Zelf vloerbedekking leggen, ondervloerbedekking, spijkerlatjes

Kasperjan

 • #1
beste mensen,
om wat kosten te besparen ben ik voornemens om zelf een stukje vloerbedekking in een slaapkamer te leggen. De kamer is 3,90 x 3,80 dus ik zou dit zonder naad moeten kunnen leggen. er zitten geen rare hoeken in al zullen de muren vast niet exact haaks op elkaar staan (jaren 70 woning). Ik neem aan dat ik dus gewoon 4 strekkende meters kan bestellen van een rol van 4m breed. Het oude tapijt zit rondom vast met spijkerlatjes welke met zo te zien kit op de betonnen vloer vast zitten. Kan ik het nieuwe tapijt weet gewoon op de spijkerlatjes vast zetten Of wordt dit gedoe en kan ik beter de boel er uit trekken en de randen tapen? Verder, is het ondertapijt 17 jaar oud, ik weet nog niet hoe dit vast zit op de vloer, maar kan ik dit laten zitten of is 17 jaar oud ondertapijt aan vervanging toe?
alvast bedankt voor het mee denken.

image.jpg
 

Kasperjan

 • #2
Hoewel een beetje “rustig” op dit onderwerp ga ik toch nog even door, misschien dat er toch nog iemand wat kan bijdragen;
de vloerbedekking welke mn vrouw heeft uitgekozen is een boucle (lussen) tapijt met grove lussen.
zoals aangegeven ga ik dit op latjes spannen ( liggen er nog van het vorige tapijt). En omdat ik wel van een uitdaging hou, ga ik het zelf doen. Nu het volgende; Als ik door de lussen snij dan gaat het tapijt rafelen tot de volgende lus. Dit is niet erg langs de muren want er komt een plint over heen , maar wat te doen bij een dorpel onder een deur? Als ik het tapijt span en af snij dan komt het natuurlijk nooit precies zo uit dat ik tussen de lussen kan snijden, bovendien, door de lussen (grofweg een patroon van 1cmx1cm) moet het tapijt wel heel erg recht liggen anders zie je dat het tapijt niet recht in de kamer ligt.
hoewel je normaal begint met het vast zetten van het tapijt op de langste muur en dan tegen over beginnen met spannen, is het een idee om bij de muur met de deuren te beginnen (op de spijkers drukken) zodat ik niet in de lussen hoef te snijden en ik kan zorgen dat hwt exact recht ligt en dan elders beginnen met spannen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #3
Het tapijt wordt bij tapijtlatten ingebeiteld tussen tapijtlat en plint. Daarom zit er ook een schuine kant aan de tapijtlatten. Je krijgt dan geen rafels en het tapijt komt vast te zitten op de tapijtlatten.

Maar goed, voor een stoffeerder is dit een klusje van niets. Ik zou het niet zelf doen, besparing is daar te klein voor. Bovendien is het nog best lastig om het goed te krijgen en je hebt ook gereedschap nodig, zoals een kniespanner en beitel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #4
Hangt er vanaf waar je de vloerbedekking besteld maar bij de zaak hier in de omgeving is het vaak gratis leggen. (behalve voor de trap)
Moet de ruimte wel leeg zijn en de oude vloerbedekking al verwijdert maar voor een ruimte van 4 x 4 zijn ze meestal binnen een uur al weer vertrokken.
Wil je zelf gaan leggen dan heb je gewoon een kniespanner nodig (ding met naaldjes die je in de vloerbedekking druk en dan met je knie aandrukt op het tapijt strak op de spijkerlatjes te kunnen spannen)
Verder heb je een scherp mesje nodig met haakmesje er in en natuurlijk de nodige kijk op alles want een halve cm te kort is ook te kort en een stukje van 0,5 cm er later nog weer afsnijden valt vaak niet echt mee.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #5
Tapijt leg je overigens ook tegen de plinten aan. Als je de plinten van de muur hebt verwijderd, is de ruimte tussen muur en tapijtlat nu waarschijnlijk te groot. Het tapijt kun je dan niet goed inbeitelen.

Verder is snijden langs een gladde rechte plint veel makkelijker dan langs een muur met allerlei hompen eruit.
 

Sander 1972

 • #6
Daar kun je het beste een dakdekker / tapijtlegger mes voor gebruiken. Die met het dolfijntje op de houder die je aan je broek hangt. Goed in de hoek duwen en met een scherpe haakmes snijden. Maar ik denk dat je het beter kunt laten doen.

Zou je met snijden even uitleven op het oude tapijt en even met een stuk oefenen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #7
Om te oefenen kun je beter een reststuk nieuw tapijt gebruiken. Oud tapijt wordt hard en is daardoor veel moeilijker te snijden dan een nieuw tapijtje.
 

HenkL14

 • #8
Is je nieuwe vloerbedekking vergelijkbaar als op mijn foto?

Wij hebben dit recent laten leggen. Als dit vergelijkbaar is, heb ik wel een advies voor je. Maar ik wil eerst even weten of het zoiets gaat worden bij je.

20231215_191028.jpg
 

Kasperjan

 • #9
Bedankt voor al jullie reacties. Heel erg bedankt voor het meedenken.
de kneekicker, tapijtbeitel en het dolphin mes heb ik inmiddels in huis, net zoals het (onder) tapijt. aan jullie reacties te zien is het gereedschap in ieder geval in orde. . De spijkerlatten liggen een cm van de muur af en de plinten zijn van die dingen die achterop met een zwart schijfje aan de muur vast geschoven zitten. Die zijn er af dus dat wordt dan nog vaker mesjes vervangen. Geeft niet dat zijn de kosten niet meer. Moet ik alleen nog een oplossing bedenken om het “patroon” van het tapijt precies recht langs de dorpel te leggen anders moet ik en door de lus snijden en valt het direct op als het tapijt niet zuiver haaks in de ruimte ligt. Het door snijden van een lus lanfs de muur us geen probleem omdat eventuele rafels onder de plint verdwijnen maar bij de dorpels van de deuren (2x) heb ik natuurlijk geen plint en loopt het tapijt tot precies tegen de dorpel aan. Vandaar dat ik daar liever niet door de lus snij.
hier nog even een foto van het (gelasta) tapijt

IMG_0100.jpeg
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #10
Een centimeter van de wand is teveel. je moet eerst de plinten terugzetten en dan het tapijt pas gaan leggen. Zo doet de professional dat ook.
 

Kasperjan

 • #11
Dank je wel, dan ga ik dat eerst doen, en dan even oefenen met een stuk tapijt
 

Sander 1972

 • #12
Als je snijd je wijs vinger recht gestrekt houden langs het mes. Zo ga je niet te snel uit de richting.
En mes doet het werk, niet overdreven kracht zetten, maar zorgen voor een scherpmes
 

Kasperjan

 • #13
iedereen bedankt voor jullie input. ondertapijt ligt erin en ook het andere tapijt ligt losjes in de kamer. Nu even een dagje laten liggen (heb ik me laten vertellen) zo haaks mogelijk in de ruimte schikken en daarna opspannen. Heb al wel gezien dat mn. Ideetje om met de rechte kant bij de dorpel te beginnen niet gaat lukken omdat de breedte van het tapijt langs de deuren loopt en er van de rol niet exact haaks is gesneden. Dat kan waarschijnlijk ook niet super precies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu