Ondergrond voorbewerken.

Border

  • #1
Hallo

I kwil een kamer met glasvezel gaan behangen.
Nu heb ik alle muren kaal.
Een betonwand en drie van een soort ((gips)plaat lijkt een beetje op karton).
Kan ik deze voor bewerken (tegen het intrekken van de lijm) met latex of moet ik perce een voorstrijk middel gebruiken??

Groetjes
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Voorlijmen met verdunde glasvezellijm zou moeten volstaan.
 

Border

  • #3
Hallo, bedankt voor je antwoord.
Het zit namelijk zo, ik heb voldoende latex (beetje te veel ingekocht) en er werd mij verteld dat twee lagen latex ook voldoende zou zijn.
Met verdunde lijm is dus beter?

groetjes
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Latex is ook OK, goed verdunnen bij voorkeur dan.
 

renehi

  • #5
Ik gebruik zelf meestal een witte gekleurde voorstrijkmiddel voor behang, dit bevordert ook de aanhechting en vooral als je een lichte kleur lattex daarna gebruikt is dit wel handig. Qua kosten wil dit in verhouding met verdunde glasw.lijm ook uit. Latex als voorstrijk gebruiken lijkt mij niet handig
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6

renehi

  • #7
Daarom niet:

Latex inplaats van voorstrijk

Zie ook deze topic, gaat weliswaar over structuurverf. Persoonlijk heb ik ook slechte ervaringen mee, vooral als beton / gips korrelig is. Latex als voorstrijk moet je kwaliteitslatex hebben, hierdoor is voorstrijk is per m2 goedkoper. Als je teveel latex hebt breng je de latex gewoon terug en wissel het in voor een kleinere pot.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik vind glasvezelbehang en structuurverf een behoorlijk verschil, in het aangehaalde topic zijn de meningen over de kwaliteit niet erg verdeeld.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Welke soort glasvezel heeft u? Voorbewerkt of niet?

U kunt de ondergrond op verschillende manieren behandelen. Essentieel is een vlakke ondergrond. Die ziet u het beste door de ondergrond voor te strijken met verdunde muurverf, bij voorkeur in de kleur die u gaat gebruiken voor de deklaag indien u onbewerkte glasvezel gebruikt.

U ziet daarna de oneffenheden opdoemen: veel beter dan bij een bonte achtergrond van gipsplaten met vlakgestreken naden. Nadat u deze oneffenheden hebt ge-egaliseerd kunt u beginnen met voorlijmen:

- smeer ( indien u weing ervaring hebt met verwerking van glasvezel ) 1 baanbreedte + 10 cm. op de muur in. Kijk goed op de verdunningsvoorschriften op de verpakking: dit is namelijk afhankelijk van de soort glasvezel die u gebruikt.

- gebruikt u onbewerkt glasvezel ( transparant , u kijkt er als het ware doorheen ), dan rolt u, als de baan opmaat geplakt is nogmaals na met de lijm over de baan om het glasvezel goed vast te zetten. Dit is niet nodig bij voorbehandeld glasvezel, deze heeft een gesloten structuur.

- werk daarna het glasvezel af met 2 deklagen schrobvaste muurverf ( het fraaiste resultaat geeft zijdeglans ), of met 1 deklaag indien u met voorbewerkt glasvezel werkt.

In de praktijk gebruik ik, indien het transparant glasvezel betreft, 1 liter deklaag ( dus de muurverf waarin wordt afgewerkt ) door 10 liter lijm. Transparant moet namelijk altijd 20 % worden voorverdund, dus dat kan mooi met verdunde muurverf in de afwerkkleur.
 

Border

  • #10
Bedankt allemaal voor jullie tips, lekker geklust deze vakantie en het is goed gelukt,,, voor de eerste keer.:)

Glasvezel zit er goed op , op een paar lastige plekjes na (net achter de verwarmingsbuizen)

Daarna ook een mooi kleurtje gegeven.
Ook nog een laminaat vloertje gelegd, ging ook goed.

Mijn zoontje ligt nu lekker op zijn nieuwe slaapkamer te slapen.

Nogmaals bedankt voor jullie tips

Groetjes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu