Ontkoppelen metal stud profiel

Etmpama

  • #1
Hallo,

Ik ben van plan om een voorzetwand te maken ter verbetering van geluidsisolatie.
De voorzetwand wordt gemaakt op basis van metal stud profielen afgewerkt met een dubbele laag gipsplaten. Spouw wordt voorzien van glaswol.

Om deze constructie te ontkoppelen van de bestaande constructie wil ik bouwvilt o.i.d gebruiken.
Welke producten/materialen komen hiervoor in aanmerking ? Waar zijn deze dan te verkrijgen ?

Alvast bedankt voor uw reactie.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ga eens even kijken bij een professionele bouwmaterialen handel in de buurt.
Daar kun je alles krijgen, en ook nog een goede voorlichting over het gebruik van de materialen.

Adressen worden op dit forum verder niet gegeven.
 

Etmpama

  • #3
Bij de bouwmaterialenhandel hebben ze eigenlijk alleen maar de rollen bouwvilt van 5 mm. dik. Als ik de akoestische bedrijven bekijk dan gebruiken die weleens systemen met een isolatiestrook van 1 cm. dikte of meer. Ook kwam ik op dit forum iemand tegen die de groene ondervloer plaat gebruikt heeft. Ik twijffel of een dikte van 5mm. voldoende is. Met een belasting van 2 gipsplaten houd je van die 5mm. helemaal niets meer over.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #4
Er is zelfklevend PE-band in verschillende breedtes in de handel.
 

Roman

  • #5
Wat je je eerst moet afvragen; heb ik ontkoppeling nodig.

Hoe ga je de MS (metalstud) bevestigen op de grond, wand en plafond?
Wat is het gewicht van de muur. (-> Hoeveel "vering" heb je nodig)
Wat voor geluid wil je voornamelijk tegen houden? (waar komt het geluidvan daan)

Over het algemeen adviseer ik om geen ontkoppeling te gebruiken omdat het niet alleen te verwaarlozen is, maar vaak ook teniet wordt gedaan door bestaand flankerend pad zoals de grond, wand en/of het plafond.
 

Etmpama

  • #6
In veel "handleidingen" wordt aanbevolen om de voorzetwand geen contact te laten maken met de bestaande constructie. Vandaar dat ik de metalstudprofielen van de muren, wand en plafond geïsoleerd wil hebben.
De metalstud wil ik bevestingen met slagpluggen op wanden en vloer en met houtschroeven op het plafond.
De voorzetwand moet luchtgeluid (praten, overgaan telefoon) en contactgeluid (dichtslaande deuren, traplopen) van de buren verminderen.
Onze 2 onder 1 kap woning is niet gespiegeld. Onze woonkamer grenst dan ook aan keuken, toilet en hal met trapopgang van de buren. De woningscheidende muur is een spouwmuur met spouwankers
 

Roman

  • #7
Wat met name belangrijk is is dat je voorzet wand niet op de bestaande muur wordt geplaatst. Gheh, daarom heet het ook een voorzetwand :mrgreen:

Wanneer je de MS gaat schroeven, door de vilt heen, creeer je opnieuw een flankerend pad en doe je je ontkoppeling te niet.
Tevens lopen je vloer, muur en plafond nog steeds door naar de bestaande muur en zorgen voor flankering.

Ontkoppeling van vloer, muur en plafond heeft dus helemaal geen zin.
Vergeet het lekker. Je spreekt over luchtgeluid (praten etc) die laten je muur echt niet trillen. Dichtslaan van deuren flankeert, zoals gezegd, gewoon door je bestaande vloer, muren en plafond dus ook daar geen winst.

Je voorzetwand zal enkel luchtgeluid tegenhouden, maar da's wel erg fijn.

Metalstud, wol, lagen gips en kitten die handel. suc6!
 

Etmpama

  • #8
Het is de bedoeling dat de slagpluggen de metalstud niet raken, dus ook vilt en een kunststof sluitring er onder. Elders in het forum staat die fotoreportage (waar jij ook in geadviseerd hebt) waar een voorzetwand met een regelwerk van hout gemaakt wordt. Hier worden de liggers ook op een isolatie gezet (groene platen) en worden de schroeven geïsoleerd met vilt. Ik neem aan dat het de bedoeling is dat de voorzetwand niet in trilling gebracht wordt door aangrenzende wanden, plafond en vloer.
Of maak ik nu ergens een denkfout ?
Ook zijn er bedrijven die MS leveren met daaronder al een isolatielaag. Deze moeten toch ook op de een of andere manier bevestigd worden.
 

Roman

  • #9
Het is de bedoeling dat de slagpluggen de metalstud niet raken, dus ook vilt en een kunststof sluitring er onder.
Okay, slagpluggen etc moeten idd met, bijvoorbeeld rubber ringen, ook ontkoppeld worden wil je enig effect bereiken.
Elders in het forum staat die fotoreportage (waar jij ook in geadviseerd hebt) waar een voorzetwand met een regelwerk van hout gemaakt wordt. Hier worden de liggers ook op een isolatie gezet (groene platen) en worden de schroeven geïsoleerd met vilt.
Ik heb in de door jou genoemde rapportage de bouwer niet aangeraden om het frame te ontkoppelen maar ook niet afgeraden. Ik zeg alleen maar dat het veel extra werk is met een hoog risico om het fout te doen voor weinig resultaat. Daarbij zal de "vering" van het materiaal aan de onderkant (waar het hele frame op leunt) moeten worden berekend. Geen vering=geen ontkoppeling. Een te zwaar frame zal het vilt te ver indrukken, een te licht frame zal het vilt helemaal niet indrukken. Wanneer er geen vering optreedt flankeert het verend materiaal.

Tevens zal, en dit heb ik al gezegd, de flankering van de vloer, wand en het plafond gewoon door gaan (tenzij je die ook afzaagt en ontkoppeld)
(met flankering bedoel ik de trillingen die door het materiaal heen gaan)

Wanneer wil je ontkoppeling? Als je een gehele kamer in een kamer gaat bouwen, pas dan heeft hen echt zin. Dus, nogmaals, bespaar je de moeite en bouw lekker je frame op de grond, tegen de muur en het plafond. Vergeet niet te kitten. Waar lucht (en ook licht) gaat, gaat geluid.

Hoe meer massa de muur draagt, hoe beter deze isoleerd. 3 lagen 12mm gips is fijn. Hangt helemaal van je wensen af.

Heb je erg last van de buren, of de buren van jouw? (met name praten, muziek, tv etc)
Met deuren slaan blijft altijd een probleem tenzij je de bron aanpaakt. Dus: niet met deuren slaan :mrgreen:
(en anders een vilt laag in de deuropening zodat het niet knalt maar gentle "plof..." zegt)
Ik neem aan dat het de bedoeling is dat de voorzetwand niet in trilling gebracht wordt door aangrenzende wanden, plafond en vloer.
Of maak ik nu ergens een denkfout ?
Nee je denken is niet fout perse, maar zodra je geluid maakt trillen de aangrenzende wanden, plafond en vloer al. De overdracht van de trillingen van de voorzetwand naar die wanden/vloer/plafond zal altijd minder dan de trillingen die al plaatsvinden in die materialen.
Ook zijn er bedrijven die MS leveren met daaronder al een isolatielaag.
Ja, maar die leveren geen specs en test bewijzen op dat het werkt. Het is vaak onkunde. Daarbij is het "slim" om het als "akoestisch" materiaal verkopen, kassa!
Geloof me, het gros van dergelijke "akoestische" materialen is kolder (helaas).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu