Ondervloer klik pvc op houten verdiepingsvloer

mchlb

 • #1
Goedemorgen,

Ik zag dat er al wel e.e.a. over geschreven is op dit forum maar met de zoekfunctie kwam ik toch niet uit bij een situatie die ik van plan ben te maken.

Het volgende:
- houten vloer in oud huis (planken zijn in matige tot redelijke staat) liggen niet volledig vlak en dienen ook nog extra geschroefd te worden
- ik wil op de planken een 2 of 4mm dikke kurkrol leggen voor lichte oneffenheden en eerste contactgeluid laag
- op de kurkwil wil ik een OSB vloer maken (15 of 18mm) met tand-groef zodat het geheel stabiel en gelijk wordt
- op de OSB laag komt dan een klik pvc vloer met geïntegreerde 10dB onderlaag

De vraag:
1. is die kurklaag nodig of gaat dat niets extra's doen t.o.v. de geïntegreerde laag van de pvc. 2-4mm is ook niet heel veel om eventuele oneffenheden op te vangen en wellicht kan de OSB vloer dit al voldoende doen? Een deel van het geluid zal ook door de massa van OSB worden geweerd.
2. kan de OSB laag B keus zijn of is dat niet strak genoeg voor ondervloer klik pvc?

Isoleren met wol tussen de balken is financieel en praktisch gezien nu niet haalbaar helaas.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #2
Je ondervloer voor het click pvc moet echt vlak zijn. Met de geïntegreerde ondervloer kun je niets opvangen.
 

mchlb

 • #3
Ik was in de veronderstelling dat osb vlak genoeg is?
Of is het beter de boel om te draaien? Eerst osb op de houten vloer en daar kurk op.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
OSB heb je in verschillende kwaliteiten. Belangrijk is dat de overgangen tussen de platen gelijk zijn. In de legvoorschriften staat verder ook meestal hoe vlak de vloer moet zijn.

Kurk direct onder het click pvc zou ik niet doen, click pvc moet op een redelijk harde ondergrond liggen. Als de ondervloer teveel veert, gaan de klikverbindingen namelijk stuk. Wat dat betreft is klik pvc kritischer als gewoon kliklaminaat. Het is ook vervelend leggen als de vloer niet voldoende vlak is, je krijgt de naden dan niet goed dicht.

Ik vraag me af in hoeverre kurk wat toevoegt. Extra lagen kunnen zelfs een negatief effect hebben op de demping van contactgeluid. De 10db demping van de pvc vloer zal ook wel in combinatie met een betonvloer zijn. Bij hout is het allemaal wat lastiger, is demping echt belangrijk dan moet je fermacell o.i.d. gaan toepassen of een jumpax ondervloer. Maar dat is wel wat duurder allemaal.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om een geschikte ondervloer te nemen met de juiste demping en dar dan een pvc dry-back vloer op verlijmen. De ondervloer is dan wat duurder, maar daar staat tegenover dat dry-back goedkoper is dan click pvc.
 

mchlb

 • #5
Bedankt voor je uitgebreide antwoord.

De fermacell en jumpax heb ik inderdaad gezien en vonden we wel erg prijzig worden. Plak pvc leg ik liever niet zelf en met klik durf ik dat wel aan, dus qua leggen besparen we juist veel op klik (naast een goede prijs die we nu bedongen hebben).

Is dan OSB direct op de houten vloer en dan bijvoorbeeld een hardere ondervloer, zoals een XPS Silent of Selitblok, een denkrichting?
De OSB haalt dan de vering uit de vloer en een hardere ondervloer zorgt voor eventuele oneffenheden en geluid eruit te halen. Die dient dan als stabielere, niet verende basis, voor de pvc vloer.

Overigens loopt het hele huis toch nooit helemaal recht, dus verloop zal er altijd zijn - voor mij niet heel goed te controleren of dat in het plafond of de vloeren zit...
Volgens mij is het vlak krijgen van de vloer het belangrijkste uitgangspunt?
 

mchlb

 • #6
Zijn de eisen voor een PVC laminaat nou zoveel strenger dan een "normaal" laminaat?

Iedereen legt laminaat in een oud huis, maar zodra het om PVC lijken leveranciers heel strikt te zijn in 100% vlakke en effen ondergronden. Waar zit dat verschil in?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #7
PVC is doorgaans veel dunner en (mede daardoor) minder sterk. De klikverbindingen kunnen de krachten van het veren dan niet of nauwelijks opvangen voordat ze breken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #8
Voor dry back pvc heb je een vlakke en effen ondervloer nodig omdat 1. elke oneffenheid zal gaan aftekenen door het pvc heen. 2. Als de vloer onvoldoende vlak is, dan krijg je de pvc stroken niet strak tegen elkaar gelegd. Je krijgt dan kiertjes en dat effect wordt steeds erger naarmate je er meer banen inlegt.

Klik pvc is wat minder kritisch, maar heeft wel een relatief harde ondervloer nodig. Dat maakt dat je ook voor klik pvc een redelijk vlakke ondergrond nodig hebt. De pvc vloer moet helemaal vlak op de ondergrond komen te liggen.

Verder is een goede ondergrond natuurlijk een vereiste voordat je er een relatief dure pvc vloer oplegt.
 

mchlb

 • #9
Ik denk dat ik het wel aan ga durven met 18mm OSB (indien het veert nog extra schroeven, maar vermoed dat het stijf zat is). Kreeg van de bouwmarkt de tip om platen met CE keurmerk te nemen omdat die maatvaster zijn en meer geschikt als permanente ondervloer.

Daarop ga ik een drukfolie leggen die de druk verdeeld en ook geluidsdempend is. Dat zou voldoende stabiele basis moeten zijn voor de klik pvc.

Als ik er aan denk zal ik over een paar maanden het resultaat posten. Volgens mij zitten veel mensen met deze onzekerheid.
 

PimKlus

 • #10
Ik heb recent op houten verdiepings (zolder) vloer click pvc gelegd.

Origineel lagen er spaanplaten als vloer maar die bewogen veel en kraakte (waren genageld). Die heb ik vorige jaar eruit gehaald en vervangen met osb platen. Gelijk de verdiepingsvloer geïsoleerd met glaswol. Dat isoleren zorgde ervoor dat de slaapkamers beneden veel beter op temperatuur bleven. Dit gedeelte was wel fors wat werk.

Een paar weken geleden heb ik er een click pvc vloer opgelegd. De pvc vloer had zelf geen ondervloer. Dus ik heb zelf een ondervloer gehaald 6mm xps hard geperst met hoge druk vastheid.
De ondervloer vangt oneffenheden goed op. De vloer ligt er erg mooi in. Of het op lange termijn goed gaat weet ik nog niet.

Als je pvc vloer koopt met ondervloer zou ik er niks zachts onder durven te leggen. Dan kun je beter pvc vloer kopen zonder ondervloer en losse ondervloer.
 

mchlb

 • #11
Dank voor je reactie. Ik ga er nu inderdaad niks zachts onderleggen.
Mijn vraag over xps bij een leverancier leverde op dat hij aangaf dat dit zelfs minder druk kan opvangen dan zo'n folie (wellicht was dat een zachtere xps versie dan die jij omschrijft).
Ik weet niet of ik hier producten mag linken, maar het is een drukfolie met 1,5mm kruk, speciaal gemaakt als ondervloer voor pvc.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #12
Als je een pvc clickvloer koopt met geïntegreerde ondervloer, waarom wil je dan nog een extra ondervloer onder doen?

Een extra ondervloer geeft niet altijd extra geluidsreductie. Sterker nog, het kan zelfs averechts werken.

Als je een goede kwaliteit click pvc koopt met een dikte van ca 7mm (geïntegreerde ondervloer is dan va 1,5mm), dan kun je dat rechtstreeks op de ondervloer van underlayment of osb leggen. Tenminste als de platen er vlak in komen te liggen.

Voor goede osb of underlayment platen moet je trouwens niet bij de bouwmarkt zijn. Bij de professionele bouwmaterialenhandel koop je doorgaans een betere kwaliteit tegen betere prijzen.
 

mchlb

 • #13
Omdat ik eerst in je reactie las dat die geïntegreerde vloer op beton gebaseerd was en toen ben ik vloerleveranciers gaan mailen. 2 gaven aan een druklaag te gebruiken op de OSB, een ander zou de PVC direct op de OSB vloer leggen en de laatste raadt PVC op houten vloeren af.
Dus toen kwam ik op meeste stemmen gelden haha.

De vloer die we hebben is 6,5mm dik (0,55 slijtlaag).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu