Verlijmen eiken parket vloer en ondervloer

Gerritdegraaf

  • #1
Dag klussers,

ik heb een vraag over het leggen van mijn antieke houten parketvloer.

Ik heb een antieke eikenhouten parketvloer gekocht die ik in visgraat patroon ga leggen. Daarvoor lijm ik eerst de spaanplaatbroodjes met een pu-lijm op de cementdekvloer.

Vraag 1: kan ik de spaanplaatbroodjes gewoon recht in de kamer leggen (parallel aan de wanden), omdat het visgraat-parket er toch weer schuin over heen komt? Dit ivm werking.

Vraag 2:
Moet ik de eikenhouten delen ook met een pu-lijm verlijmen, of kan ik dan volstaan met een houtlijm. Het is natuurlijk hout op hout, maar ik heb het idee dat de meeste houtlijmen (of allemaal?) dispersie-lijmen zijn waardoor er onnodig vocht tussen de delen komt.

Derde 'vraag':
Verder was het mijn idee (zie het voorgaande) om de delen niet te vernagelen. Ze komen uit een oud pand en zaten daar sinds 1880 in, het hout is nog erg goed maar ze zijn niet zuinig geweest met spijkertjes. Ik wil niet nog meer gaatjes maken, die kan ik weliswaar opvullen maar je blijft altijd wat zien. Is dat reeel?

Tenslotte: ik wil de houtdelen van te voren schoonmaken, er staat mij iets bij van 1/3 terpertine, 1/3 spiritus en 1/3 water als beste schoonmaakmiddel. Is dat correct?

Alvast hartelijk bedankt voor jullie reactie(s)

Groeten
Gerrit
 

Cobrafunny

  • #2
1. ja
2. gewoon houtlijm
3. bij goed verlijmen is nagelen niet nodig, zeker met zulk "oud" hout.
je kan de gaatjes dichten met zaagsel vermengt met houtlijm. Eerst een proefstukje proberen, en na droging zie je de uiteindelijke kleur. Hoe meer lijm je toevoegd, hoe lichter de kleur.
4. geen idee.
 

Gerritdegraaf

  • #3
Bedankt,

dat wordt dus gewoon verlijmen met houtlijm. Scheelt ook nog weer in de kosten.

Groeten Gerrit
 

Willem5

  • #4
je kan de gaatjes dichten met zaagsel vermengt met houtlijm. proefstukje proberen, en na droging zie je de uiteindelijke kleur.
Mooier is blanke parketlak met schuurstof van hetzelfde hout
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu