "thrue online" UPS maakt de spanning altjid aan vanuit de accu's en laadt accu's via de netspanning.
Ik weet het niet zeker, maar het is een idee.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Maakt die 100W van de koelkast uit voor de beslissing of je de boiler aan wilt hebben of niet?

Is het anders misschien een optie om de stroom van de koelkast niet door het stroomrelais te laten lopen?
 

Arnold

  • #8
Nou, het gaat niet om die 100 watt, maar om de piek van zo'n 1000 watt die wordt gegenereerd. Aangezien mijn relais op 1000 watt staat, slaat het relais dan aan. Er is geen mogelijkheid om een startvertraging op te geven bij het relais (wel een stopvertraging). Ik las over een vertragingsrelais. Zou ik daarmee een vertraging kunnen bewerkstelligen in het aanslaan van het overstroomrelais?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Vandaar mijn vraag: Moet die stroom door het relais lopen of kun je die ervoor aftakken?

Aangezien het nominaal "maar" 100W is zou ik me kunnen voorstellen dat die koelkast niet zo'n spannende factor is om te beslissen of de boiler aan mag of niet?
 

Lampje45

  • #10
Maak eens een schetsje van hoe deze schakeling nu zit, want ik kan niet zien wat jij hebt geinstalleerd.
 

Arnold

  • #11
Dit is de versimpelde weergave van de groepenkast (uiteraard zijn er ook ALS).
Versimpelde weergave overstroomrelais.jpg

Het principe:
Ik heb in Frankrijk een semi offgrid systeem die niet terug kan leveren aan het net, maar wel bijgevoed kan worden uit het net (hybride systeem), met zonnepanelen die zo'n 2000 watt max kunnen leveren.
Het overstroomrelais meet het verbruik van alle groepen excl. de boiler. Als dit meer dan 1000 watt is wordt de groep 'boiler'uitgezet. Verder heb ik nog een schemerrelais geïnstalleerd die er voor zorgt dat de boilergroep pas aangaat bij meer dan 20.000 lux zonlicht.
In de praktijk werkt dit perfect: als er voldoende zon is warmt de boiler op, tenzij er een ander groot apparaat (vaatwasser, wasmachine o.i.d.) aangaat, dan stopt de opwarming.
Het is een klein systeem: de hele stoppenkast heeft een 16A hoofdschakelaar, maar voldoet voor ons prima.
Alleen de koelkast en de diepvriezer gooien dus roet in het eten: als die aanspringen activeren ze het relais, dat dus overbodig mijn boiler uitschakelt. Aangezien ik een stopvertraging van 2 minuten heb ingesteld (tbv de wasmachine) scheelt dat opwarmingstijd. Bovendien wordt het relais overbodig belast. Het zou dus mooi zijn als het relais die korte piek negeert. (Kan dit met een vertragingsrelais?).
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Zet de boiler met een contactor direct aan het net.
Stuurmmet het stroomrelais een tijdrelais en geef die een vertraging en stuur daarmee de contactor, zo kan je dus voorkomen dat een piekSTROOM direct je boiler uitschakelen maar pas als de.stroom langer dan xx seconde aanwezig is.
 
  • Like
Waarderingen: Arnold en Lampje45

Arnold

  • #13
Ah top! Dat is een oplossing van gevorderden... Die ga ik uitvoeren.
Dank voor het meedenken!
 

Arnold

  • #14
Nagekomen vraagje nadat de oplossing bezonken is...
Klopt het dan ook dat het overstroomrelais minder wordt belast (die schakelt tenslotte alleen het tijdrelais) en de contractor het eigenlijke 'zware werk' doet (de boiler schakelen)?
 

Arnold

  • #15
En nog een vraag.... Ik zie nu dat het relais dus bij de piekstroom geactiveerd wordt, het rode lampje brandt 2 minuten en het relais geeft geen stroom door. Ik snap dat het tijdrelais geactiveerd wordt, maar wacht die dan ook niet 2 minuten voordat de vertraging wordt gestart en de contactor wordt geactiveerd?:shock:
 

Lampje45

  • #16
Geef eens wat gegevens van je stroomrelais.
Dan kan ik de werking bekijken.
Hoe schakelt hij?
Wat zijn de instelmogelijkheden? Schakelt hij spanningsloos?
Of schakelt hij inwendig de vermogens relais zodat je daar niet bij kunt komen?
Zitten er piekvertragingen in om te stellen?
Met een afzonderlijk relais zal het stroomrelais ontlast worden.
Dat is juist.

Je zou ook groep 5 buiten de prioriteitsschakeling kunnen houden.
De piekstromen van was- en droogmachines geven geen problemen?
 

Arnold

  • #17
Dit is em:
Wat betreft de wasmachine: die vraagt zoveel stroom dat het relais eigenlijk gedurende het hele programma geactiveerd blijft. Het was hierbij wel nodig om de vertraging van het relais op 2 minuten te zetten aangezien de vraag van de wasmachine voortdurend wisselt. Zo wordt dan niet 100 keer per wasbeurt de boiler aan- en uitgezet....Deze werking vind ik wel ok, ook omdat de wasmachine de stroom voornamelijk van de zonnepanelen krijgt. De koelkast en diepvries schakelen natuurlijk ieder uur van de dag een paar keer, dus dat is hinderlijker.
Inderdaad heb ik de koelkast en diepvries nu buiten het systeem gehouden, maar das wel jammer want die kunnen ook door de zonnepanelen gevoed worden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Mijn idee was om groep 5 voor het stroomrelais aan te sluiten, maar wel achter de omvormer. Dan worden ze wanneer mogelijk nog steeds gewoon gevoed door de zonnepanelen.

Alleen schakelt het spul dan niet bij 1000W, maar ergens tussen de 1000W en de 1100W (instelling relais + vermogen koelkast). Dat leek me in dit geval niet zo erg, het is toch geen exacte wetenschap (de opbrengst van de zonnepanelen zal ook wel eens 100W meer of minder zijn ondanks licht >20.000 lux). Eventueel het relais op 950W instellen ofzo.

Maar met een vertraagd relais kun je het natuurlijk ook oplossen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Een tijdrelais kan je op specificatie kopen.
Opkom vertraagt, afval vertraagt en combinaties van beide.
En dan heb je nog multi relaissen die kan je instellen op een hele reeks.
Jij hebt een afvalvertraagt nodig met reset functie. Zodat de contactor pas uitgaat als het stroomrelais een bepaalde tijd is uitgeschakeld en binnen die tijd bij terugkomen niet reageert.
 

Arnold

  • #20
@XanderH Slim idee. Het is wel iets gecompliceerder uit te voeren, want de groep van de koelkast heeft ook nog andere aansluitingen en dan moet de stoppenkast wel wat verbouwd worden met een aparte aardlek alleen voor de koelkast... Maar ik ga kijken hoe ik het uit kan voeren.
@The headhunter Ok duidelijk, bedankt voor je uitleg!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu