Schuur voorzien van OSB-platen

Japzz

 • #1
Ik heb een klein schuurtje. Dit is een enkelsteens muur waarbij ik de binnenmuur deel met de buren. Het dak bestaat uit 5x7-balken waar aan de buitenkant dakpannen op liggen.
Ik wil alles gaan bekleden met OSB-platen. Dit omdat het deels isolerend is (ik hoef er niet in te gaan wonen, maar een beetje tochtdicht is wel prettig).

Aan de dakbalken wil ik OSB-platen van 11mm schroeven. Rechtstreeks op de bestaande 5x7 balken.
Aan de muren waar elektra komt wil ik 5x7 balken bevestigen (slagpluggen) in de bestaande muur en daar dan de OSB 11mm tegenaan schroeven. De stopcontactjes zijn dan weggewerkt als hollewanddozen in de OSB-platen.
De overige muren wil ik voorzien van een panlatje en daar dan de OSB-platen tegenaan schroeven. Ik heb me laten vertellen dat het verstandig is om wat luchtruimte tussen de muur en OSB-plaat te houden, klopt dit?

Ik ben niet van plan om zware dingen aan de platen te gaan hangen. Hooguit een bezem o.i.d. Op 2 plekken komt een keukenkastje, maar hier wil ik achter de OSB-plaat een 5x7 balk maken om daaraan het keukenkastje op te hangen, dus niet aan de OSB-plaat.

Het is niet de bedoeling om alles volledig te isoleren, maar meer wat gemak te hebben om een keertje iets in de muur te schroeven en alles een beetje een nette uitstraling te geven.

Is dit allemaal reëel bedacht van mij of zie ik belangrijke zaken over het hoofd? Overige tips & tricks zijn van harte welkom!

Alvast bedankt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Japzz schreef:
Dit omdat het deels isolerend is (ik hoef er niet in te gaan wonen, maar een beetje tochtdicht is wel prettig).
Het meest slechte wat je kan gaan doen. Om het klimaat in een onverwarmd schuurtje te houden is tocht weren. Die tocht zorgt ervoor dat de temperatuur en de luchtvochtigheid zoveel mogelijk gelijk kan blijven aan die van buiten.
 

Japzz

 • #3
@Wgb Wat bedoel je precies met het meest slechte dat ik kan doen? Er zitten nu ook geen luchtgaten of roosters in de schuurmuren. Of bedoel je dat ik juist géén tocht moet weren?
Het enige waar tocht naar binnen kan gaan is denk ik tussen de dakpannen door. Zou je dan adviseren om het dak niet te voorzien van platen? Of wat zou je anders adviseren in deze situatie?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Je schrijft:

Japzz schreef:
Ik heb een klein schuurtje
Dan is het toch jammer om hier zoveel ruimte vanaf te snoepen. Electra maak je opbouw. Isoleren heeft geen nut zonder zonder vloerisolatie en zonder in de winter permanent te verwarmen
 

Japzz

 • #5
@Walker De insteek is ook niet om te isoleren, maar om de ruimte voor het oog wat mooier te maken en wat praktischer. Nu moet ik voor ieder haakje eerst in de muur gaan boren enz. Daarom was mijn idee om OSB-platen tegen de muur te maken, maar dan wel met luchtruimte ertussen voor de ventilatie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Dan is een lat van 2 cm ook dik genoeg.
 

Charel

 • #7
Ik zou inderdaad osb van 11 mm tegen de dakbalkjes (kepers) schroeven maar voor de wanden zou ik niet te gierig zijn en 18 mm nemen. Je hoeft dan nergens nog een extra versterking te voorzien, ook die kastjes kan je stevig genoeg vastschroeven in die plaat.
In principe zijn latten van 2 tot 3 cm dik voldoende om leidingen in weg te werken. Daar waar er inbouwdoosjes voor schakelaars of stopkontakten komen zou ik in de bestaande muur nog enkele cm weghakken ten behoeve van de inbouwdoosjes.
 

Japzz

 • #8
Ja, voor alle andere wanden wilde ik inderdaad panlatten gebruiken om achter de OSB-platen te maken. Alleen 1 wandje waar ik dus die stopcontacten heb wou ik die 5x7 balken gebruiken.
Wat me nu alleen nog niet duidelijk is:kan ik nu wel of niet alles bekleden met de OSB-platen? Of moet ik bijvoorbeeld alleen de wanden doen en het dak zo laten zodat er tocht doorheen kan?
 

Charel

 • #9
Als ik het goed begrijp kijk je nu tegen de onderkant van de pannen aan en dus zal de ruimte boven de platen meer dan voldoende verlucht blijven.
Maar ik zou in de ruimte wel twee verluchtingsroosters tegenover elkaar voorzien.
 

Japzz

 • #10
@Charel Een foto zegt meer…. Dit is het dak vanuit binnenuit gezien. Balken met daarop een soort hardboard (?) Daarom dacht ik idd om gewoon tegen die balken te schroeven.

IMG_2302.jpeg
 

Charel

 • #11
Dus van boven naar beneden: dakpannen, panlatten, onderdakplaten, kepers ?
Ben benieuwd wat voor platen men als onderdak heeft gebruikt. Het lijken houtvezelplaten die hun stevigheid verloren hebben door vocht en nu zijn gaan doorhangen. Maar het kan ook dat ze nog hun originele kwaliteit hebben maar destijds gewoon te licht (te dun) zijn genomen.
Misschien eerst eens controleren wat voor platen het zijn, welke dikte ze hebben en of ze vochtschade hebben geleden.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #12
Wat Wgb denk ik bedoelt is dat je in een niet verwarmde schuur zoveel mogelijk ventilatie wilt hebben.
Je hebt minimaal twee openingen nodig die tegenover elkaar zitten zodat er bijna altijd een luchtstroom is.
Heb je dat niet dat is de kans op vocht problemen en dus schimmel of verroest gereedschap groot.
Door het tochtdicht te maken, kan je het er inderdaad slechter op maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Wat voor een vloer kan ook nog een rol spelen. Hoe meer ventilatie dan is er minder kans op vochtig worden van alles en nog wat in je schuur.
Een voorziening maken dat er achter de wanden van onder naar boven lucht kan stromen. Idem met de OSB tegen het dak.
 

Japzz

 • #14
Het is een betonnen vloer. Ik denk dat ik na al deze tips mijn plannen wat bij ga stellen en het beperk tot alleen de wanden. En dan met onderin een lucht-opening en boven ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu