Opstartstroom koelkast beperken

Arnold

  • #21
Nog even een andere denkrichting....Ik zou het probleem van de ontstane piekstroom het liefst bij de bron aan willen pakken in plaats van later te corrigeren. Zou het helpen om de koelkast en diepvries zelf rechtstreeks op een inschakelvertraging (tijdrelais) aan te sluiten of om met een speed controller de spanning te verlagen?
Ik denk dat een kleine verlaging van de piekstroom al resultaat op kan leveren.
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #22
Ik denk dat we je genoeg argumenten gegeven hebben, waarom dat niet kan.
Als jij zo denkt, dan moet je dat maar uitproberen, het is tenslotte jouw installatie.
Waarom heb je eigenlijk de vraag hier gesteld als je zelf al een oplossing weet? Die blijkbaar al in beton gegoten zit?
 

Arnold

  • #23
Nou ja, dat is natuurlijk niet mijn bedoeling en ik vraag het niet voor niks :oops:. Ik waardeer het juist zeer dat er zo meegedacht wordt! Ik zag echter dat al snel het spoor van de relais werd ingezet en ik vroeg me later af of het andere spoor niet ook iets zou kunnen zijn. Als dat een nogo is dan ga ik die kant natuurlijk niet op... Nogmaals: ik vind het juist top dat er zo wordt meegedacht :super:.
 

Lampje45

  • #24
Ik heb de datasheet bekeken en zou je op de uitgang van de boiler een dinrelais van 230 v 16A kunnen zetten met een uitschakel vertraging van 0,5 seconde. De tijdinstelling voor de wasmachine zou ik weer terugbrengen zodat de boiler weer optimaal aangestuurd wordt. En pas afgeschakeld wordt al er energie naar de verwarming van de wasmachine gaat. Dus dat de schakeling weer echt gaat sturen op maximaal vermogen.
Compressormotoren van dit type hebben al hulp nodig van een startcondensator om op toeren en de juiste draairichting te komen. Als een startcondensator wat in capaciteit afneemt geeft dit direct gevolg voor het koppel.
Als je via een toerenregeling wilt werken zal je een 3 fasen draaistroom compressor moeten laten plaatsen. Want dat mag je, vanwege het koelmiddel, niet zelf doen. Een zeer kostbare operatie.
 
  • Like
Waarderingen: Arnold

Arnold

  • #25
Heel duidelijk, zeer bedankt voor je bestudering en je reactie! Het is me uiteraard nu doorgedrongen dat dit de enige juiste manier is. :prima: Dit forum is voor mij bijzonder waardevol....
 

stefan9

  • #26
Een andere mogeljike oplossing is home automation: daarmee kun je het actuele verbuik van meerdere apparaten apart meten en scripting gebruiken om de schakelogica precies zo te maken als je zelf wilt.
 

Arnold

  • #27
Ik hoop dat ik het goed begrepen heb... In het volgende schema heb ik dit schematisch weergegeven.
Weergave keuze relais.jpg

Als ik het goed heb zijn er 2 keuzen, namelijk met of zonder contactor (wat is daar het voor- of nadeel van?).
Klopt de automaat van 16A als zekering ook?
Ik zou het zeer waarderen als iemand (Lampje45?:bedankt:) het zou willen beoordelen.

Alvast bedankt en hartelijke groet
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #28
Een contactor is gewoon hetzelfde als een relais.

Nu schakel je de boiler met een relais (het stroomrelais).

Bij optie A schakel je met een relais (het stroomrelais) een ander relais (het tijdrelais) waarmee je de boiler schakelt.

Bij optie B schakel je met een relais (het stroomrelais) een ander relais (het tijdrelais) waarmee je weer een ander relais schakelt om uiteindelijk de boiler te schakelen.

Ik zie het nut niet zo van relais blijven stapelen... Natuurlijk moet je er wel op letten dat de relais waar uiteindelijk de hoofdstroom doorheen loopt geschikt zijn voor de belasting.

Die 16A zekering kan ik zo uit context (de rest van de installatie, de omvormer etc.) niet zo goed plaatsen, dus ik heb even geen idee... Wat zijn al die andere blokjes (1 t/m 10) die je tekent nog? Ook zekeringen?
 

Arnold

  • #29
Die andere blokjes zijn inderdaad groepen.
Nou, oorspronkelijk had ik inderdaad alleen het stroomrelais, maar aangezien ik een vertraging nodig heb vanwege de piekstroom van de koelkast, is daar een tijdrelais aan toegevoegd. Mijn stroomrelais heeft die mogelijkheid niet.
Van een andere beantwoorder kreeg ik de optie van de contactor te horen, maar ik heb zelf ook een vraag over het nut. Ook al zou ik me kunnen voorstellen dat dat een ALS (tbv de boiler) scheelt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #30
De toevoeging van het 2e relais vanwege de extra functies was me duidelijk. Maar een 3e lijkt mij niet nodig.

Welk tijdrelais heb je op het oog? Deze kan toch vast ook wel de stuurstroom en hoofdstroom uit verschillende stroomkringen krijgen? Dan loopt de stroom van de boiler niet meer door het contact van het stroomrelais.

Wat is de waarde van al die andere zekeringen?

Hoe scheelt dat relais een aardlekschakelaar voor de boiler? Je kunt hem niet voeden uit die andere aardlekschakelaars, want dan loopt de stroom door het stroomrelais.
 

Arnold

  • #31
Ehm, tja ik ben geen specialist in relais, maar ik heb een overstroomrelais aangeschaft die een secundaire groep uitschakelt bij te veel verbruik door de primaire groepen. Kan een tijdrelais dat dan ook?
Dit is een weergave van mijn (weliswaar kleine) groepenkast: de andere zekeringen zijn dus de groepen die altijd stroom krijgen, terwijl de boiler uitgaat als er teveel wordt gebruikt (m.a.w. er gaat een groot apparaat aan).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #32
Volgens mij komt mijn boodschap niet echt over... ik schrijf nergens dat het stroomrelais weg kan. Ik zeg alleen dat hier geen hoge stroom meer doorheen loopt als je het tijdrelais toevoegt. Dat zal er schematisch namelijk ongeveer zo uit zien:

IMG-20210413-WA0000_copy_580x334.jpg

En dat is toch zo ongeveer precies wat je zelf intekent met dat extra 3e relais?

Die laatste heeft dus geen meerwaarde. Het stroomrelais en tijdrelais natuurlijk wel.

Kun je misschien uitleggen wat je hiermee bedoelt:

Arnold schreef:
Ook al zou ik me kunnen voorstellen dat dat een ALS (tbv de boiler) scheelt
?

Je vraagt of de zekering van 16A klopt. Daar kunnen we werkelijk niets zinnigs over zeggen zonder precies te weten wat ervoor zit (aansluiting netbeheerder, omvormer) en wat erna zit. Daarom vraag ik ook naar de waarde van die zekeringen 1 t/m 10. (16A? 10A? 6A?)
 

Arnold

  • #33
Ok, het ligt ongetwijfeld aan mijn gebrek aan kennis, maar ik snap inderdaad niet zo goed wat daar dan het effect van is. De 2 relais blijven. Maar wat is het effect van jouw opmerking over de hoge stroom: moet er iets veranderen in mijn schema?
Wat betreft de zekering: de stroom wordt ontvangen van een omvormer die max 16A kan leveren. De groepen erna zijn van 6A tot 16A: ik heb de amperages toegevoegd in mijn schema:
Weergave keuze relais.jpg


De zekering van 16A helemaal links is toch voor het zekeren van de relais?

Wat betreft mijn opmerking over de ALS en contactor: het was meer een vraag wat het nut daarvan is. Ik vroeg me daarbij af (als vraag) of je de contactor soms kan onderbrengen bij de ALS van grp 6,7,9 en 10. Maar ik heb zelf een aparte ALS voor de boiler en geen contactor , dus het is slechts een bijvraag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #34
Een contactor is iets heel anders als een relais.
Met een relais stuur je kleine stromen/ spanningen. Met contactoren stuur je lasten deze hebben inwendig een andere constructie.
Een tijdrelais vind grote inductieve lasten op de contacten niet leuk.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #35
@Arnold Als het tijdrelais geschikt is om de belasting te schakelen, heeft een extra contactor / magneetschakelaar / relais geen meerwaarde. Een boiler is geen inductieve last maar een resistieve.

Ik snap niet helemaal hoe je de boiler wilt onderbrengen bij de ALS van groep 6 t/m 10. Dat zou toch betekenen dat de stroom van de boiler ook gemeten wordt door het stroomrelais? Dat wil je natuurlijk niet. (Want dan schakelt de boiler uit omdat de boiler inschakelt :denk:)

Of worden groep 6 t/m 10 net zoals de boiler OOK uitgeschakeld bij een hoge afname in groep 1 t/m 4 (5?) ? Dat is info die nog niet eerder in het topic stond. In dat geval: Zou je dan niet liever al die groepen door het tijdrelais laten schakelen? Anders staat je boiler weliswaar niet meer te klapperen als de koelkast schakelt, maar de rest nog wel?

16A zekeringen achter een 16A zekering plaatsen heeft geen meerwaarde, bij kortsluiting schakelt het waarschijnlijk allebei uit.
 

Arnold

  • #36
Ok, maar de relais moeten toch ook gezekerd worden?
Wat betreft de aparte ALS voor de boiler: dat laat ik uiteraard zoals het in mijn schema staat: apart voor de boiler.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #37
Uiteraard moet dat stukje van de installatie ook zijn beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting, maar geen idee of daar nog een zekering tussen moet. Wellicht is de uitgang van de omvormer ook al wel beveiligd.

Waarom reageer je steeds zo selectief? Als je toch alleen op mijn laatste alinea reageert dan had ik de andere 3 ook niet hoeven typen...
 

Arnold

  • #38
Nou de rest leek me duidelijk: een extra contactor heeft volgens jou geen meerwaarde. Verder heb ik antwoord gegeven op de contactor bij de ALS onderbrengen, wat niet kan dus dat spoor ga ik dan niet meer op. Blijft nog de zekering over, of klopt dat niet?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #39
Het is mij op het moment niet meer duidelijk wat er nou precies wordt geschakeld door het stroomrelais. Ik dacht alleen de boiler, maar je laatste posts en je schema's waarbij er 2 lijntjes rechts uit dat relais komen waarbij alleen de bovenste is voorzien van de tekst "prioritair" doen me daar aan twijfelen.

Vandaar dat ik letterlijk de vraag stelde: "Of worden groep 6 t/m 10 net zoals de boiler OOK uitgeschakeld bij een hoge afname in groep 1 t/m 4 (5?) ?". Daar heb ik nog geen antwoord op gezien. Misschien kun je het dus wel met een ALS minder af.
 

Arnold

  • #40
Ok, nee alleen de boiler wordt geschakeld. Het woordje 'prioritair' moest op beide lijntjes slaan...Dus de groepen 6 tm 10 zijn ook prioritair.
Jij zei ook nog dat er geen hoge stroom loopt door het stroomrelais bij toevoeging van het tijdrelais. Dat snap ik, maar heeft dat ook nog consequenties in de uitvoering? Betekent dat een andere aansluiting van stroomrelais en/of tijdrelais? Zoals je merkt heb ik geen ervaring met relais.:?
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu