Ondervloer op binten tbv verlijmde eiken delen

Roely!

  • #1
Experts,

Ik wil in mijn 1930 woning een eiken vloer gaan leggen. De kruipruimte is gevuld met zand, redelijk vochtig, maar die laat ik eerst isoleren met ´piepschuim´ chips op de bodem, dus het zal veel minder vochtig worden.

Uiteindelijk wil ik eiken delen (ca 20 cm, ca 18 mm dik) gaan nagelen en/of verlijmen op de ondervloer.
Ik wil zo min mogelijk hoogte verliezen.

Mijn vraag; Welke (combinaties van) ondervloer kan ik het beste gebruiken voor deze toepassing?


Bedankt alvast!!!
 

Fiesiekus

  • #2
Even zoek op eiken en ondervloer geeft genoeg leesvoer o.a. Verlijmen eiken parket vloer en ondervloer.

Overigens zou ik investeren in goede vloerisolatie en die chips achterwege laten; die helpen niet tegen vocht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Die chips helpen wel doordat er nauwelijks of geen verdamping plaatsvindt vanuit de grond, verdamping vindt hoofdzakelijk plaats bij hogere temperaturen, door de isolerende werking van de chips wordt dit tegengegaan.
 

Fiesiekus

  • #4
Onzin, bij 0 graden vindt al verdamping plaats en zeker bij de gemiddelde geïsoleerde grondtemperatuur van 12 graden. Bovendien maak je de bodem warmer door isolatie. Watermoleculen vliegen dwars langs de chips heen richting kruipruimte en blijven daar hangen.

De hoeveelheid waterdamp in de kruipruimte wordt bepaald door de temperatuur van de kruipruimte, chips of geen chips.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het gaat er om de temperatuur van de grond zo laag mogelijk te houden en daardoor zo weinig mogelijk verdamping te krijgen.
De verdamping wordt stukken minder, wat er nog verdampt wordt door de ventilatie van de kruipruimte zonder problemen afgevoerd.
Zonder chips kan het zand misschien wel 12 graden halen, met chips is dat veel minder.
 

Fiesiekus

  • #6
Jan schreef:
Het gaat er om de temperatuur van de grond zo laag mogelijk te houden en daardoor zo weinig mogelijk verdamping te krijgen.
Klopt 100%!

Maar door isolatie op de bodem wordt, indien de buitenluchttemperatuur (= ventilatielucht) lager is dan die 12 graden, de warmtestroom uit de bodem afgeremd en wordt het bodemoppervlak juist warmer. Het principe zou juist wel werken bij hoge (>12 graden) buitenlucht(= ventilatielucht)temperaturen, maar ik vraag me af of er dan ook sprake is van condensatie- en vochtproblemen.

Ik heb eens wat sites van bodemchipbedrijven bekeken en ik krijg weer dat nare onderbuikgevoel wat ik wel vaker krijg bij commercianten die veel en snel willen verkopen. Ze schermen allemaal met de TNO-rapporten waarin de isolerende en vochtbestendige eigenschappen van die chips (en schelpen) terecht worden geroemd, maar dat heeft natuurlijk niet te maken met het tegenhouden van waterdamp. Ik ken, beroepshalve, 1 TNO rapport dat beschrijft dat isolatie op de kruipruimtebodem, netto energie uit het huis kost, omdat de warmtestroom uit de grond wordt afgeremd. Wat ik al eerder zei: je isoleert de bodem en niet de woonkamervloer; die laatste wordt in de winter kouder door ventilatie met de buitenlucht!

Maar naar dat rapport wordt nou net niet verwezen door die commerciële jongens.
 

Roely!

  • #7
Laat ik het dan concreter vragen;
Moet ik OSB, underlayment of spaanplaat gebruiken?

Ik zie een heleboel artikelen over ondervloeren, maar dat gaat allemaal over beton en laminaat, dus kan misschien op mijn vraag ingaan en een paar goeie tips geven?

..en je moet me toch eens uitleggen hoe 'warmte uit de grond' werkt...
 

Fiesiekus

  • #8
Ruwweg wordt het als je gaat graven steeds warmer naarmate je dieper komt. Het centrum van de aarde bevat zelfs gesmolten ijzer en nikkel (vandaar het magnetische veld rond de aarde), maar dan moet je flink diep graven hoor!

Goed, warmte heeft de eigenschap van hoge naar lage temperatuur te stromen (in een warmtepomp juist andersom), dus even aangenomen dat het aardoppervlak niet de temperatuur van gesmolten ijzer heeft, heb je netto een warmtestroom vanuit de kern naar de schil.

In de praktijk heb je natuurlijk ook temperatuursverschillen uit de atmosfeer of van het huis op het aardoppervlak, dus zo simpel is het plaatje niet . Bovendien heb je met de uitstraling te maken van de donkere grond richting een heldere hemel waardoor dat oppervlak weer afkoelt. Maar zou je een oppervlak afdekken tegen uitstraling door er een laag isolatie op te leggen, dan denk ik dat je grondtemperatuur daaronder ietsje hoger wordt ten opzichte van een niet-geïsoleerd stuk grond in de kruipruimte.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
En hoe zit het dan met het opwarmen van bovenaf door het gebrek aan isolatie ?
Ik krijg ook een raar onderbuikgevoel.
 

Kowrds

  • #10
Hoi roely
Als je eerst platen moet leggen over de balklaag is hart op hart afstand van de balken van belang. als de afstand te groot is bestaat er kans op te grote doorbuiging van de vloer. wat betrefd het plaat materiaal moet je kijken welke plaat de beste mechanische eigenschappen heeft. (weerstand tegen doorbuiging en zo)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu