Draad trekken voor elektra in metalstud wand

Hrv1972

 • #1
Hoi allemaal,

Bij alle voorbeelden die ik zie van Metalstud, gebruikt men grotendeels flex leidingen voor de elektra.
Geen probleem als je ze kunt bedraden voordat je de wand dicht maakt, maar vergeet het maar om achteraf nog iets aan te passen. Ik wil dus werken met normale 19mm leidingen. Maar hoe zet ik die in een metalstud wand vast?

Als je de leidingen niet goed kunt fixeren, dan heb je natuurlijk wel een uitdaging als je later een keer een draad moet trekken. Zelfs zonder flex leidingen is een draad trekken als de buis niet goed gefixeerd al een hele uitdaging. Althans, dat is mijn ervaring (vraag maar niet hoe ik dat weet).

Nu vraag ik me dus af hoe jullie je elektraleidingen fixeren in de metalstud wand. Ga even uit van een buis die vanuit het plafond naar beneden komt.
 1. Gebruiken jullie stukjes achterhout om de leiding iedere 40-60cm vast te kunnen zetten?
 2. Gebruiken jullie een lat tegen de zijkant van de metalstud om de leiding op te kunnen fixeren?
 3. Anders?
Ik snap dat in veel gevallen het laatste stukje (20cm) veelal flexbuis zal zijn om bij de doos te komen, maar ik ben benieuwd hoe jullie de gehele leiding vastzetten zodat je er later nog een keer een draad door kunt trekken zonder aan een hartinfarct te bezwijken.
 

Hrv1972

 • #2
Voor de goede orde, het gaat om een voorzetwand, dus ik kan er ook niet van de achterkant bij.
 

Pitmaster

 • #3
Het is geen snelle en nette oplossing maar lijmen met pvc lijm. Normaal voor afvoeren maar werkt prima bij pvc starre pijp.
 

Hrv1972

 • #4
Voor de verbinding tussen de vaste buis en de flexbuis neem ik aan.
Waar het mij meer om gaat is hoe je de elektrabuis achter / aan de metalstud monteert. Die kan niet gewoon los uit het plafond hangen.
 

Sander 1972

 • #5
Een gewoon regelwandje dan kun je alles gewoon vast zetten met clips. Anders een sneltapper en een beugel met een klosje er achter
 
 • Like
Waarderingen: Hrv1972

Pitmaster

 • #6
Zoals ik er nu tegen aan kijk zou ik er gewoon een stuk hout achter monteren en de pijp op het hout monteren. En wanneer je op alle lassen pvc lijm gebruikt zit het zeker vast.
 
 • Like
Waarderingen: Hrv1972

Mitchelt

 • #7
Je kunt ook preflex gebruiken, is flexibele leiding waar alle bedrading al inzit. Werkt een stuk sneller als traditioneel
 

HenkL14

 • #8
Ook met voorbedraad flex kun je achteraf niks meer met de installatie. Welkom in de wereld van duurzaamheid... Bij een aanpassing in een flex installatie moet dus alle draad er uit of zelfs de hele flex. Bij gewone vaste buis kun je, als de bochten normaal zijn aangelegd, altijd wel een draadje bijtrekken. (Ja ik heb een hekel aan flex elektrabuis door ervaring :mrgreen: )

Er zijn ook hollewanddozen die vooraf in de holle wand gezet worden, daar kan dus de vaste buis direct al in gemaakt worden (zie foto).

Het is inderdaad een goede optie om met wat houten latten of stukjes plaatmateriaal een basis in de wand te maken op plekken waar een beugel om de buis mag.

20240401_211412.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Hrv1972

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu