Ontkoppelen van overdrachtsgeluid via schroeven

Sander02

  • #1
Stel je hebt een mooie voorzetwand gemaakt maar die zit op een aantal punten geschroefd in plafondbalken en vloer. Er zit wel verend materiaal tussen, maar ja de schroeven gaan daar dwars doorheen.

Bestaat er nu een oplossing om zo n wand niet te hoeven slopen maar toch de schroeven (of in ieder geval de meeste) te vervangen voor iets wat de boel toch stevig op z n plaats houdt maar weinig trillingen overdraagt?

Het zou namelijk zo zonde zijn als blijkt dat zo n voorzetwand (momenteel aleen nog houten balken skelet) door die schroeven alsnog redelijk nutteloos blijkt te zijn.

Dan denk ik zelf aan schroef eruit, gat groter maken waar dan een schroef doorgaat met iets van rubber eromheen of de de balk tussen iets klemmen zodat die zeg maar leunt.

Ik had deze vraag al hier gesteld en ook uitgebreid antwoord gekregen:
Geluidsisolatie vraag

Maar het is toch erg lastig om de 2 daar genoemde voorbeelden te gebruiken als je muur al staat.
 

Roman

  • #2
Sander,

Ik heb je vorige topic er nog even bijgepakt. Wellicht had je gewoon daar verder kunnen schrijven, maarjah het was al gesloten.

Goed, ik heb je een paar voorbeelden gegeven. Toegeven, die dingen zijn in NL niet zo makkelijk verkrijgbaar, ik importeer die rotzooi gewoon. Koste een paar centen maar ik weet wel wat ik krijg.

Maar, je hebt een doos-in-doos constructie gebouwd, inclusief verlaagd plafond (wat in dit verhaal essentieel is) waar door de wanden dus blijven staan (het plafond verbind alles weer). Waarom heb je de wanden dan aan de muur cq het plafond geschroefd? Da's nou echt zonde!

Gewoon die schroeven er uit draaien, als het goed is dan blijft alles staan omdat je een doos-in-doos hebt gemaakt. Zo niet, leg dan ff piekfijn uit hoe je het wel hebt gedaan.
 

Roman

  • #3
Ps. foto's van je constructie?
 

Sander02

  • #4
Waarschijnlijk kan ik de schroeven net zogoed laten zitten aangezien ik de voorzetwand dan wel los kan maken van plafond en vloer, maar ja de balken van het verlaagde plafond die aan de voorzetwand zijn bevestigd zitten aan de andere kant geschroefd tegen een soort van hoofdsteun constructie van het huis. Als ik daar onderdoor zou gaan werd het plafond wel erg laag. Achteraf had het wel anders gekund, maar pech, dan maar niet zulke goede isolatie.
Wil eigenlijk gewoon die kamer dicht hebben. De voorzetwand burenkant en een klein stukje plafond ligt nog open.

Hier 2 foto's. Eentje al wat ouder toen plafond nog helemaal open was. Daar zijn inmiddels ook wat balkjes tussen gekomen.

Kant voorzetwand. Op de groene balken boven zit deze op een paar plekken vastgeschroefd. En dan bedoel ik alleen de bovenste balk van de voorzetwand. Het verlaagde plafond zit echt een stuk onder het groen wat op de foto niet zo lijkt.



Andere kant kamer, net geen goeie foto. Na de draagbalk loopt plafond nog een klein stukje door. De daagbalk doorbreekt het verlaagde plafond dus.



Kijk het is altijd nog mogelijk om later de vloer van vliering even weg weg te halen en de verlaagde plafond balken op een andere manier aan die draagbalk te monteren met ontkoppeling, maar dat zal erg lastig worden want dan zal je de schroeven moeten doorzagen of de balken zelf maar ja de gipsplaten zitten er dan natuurlijk nog op.

Sowieso gaat de vlieringvloer nog open omdat ik de glaswol van bovenaf ga aanbrengen.

Ongeacht de flankeringslekken zal er toch wel een aardige demping optreden als je niet te harde muziek maakt? en ik kan dus wel die schroeven van voorzetwand losmaken (tenminste bijna allemaal) maar ja in hoeverre dat uitmaakt? Of is het echt zo van hoe minder flankering hoe beter? Sowieso zitten ze volgens mij niet in de vloerbalken, maar alleen in de vloerlatten. Daarnaast komt er nog een dempende vloer in.

Een voordeel van de schroeven in plafondbalken laten zitten is dat het de vloerbalken wat ontlast. Is natuurlijk een enorm gewicht bij gekomen op de verdieping met al dat gips.


Je zit dan toch in soort van doos, alleen wel een flankerende doos
:mrgreen: Maar gipsplaten zullen toch wel wat dempen?
 

Roman

  • #5
Flankering is een geluidspad wat door de materialen heen trilt, dus ook door het gips. Een stijf materiaal flankeert meer dan een flexibel materiaal.
Bij luchtgeluid is juist de massa weer van belang.

Vandaar de combinatie Massa-Vering-Massa.

Lood is wat dat betreft een hele goede isolator die de juiste eigenschappen heeft om zowel lucht- als contact geluid te verminderen. Immers, het heeft massa EN is flexible.

Dus, ja! Die ene schroef maakt wel degelijk verschil. Je constructie is zo sterk als de zwakste schakel.

Uiteraard moet je soms leven met de mogelijkheid die je hebt, in jou geval is het de hoogte van de ruimte. Doordat je het plafond hebt bevestigd aan de bestaande constructie verlies je meteen je doos-in-doos idee. Het is nu een semi-zwevende ruimte.

Elke schroef die je er nu nog uit kan halen is winst.
Wel moet ik er bij opmerken dat de meeste overlast van luchtgeluid is. Een paar speakers die staan te brullen trillen uiteraard wel en geven dit aan je kamer door, maar de luchtdruk die wordt geproduceerd zal de meeste overlast verzorgen.

Dus mee massa is meer winst. Tenzij je met je band gaat staan oefenen en er een stevige bass-speaker op de grond staat, dan zul je het niet redden met deze constructie. Althans, niet zoals je ws hoopt.
Tuurlijk kom je een heel eind.

Maar "goed genoeg" is bij mij vaak geen optie. Tenzij het echt niet anders kan. Je moet soms leven met de enige oplossing die mogelijk is.

Dus beslis zelf wat je kunt doen. Ik zou zeggen, laat de schroeven in het plafond zitten en probeer die van de wanden te verwijderen. Check wel of je constructie stevig is/blijft. Eigenlijk zou je het ook nog moeten laten keuren.

Wanneer je met de kamer klaar bent kun je natuurlijk ook altijd nog een zwevende vloer OF je trillende voorwerpen op een zwevend plateau zetten. Hierdoor verbreek je gedeeltelijke de trillingen van de bron naar je kamer wat dus de flankering verminderd.
 

Sander02

  • #6
Hartelijk bedankt weer Roman voor je uitgebreide antwoord. Ik zal er nog een paar schroeven uitdraaien en de verhoogde vloer was ik nog wel van plan. Van die zooi niet gebruikt groen spul met daarop een stevige plaat en dan ondervloer en en laminaat aangezien dat vloerkleed toch niet zoveel doet kwa demping wat jij mij ooit vertelde.
 

Roman

  • #7
Da's een goed idee :) Let wel dat die groene platen wel enige massa nodig hebben om in hun functie te werken. Dus 2x15mm MDF is geen overbodige luxe. Je zou er zelfs nog een plaat gips tussen kunnen doen.

En anders gewoon glaswol gebruiken, maar daar kunnen we het dan later over hebben :mrgreen:

Voor nu eerst maar die schroeven aanpakken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu