Voorzetwand tegen luchtgeluid: ontkoppelen of niet?

Musicus

  • #1
Ik wil in onze slaapkamer een voorzetwand (laten) plaatsen zodat ik de buren niet meer hoor praten. Of in ieder geval, om dit te verbeteren.
Jaren '50 huis, vloer van beton, plafond van gipsplaten die aan de zolderbalken hangen.
Nu hebben we ook contactgeluid (deuren die dichtslaan, mensen die op de trap lopen) maar dat stoort ons minder, en dit zal je nooit kunnen wegkrijgen zonder een box-in-box constructie.

Mijn vraag is: Als ik ga werken met metalstud, kan ik die dan gewoon op de vloer en tussenwanden schroeven zonder te gaan werken met vilt en ontkoppelingen? Uiteraard houden we de muur met de buren vrij.

Ik twijfel omdat ik altijd lees dat je moet ontkoppelen, maar in dit topic https://www.klusidee.nl/Forum/topic/ontkoppelen-metal-stud-profiel.27350/ stelt Roman (de deskundige) dat dit niet zoveel uitmaakt en dat je het jezelf niet moeilijker moet maken.

Ik wil de spouw gaan vullen met platen glaswol/steenwol en daarna een dubbele laag Fermacell en afkitten. Ik zou willen kiezen voor Fermacell omdat je daar nog normaal een lampje in kan schroeven.

Graag jullie advies.

Ps, ik heb alle topics wbt geluidsisolatie doorgelezen maar ik kom dus wat tegenstrijdige dingen tegen.
 

Musicus

  • #2
Niemand die hier een goed idee over heeft?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik wil alleen dit aan je kwijt. Wij hebben ook wat last van de buren. Jaren geleden moest ik onder de pannen en de ruimte van het knieschot zijn. Ik kwam tot de ontdekking dat het metselwerk zeer slordig was uitgevoerd. Het was boven de plafonds tussen ons een opengat. Een wand zou niet veel geholpen hebben.[/i]
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Kwaad kan de ontkoppeling in ieder geval niet. Zorg dat de fermacell rondom de vloer en wanden niet raken.

Er zijn ook platen die je tegen de wand aanplakt.

Het beste is de wand door te zetten boven het plafond, tenzij het plafond ook geluidswerend is uitgevoerd.
 

Musicus

  • #5
Hierbij een terugkoppeling van hoe ik het heb uitgevoerd.

Houten frame, los van de achterwand. Deze nauwkeurig gevuld met glaswol. Daarna de eerste laag gips er tegenaan en deze rondom afgekit. 2e laag gips dakpansgewijs geschroefd en ook deze laag rondom afgekit. Naden voorzien van gaas en deze dichtgesmeerd. Komende dagen zal ik de muur gaan behangen met vliesbehang.

Dank voor de tips!







 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Prima zo! Ik zou alleen wat meer schroeven gebruikt hebben :wink:
 

Musicus

  • #7
Je doelt dan op foto 3 denk ik? Daarover zit nog een 2e laag gips die is vastgeschroefd om de 30cm. Met lange schroeven, dus door de eerste laag gips heen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik gokte foto twee de eerste laag en drie de tweede. Maar zo te horen zit het wel goed :prima:
 

Lasz82

  • #9
Hoi, ik weet dat dit onderwerp al een paar jaar oud is, maar ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat wat je er mee behaald hebt met betrekking tot de demping van het geluid van de buren.

Ben je tevreden met het resultaat? Is het een verbetering? Kun je de buren nog horen?

Ik wil zelf namelijk ongeveer hetzelfde gaan doen bij een wand in mijn woonkamer. Erg dun wandje dat veel (lucht)geluid doorlaat (praten, radio, parkietjes) Ik was benieuwd of een dergelijk wandje wat je hier zelf hebt neergezet daar verbetering in zou kunnen brengen.

Alvast bedankt!

Groetjes,

Laszlo
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu