Zwevend Plafond:ontkoppelende montagebeugels of veerregels?

Dennis De Menace

  • #1
Ik zit te brainstormen over de beste methode om een geluidsisolerend zwevend plafond te bouwen.

Wij hebben een verdieping gekocht in een huis uit de jaren 30 in Amsterdam.Het bestaande plafond was een laag gips over een steentjesgaas stucnet dat op houten tengels gespijkerd was, die weer over de vloerbalken liepen.Er was helemaal geen isolatie tussen plafond en de bovengelegen verdiepingsvloer.Onnodig te zeggen dat dit heel erg gehorig was, je hoorde elke voetstap van de bovenburen.
Dit plafond heb ik inmiddels helemaal er uit gesloopt.

Ik heb in het forum een aantal goede bijdragen gelezen over zwevende plafonds en geluidisolatie, en me verder ook behoorlijk ingelezen, maar ik heb toch nog een paar vragen.
Belangrijk is dat ik maximaal 60 mm ruimte heb om onder de vloerbalken te werken, anders zou het plafond voor de ramen gaan lopen.

1-Ik heb begrepen dat het beste geluidsisolerende effect wordt bereikt door de nieuwe tengels niet tegen de balken aan te schroeven, maar deze te ontkoppelen.Nu twijfel ik heel erg tussen ontkoppelende montagebeugels waar ik de tengels aan bevestig (ABC montagebeugels), of metalen Z-vormige veeerregels (Van Knauf of Gyproc)waar ik de gipsplaten tegenaan schroef.
Zijn ontkoppelende montagebeugels nu werkelijk zo veel beter dan veerregels?Behalve het prijsverschil heb ik ook begrepen dat het heel belangrijk is dat de hoeveelheid montagebeugels heel precies berekend moet worden omdat als ze verkeerd belast worden eerder als geluidsversterker kunnen gaan werken.
Ook zou ik met de montagebeugels een of ander systeem moeten bedenken om ze tegen de zijkant van de balken te bevestigen, ik heb geen ruimte om ze onder de balken te hangen, met veerregels zou het net gaan.

2-Uitgaande van het massa-veer-massa principe (waarbij de veer de spouw is tussen plafond en verdiepingsvloer) moet volgens de heersende opinie de spouw voor ongeveer 70% met minerale wol gevuld worden.Nu worden er tientallen soorten isolatieplaten aangeboden, de een belooft nog betere resultaten dan de ander, maar welke soort isolatieplaten biedt nu de beste geluidsabsorptie voor mijn doel, heeft iemand ervaring hiermee?

3-Tot slot; uiteindelijk volgt op de ontkoppelde tengels een dubbele laag 12,5 mm gipsplaten.Ik heb gelezen dat de gipsplaten niet tegen de muur mogen stoten, maar dat er een ruimte tussen moet blijven die afgekit moet worden met een laagje isolatieband tussen gipsplaat en muur.Een tengel tegen de muur om de randen van de gipsplaat tegen te bevestigen is dus echt uit den boze?Of zou een tegen de muur geplakte tengel geen kwaad kunnen, als ik ruimte laat tussen gipsplaat en muur?

Ik hoop dat iemand me verder kan helpen met advies- en dat mijn verhaal een beetje duidelijk is ;-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het best doe je eerst een laag gipsplaat tegen de vloerplanken, daar steenwol tegenaan. Onder de balken een zwevend plafond met verspringend dubbel gips.

Als je het plafond niet alleen aan de wanden kunt hangen, dan zal je ontkoppelde beugels moeten gebruiken. Veerankers zijn hier niet voor bedoeld, zou ik dus niet gebruiken. Waarschijnlijk kunnen die het gewicht ook niet hebben.

Tegen de wand mag je best een rachel schroeven. De gipsplaat hou je altijd los rondom om af te kitten. Er moet zelfs een rachel achter, want anders is de brandwerendheid niet in orde.
 

Dennis De Menace

  • #3
Bedankt voor je reactie!
Ik dacht ook dat veerregels niet geschikt waren als rachels, maar volgens een bevriende aannemer én de firma Knauf zijn déze veerregels dat wel degelijk:
**********************
Van de website:
Verzinkt stalen profiel met specifieke, geluiddempende profilering. Door de gestanste uitsparingen in de zijkanten worden geluidstrillingen omgeleid en daardoor verder gedempt.
Als alternatief voor houten rachels in plafonds welke rechtstreeks tegen de onderzijde van balklagen worden aangebracht.Geeft in vergelijking met houten rachels een zeer goede geluidsisolatieverbetering.


Als deze regels ook goed ontkoppelen zijn ze veel makkelijker te verwerken en veel goedkoper, maar of ze dus even goed werken...?

Dat gipsplaat tegen de vloerdelen had ik nog niet eerder over gehoord, maar zou je dat mogen schroeven?Het lijkt me dat de schroeven dan net zo hard de trillingen doorgeven als de kale planken vloer?

Wat het Rockwool betreft, ik zat ook te kijken naar vlasvezel platen, de firma die het produceert beweert dat het de meest geluidsabsorberende platen in de handel zijn, maar dat beweert natuurlijk elke firma over zijn platen, heeft iemand hier ervaring mee?

Link verwijderd. Mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die veerregels kende ik nog niet. Lijkt me een prima product!

Het principe van massa/veer/massa versterk je door de extra laag tegen het hout. Op de vloer is beter, maar eronder is een goed alternatief. Je mag dit schroeven of lijmen, zolang het er maar strak tegenaan zit. De isolatie doe je daar dan weer strak tegenaan.

Vlasvezel ken ik niet. Bij geluidisolatie geldt dat je zo zwaar mogelijk moet bouwen, en/of met veel absorptie.
 

Bouwknots

  • #5
Een uitstekend produkt voor het beoogde doel zijn kokosregels. Dat waren vroeger in principe spaanplaatregels op kokoshaar gelijmd. De regels schroefde je dan door het kokoshaar vast op de balklaag zodat het geheel trillingsvrij werd opgehangen, de spaanplaat regel werd dan weer gebruikt als raggel/rachel.

Tegenwoordig is het produkt wat verbeterd maar het principe blijft hetzelfde. Even Googlen op "spijkerregel"

Onderstaande tekst komt van de site van de fabrikant

De elastische dempingstrook van de spijkerregel bestaat uit twee lagen: een 10 mm gelatexeerd kokosvilt en 10 of 20 mm polyestervilt. In deze dempingstrook zijn bevestigingsgaten van 8 mm gestanst.

De Montage
De montage van IVI-Spijkerregels is vrij eenvoudig. Allereerst dienen eventuele spleten en kieren in de bestaande constructie dichtgemaakt te worden. Op de bouwdelen waar het aan te brengen plaatmateriaal zal aansluiten wordt rondom het zelfklevende Nevima IVI-Akoestisch band aangebracht. Vervolgens worden de spijkerregels afhankelijk van de ondergrond met slag- of snelbouwschroeven en een volgring bevestigd. Voor dit doel zijn er gaten in de flexibele laag voorgestanst. Als de IVI-Spijkerregels op de vloer worden toegepast, kunnen de speciaal daarvoor geschikte regels los op de vloer worden gelegd.
Trillingen, die eventueel toch door de beplating worden opgenomen, zullen door de verende regels worden gedempt. Daardoor kunnen zij niet aan de bestaande constructie worden doorgegeven.
Om het zogenaamde klankkasteffect te voorkomen, wordt tussen de spijkerregels een geluidsabsorptiemateriaal aangebracht, zoals steen- of glaswol. Dit materiaal dient tenminste 70 % van de spouwdiepte te vullen. (Verwerkingsvoorschriften)
 

Wasda

  • #6
Ja die veerregels ken ik van het buitenland, ze schijnen goed werk te leveren. Ik ben daar ook naar op zoek. Waar zijn die verkrijgbaar?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
We geven hier geen namen en/of adressen van bedrijven, winkels etc.
Zie de forumregels.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu