Metalstud wand maken

Nofo

 • #1
Hallo,

Ik zit er aan te denken om binnenkort in de zolder gipswand te maken van metal stud om er een kamer van te maken.
Dit is mijn eerste keer dat ik een wand ga maken daarom heb ik hier een aantal vragen hierover.

Er zit een verlaagd plafond van gips in de zolder kan ik de metal stud hier gewoon aan vastmaken? Zo ja welke schroeven/pluggen kan ik het best gebruiken?

Ik woon in een oude woning uit 1921 en ze hebben toen heel veel bims/drijfsteen gebruikt. De muur aan de linker kant waar ik de metal stud aan vast wil maken is een tussenwand gemaakt van drijfsteen Is dat mogelijk om het daar aan te bevestigen? Zo ja welke schroeven/pluggen kan ik het best gebruiken?
De muur aan de rechterkant lijkt ook op drijfsteen met daarachter metselwerk.


Als er nog andere dingen zijn die ik zou moeten weten hoor ik dat graag.
 

Nth

 • #2
Die drijfsteen muren zijn erg zacht. ik zou overwegen een houten plank (zo breed als de stud) over de hele lengte van boven naar beneden, tegen de muur vast te zetten met zowel (verzonken) schroeven/pluggen alsook verlijmen. Die schroeven zou ik dan ook nog eens afwisselend lichtelijk schuin omhoog en omlaag boren. Waar mogelijk de plank ook aan de vloer en plafond vast. Dan de metal stud staander tegen die plank vastzetten.

Voor beton en steen-achtigen kan je slagpluggen gebruiken. Waarschijnlijk moet je de gaten eerst voorboren in de stud. In hout gewoon schroeven. Ik ga er even vanuit dat je zoldervloer hout is, maar houdt sowieso met schroeven/boren rekening met onderliggende leidingen zoals elektra, gas, water.

Aan het gipsplafond vastmaken? zou ik niet zo snel in de gipsplaat zelf doen, tenzij er een houten balk/rachel boven loopt. Mocht er geen houtwerk lopen en je wilt toch het gips in, dan hollewand pluggen gebruiken.

Gebruik een laserlijn! werkt super handig!

Voor betere geluidsisolatie gebruik je faomtape tussen de stud en vloer/wand.

Gipsplaten aan de boven en onderzijde 2-3mm ruimte laten. Je kunt op de vloer stelplaatjes van 2mm leggen. Die naad later afwerken met flexibele overschilderbare kit. Meet ook bij elke plaat opnieuw de lengte op, vloer en plafond willen nog wel eens hobbelen.

Gebruik AK platen (aflopende kant) Deze zijn veel netter te voegen.
Gebruik ook gaasband in de naden.

Komt er ook een deur in?
 
Laatst bewerkt:

Nofo

 • #3
Ja die drijfsteen muren zijn inderdaad erg zacht. Dankjewel voor je advies met houten plank + lijm vast maken.
Ik had online rond gezocht en ik kwam uit op chemisch anker. Zou dat een optie kunnen zijn om stud aan drijfsteen vast te maken? Of is hout met daarop stud het beste?

Mijn vloer is inderdaad van hout dus ik kan het gewoon vastschroeven. Ik ga goed opletten voor onderliggende leidingen. Goed dat je het zegt.

En ja er komt ook een deur in.

Dankjewel voor alle andere tips die ga ik zeker gebruiken.
 

Nth

 • #4
Nofo schreef:
chemisch anker. Zou dat een optie kunnen zijn om stud aan drijfsteen vast te maken? Of is hout met daarop stud het beste?
chemisch anker is idd ook een oplossing! Had ik even niet aan gedacht.
Ik denk dat beide kan of een combinatie.
 

Nofo

 • #5
Top! Dankjewel voor je hulp.

Ik heb nog een laatste vraag :)
Welke profiel/maat metal stud kan ik het best gebruiken? Voor kleine wandje (2,25m breed 2,60m hoog) + deur?
 

Nofo

 • #6
Weet iemand welk maat metal stud ik het best kan gebruiken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
C/U45 moet genoeg zijn.
 

Kareltje333

 • #9
Je kunt de stud aan de wand ook gewoon met met schroeven en pluggen voor cellenbeton vastzetten. Chemische ankers werken natuurlijk ook, maar zijn hier zwaar overdreven (sterker dan het bims). Gebruik gewoon elk gat van de staander.
 

Nofo

 • #10
Ah ok. Is cellenbeton ongeveer hetzelfde als bims? En zouden die pluggen goed werken voor een bims muur? De muur is zanderig en brokkelig. Sorry heb hier niet veel verstand van.
Welke pluggen heb ik dan precies nodig?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
celbeton lijkt totaal niet op bims qua structuur
cekbeton is zacht maar heeft wel een goede samenhang
bims is een bros materiaal met weinig samenhang maar het bevat ook harde stukjes zodat gaten gauw groter worden dan de bedoeling is.

een lat vastgezet mat wat lijmankers geeft een goede verbinding
 

Kareltje333

 • #12
Het is een ander materiaal, van natuurlijke oorsprong, maar het is qua structuur en sterkte redelijk vergelijkbaar.

Link verwijderd, zie forumregels - mod

Bij de eerste optie is het de vraag of je ze in de muur krijgt, hangt van de sterkte van het niks af. Ze kunnen wel heel veel dragen. Zelf zou ik gaan voor de universeelplug, omdat die het meest flexibel inzetbaar is.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #13
Kareltje333 schreef:
maar het is qua structuur en sterkte redelijk vergelijkbaar.
Dat durf ik niet te herhalen. Want er zit dag en nacht verschil in.
 

Nofo

 • #14
Dag allemaal,

Ik heb gekeken hoe ik de wand aan de verlaagd plafond vast gaan maken.
Mijn verlaagd plafond is niet van hout maar van metal stud.

Mijn vraag is of ik de ligger gewoon met de metal stud profielen/liggers van het verlaagd plafond kan vast maken met snelbouwschroeven net zoals dat werkt met hout?

Ik hoor het graag
 

Nth

 • #15
Als de schroef in de metalstud "pakt", dan is dat goed. Gipsplaten worden immers ook gewoon met gipsplaatschroeven tegen de metalstud vastgezet. ligt aan de schroef dus.

Maar in jouw geval twijfel ik of je de muur aan het plafond moet bevestigen. Als je straks je deur dicht gooit, dan schud het plafond misschien mee met risico op scheuren in de gipsplaten plafond. Misschien overdrijf ik, ik hoor ook graag hoe andere forumleden hierover denken.

Ik zou sowieso een houten blak plaatsen aan de bovenkant van alle staanders, over de gehele lengte van de muur. Tussen die balk en het plafond foamband. Overigens ook een liggende balk aan de onderkant. Je muur zit dan aan 3 kanten vast: onder, links en rechts. En het is even afhankelijk hoe je plafond studs lopen en hoe stevig dat is -of je de bovenkant dan wel of niet vastzet.
 

Hharbers

 • #16
Als je onder en boven bakjes goed vast kunt zetten hoeft de eerste en laatste vertikale stijl niet vast te zitten aan de bimse muur
Door de gipsplaat die er tegen komt kan stijl geen kant meer op
Voor geluid is los laten staan zelfs beter ivm doorgeven contactgeluid tussen gipswand en muur

Als je gipsplaat ook net niet tegen de muur laat eindigen kun je kier tussen de stijl en muur nadien afpurren.
Is de onregelmatige kier afgedicht en door lijmverbiding van pur is stijl ook nog een extra gefixeerd aan muur zonder contactgeluid overdracht
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu